Sommerhusene i Odsherred står tomme 300 dage om året: Går glip af millioner

Dorthe Larsens hus i Gudmindrup står sjældent tomt. I gennemsnit står sommerhuse i Odsherred tomme 300 dage om året.

Mens udlejningsbureauerne sukker efter sommerhuse til især tyske turister, står huse i Odsherred i gennemsnit tomme 300 dage hvert år.

Sommerhusudlejningsbureauerne mangler igen i år ledige sommerhuse til turisterne.

Antallet af udlejede uger er fra forrige år til sidste år steget med godt tre procent i vores område, men det er langt fra alle huse, der står til rådighed for udlejning.  

En analyse fra Epinion viser, at der er masser af ledige sommerhuse. Analysebureauet har spurgt 3.617 feriehusejere om deres brug af feriehuset. En del af dem har sommerhus i Odsherred, og her er tendensen klar: Sommerhusene står tomme i 300 dage om året.

Jeg synes, at 300 dage med tomme huse lyder af meget. 

Dorthe Larsen, pensionist med sommerhus i Gudmindrup

Analysen viser også, at de sommerhusejere, der udlejer deres hus, er bedre til at bruge huset i weekender og på andre tider af året, end dem, der ikke udlejer, som primært bruger huset i sommerperioden. 

Dorthe Larsen er pensionist og bor til daglig i Roskilde. Hendes mand har sammen med sin bror arvet et sommerhus i Gudmindrup, få kilometer fra Højby. 

- Jeg synes, at 300 dage med tomme huse lyder af meget. Vi er to familier om huset, så derfor bliver det brugt meget. Vi bruger det i gennemsnit hveranden weekend, bortset fra perioden fra efterårsferien er slut og frem til jul. Så fejrer vi nytår her, og derefter står det tomt igen frem til påske. I sommerferien bliver det brugt hele juli måned, siger Dorthe Larsen.  

Besværligt at leje ud

Analysen fra Epinion viser, at 95 procent af sommerhusejerne i Odsherred ikke lejer deres hus ud. Det er den højeste andel i de områder, der indgår i undersøgelsen. 

- Vi lejer det ikke ud, for det er ikke besværet værd. Der er et arbejde forbundet med at leje ud, man lukker andre ind til ens personlige ting, og så er huset jo også spærret for os selv i den periode, siger Dorthe Larsen, som dog låner huset ud til sine børn.

Læs også Turisterne strømmer til - men for få sommerhusejere vil udleje

Undersøgelsen i de fire danske sommerhusområder viser, at de ejere, er aldrig eller næsten aldrig udlejer deres sommerhus, primært bruger huset i sommerperioden, mens dem, der i højere grad udlejer deres hus, selv bruger det i andre ferieperioder som påskeferien og efterårsferien. Men Dorthe Larsens sommerhus kan dårligt bruges mere.

- Huset er ikke godt nok isoleret til at bruge hele året rundt, siger hun og fortæller, at de fleste af husene i nærheden af hendes families bliver brugt flittigt. 

- Vores nye bagboer er der altid. Også naboen til den ene side. De andre er der ikke så tit, og de udlejer heller ikke deres, siger Dorthe Larsen. 

Vigtigt at handle lokalt

Der ligger 27.000 sommerhuse i Odsherred, og beboerne - både ejere og lejere - bidrager i høj grad til kommunens økonomi. Hver husstand bruger i gennemsnit 51.000 kroner om året på indkøb, cafébesøg med mere. Det gælder også for Dorthe Larsen og hendes mand. 

- Vi handler i en supergod brugs i Højby, og vi kører også til Nykøbing og handler. Vi tager kun det med fra køleskabet herhjemme, som skal bruges, siger Dorthe Larsen.

- Vi er lidt aktive, så vi spiller golf i Odsherreds Golfklub fire kilometer fra huset. Og det er der rigtig mange, der gør. Vi cykler også rundt på vores mountainbikes. og vi løber også en del, og der er gode restauranter og cafeer, vi benytter os af, siger hun.

Læs også Tyskere og hollændere lejer rekordmange danske sommerhuse

Det er ikke alle, der er lige så aktive og benytter sig så meget af lokalområdet som Dorthe Larsens familie.

De husejere, der har deltaget i Epionions undersøgelse, har svaret, at en kunstfestival ville kunne trække dem til området i en af de weekender, de ikke er der i forvejen.

Dorthe Larsen har dog svært ved at forestille sig, at de ville blive tiltrukket af en særlig begivenhed: 

- Man tager ikke derop for en speciel udstilling - det gør man ikke, siger hun.

Over 50 mio. kr. mere til området

Beregningerne viser, at hvis bare halvdelen af dem, der i undersøgelsen har sagt, at en kunstfestival ville trække dem til, rent faktisk også kom, så ville det give 3,4 millioner kroner i estimeret merforbrug.

På samme måde har analyseinstituttet regnet på, hvad det vil give i ekstra forbrug, hvis dem, der ikke handler lokalt, begynder at lægge deres penge i supermarkeder og på caféer i området, og hvis husene i Odsherred blev brugt bare én weekend mere om året. 

Til sammen ville de to faktorer øge forbruget med 53,7 mio. kr. om året - penge, der altså ville komme lokalområdet til gavn. 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App