Spændte kandidater: - Som at være til eksamen

Spændte Folketingskandidater venter på, om de stadig har deres job efter i dag. Vi har talt med to af de spændte, regionale kandidater.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke blot en stor festdag for demokratiet i dag.

quote Det er ligesom at være til eksamen

Lennart Damsbo-Andersen, Folketingskandidat, Socialdemokratiet

Det er også en dag, der er afgørende for, hvem der har et job i dansk politik de næste fire år. Derfor var det også et par spændte Folketingskandidater, der her til formiddag afgav deres stemme på de to største sydhavsøer.  

Ramzia Al
Læs også
Facebook-gruppe vil have muslimer til stemmeboksene: - Yalla, stem! Eller bliv stemt hjem
Ramzia Al
Læs også
Facebook-gruppe vil have muslimer til stemmeboksene: - Yalla, stem! Eller bliv stemt hjem

På Lolland i Nysted Idrætscenter satte Socialdemokratiets Lennart Damsbo-Andersen sit kryds. Og dagen er ikke helt uden nerver for det rutinerede Folketingsmedlem.

- Det er ligesom at være til eksamen. Det kriller i hvert fald i maven, beretter Lennart Damsbo-Andersen, der siden 2007 har siddet i Folketinget.

Valget er i gang
Læs også
Tidlig åbning giver høj stemmeprocent fra morgenstunden
Valget er i gang
Læs også
Tidlig åbning giver høj stemmeprocent fra morgenstunden

Rene Christensen fra Dansk Folkeparti tilslutter sig den spændte stemning. Han har været forbi Møllebakkeskolen i Horreby på Falster for at bruge sin demokratiske ret.

- Man går sådan og venter og bidder lidt negle og tænker "hvordan kommer det til at gå?", lyder det fra Rene Christensen. 

Rene Christensen fra Dansk Folkeparti nærmer sig stemmeurnen. Spørgsmålet er, om han også nærmer sig fire år mere på Christiansborg.
Rene Christensen fra Dansk Folkeparti nærmer sig stemmeurnen. Spørgsmålet er, om han også nærmer sig fire år mere på Christiansborg. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Forskellige udgangspunkter

De to politikere har i valgkampen kunnet se to vidt forskellige forudsigelser for deres respektive partier. Meningsmålingerne spår Socialdemokratiet til et valgresultat på højde med det for fire år siden. Her blev partiet det største i Folketinget med 26,3 %.

Lennart Damsbo-Andersen er glad for udsigten til endnu et godt valg for Socialdemokratiet, og han håber på at være en del af succesen fire år endnu.

- Jeg kan se, hvor det betyder for vores egn, at jeg kan tage ønsker og drømme fra Lolland og Falster med ind til Christiansborg. Så det vil jeg gerne fortsætte med, forklarer han.

Socialdemokratiets Lennart Damsbo-Andersen bytter sit valgkort for en stemmeseddel i Nysted Idrætscenter. Han håber fortsat at kunne repræsentere Lolland og Falster i Folketinget.
Socialdemokratiets Lennart Damsbo-Andersen bytter sit valgkort for en stemmeseddel i Nysted Idrætscenter. Han håber fortsat at kunne repræsentere Lolland og Falster i Folketinget. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Anderledes skræmmende ser forudsigelserne ud for Dansk Folkeparti. Partiet havde i 2015 et rekordgodt valg med 21,1% af stemmerne. I den seneste meningsmåling Ritzau Index står de til 10,5 %.

- Nu har jeg været i valgkamp i fire uger. Og jeg synes, at vi lokalt har haft en rigtig god valgkamp. Men jeg går jo også og kigger på meningsmålinger, ligesom alle andre gør, siger Rene Christensen.

Kan blive arbejdsløse

At være Folketingspolitiker er et fuldtidsarbejde. Det betyder også, at udfaldet af afstemning har betydning for, om de to politikere har et job efter sommerferien.

quote Jeg går jo også og kigger på meningsmålinger

Rene Christensen, Folketingskandidat, Dansk Folkeparti

Og selvom man kan spå meget ud fra meningsmålinger, så kommer det hele ned til danskernes stemmeafgivelse i dag.

- Det er jo omkring 18.000 stemmer, man skal have for et mandat. Så det er jo også noget af en tillidserklæring at blive valgt til Folketinget, lyder det fra René Christensen.

stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her
stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her

Den tillidserklæring er nødvendig for, at de to politikere ikke behøver at tømme deres kontorer på Christiansborg.

- I morgen aften ved jeg, om jeg skal ind og pakke sammmen, eller om jeg skal være i Folketinget igen i fire år, siger det fra Lennart-Damsbo Andersen.
 


Nyhedsoverblik