Budgetaftale: Sorø ender med en masse små besparelser og én stor

Flertallet vil skære lidt over det hele, og så bliver den længe ventede omfartsvej ved Tersløse udskudt to år i budgetforslaget for 2019.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Både børn og ældre kommer til at betale i det budgetforslag, som flertallet i Sorø Kommune bestående af Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale og Alternativet står bag.

Forældre i Sorø har været på barrikaderne. Et såkaldt prioriteringskatalog med spareforslag på over 10 millioner kroner på børne- og undervisningsområdet fik dem til at arrangere demonstrationer. Men det er ikke gået helt så galt, som de frygtede.

Tidligere i SFO

Politikerne har i alt fundet besparelser for små 2,2 millioner kroner på området. Mest mærkbart for de små bliver nok, at børnene i børnehaven skal begynde i SFO allerede i april det år, de skal begynde i skole. Det er nødvendigt, fordi kommunen er ved at drukne i småbørn i øjeblikket, forklarer borgmester Gert Jørgensen (K).

- Vi ved, at der er stort pres på vores vuggestuer i øjeblikket. Og indenfor de næste år vil presset gå videre til børnehaverne. Vi kan fjerne noget af presset ved at flytte børnene over i SFO’en i april. Det er det tidspunkt på året, hvor der normalt er flest børn i børnehaverne, siger Gert Jørgensen.

quote Det er ikke det, vi satsede på. Så det er vi dybt utilfredse med. Vi bor jo i en kommune, der har profileret sig på at ville være den bedste kommune for børnefamilier i Danmark.

Kristina Hansen Forshaw, forælder.

Kræver flere pædagoger

Men forældrene er skeptiske overfor besparelser generelt. Og de peger samtidig på, at der kan komme problemer i forbindelse med den tidlige SFO-start.

Gert Jørgensen
Læs også
Spareplaner i Sorø mødes med demonstrationer: Politikere står overfor svær spareopgave
Gert Jørgensen
Læs også
Spareplaner i Sorø mødes med demonstrationer: Politikere står overfor svær spareopgave

- Det er ikke det, vi satsede på. Så det er vi dybt utilfredse med. Vi bor jo i en kommune, der har profileret sig på at ville være den bedste kommune for børnefamilier i Danmark. Det kan man ikke ligefrem sige er det, der er kommet til udtryk i dag. Hvis man for eksempel ser på den tidlige SFO-start, så kræver det en masse pædagogkræfter, hvis det skal være en succes, siger en af forældrene, Kristina Hansen Forshaw

Ældre skal betale mere for mad

Flertallet skriver i teksten til budgetaftalen, at de har forkastet langt de fleste forslag i administrationens omdiskuterede prioriteringskatalog. På det store social- og sundhedsområde rummede kataloget for eksempel besparelser på 17,7 millioner kroner i alt. Politikerne er landet nede på 5,7 millioner kroner. Det betyder blandt andet, at de ældre på plejecentrene skal betale mere for deres mad. Priserne stiger med fem procent.

Det er især udskydelsen af en nye omfartsvej rundt om Tersløse i to år, der bidrager til at forbedre likviditeten. Det giver 10 millioner i 2019 og næsten 21 millioner året efter. Men det giver formentlig også en masse ballade med beboerne i Tersløse, der har ventet længe på at slippe af med den store trafik gennem deres by.

Forligspartier beklager da også beslutningen.

- Det er desværre nødvendigt at udskyde omfartsvejen ved Tersløse fra 2019 til 2021 under hensyntagen til kommunens likviditet, skriver flertallet i forligsteksten.

 


Nyhedsoverblik