Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket

Solcelleanlæg er blevet en god forretning for godser og landmænd med en klimavenlig samvittighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hele marker fyldt med sorte solpaneler er efterhånden hverdagssyn på Sjælland og øerne.

Det er her de største godser og jordbesiddere har deres marker, og det er især godser og landmænd med store jordbesiddelser, der i stor stil etablerer solcelleanlæg.

Læs også
Byrådspolitikerne har stemt: Solceller ved Gavnø Gods kan blive en realitet
Læs også
Byrådspolitikerne har stemt: Solceller ved Gavnø Gods kan blive en realitet

Flere store godser som Gavnø og Holmegaard er i færd med at søge om at etablere store solcelleanlæg. Gavnø har søgt om 200 hektar, som efter Gavnøs vurdering vil kunne levere strøm til 45.000 enfamiliehuse.

Holmegaard planlægger at etablere 50 hektar solcelleanlæg. Et af Danmarks største godser, Bregentved Gods har allerede 148 hektar ”beplantet” med solcellepaneler og flere på vej.

Artiklen fortsætter under billedet.

Joachim Steenstrup, kommunikationschef, European Energy.
Joachim Steenstrup, kommunikationschef, European Energy. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Prisen er styrtdykket

En af årsagerne til de stigende antal solcelleparker skal blandt andet findes i kroner og øre. Prisen på et solcellepanel er nemlig faldet med 90 procent på få år. Det oplyser European Energy, som er en af de store virksomheder, der opfører og finansierer solcelleanlæg.

quote Det betyder, at det er attraktivt at bygge solcelleparker, fordi du kan producere strøm relativt billigt i forhold til, hvad du kunne for bare få år siden

Joachim Steenstrup, kommunikationschef, European Energy

Det betyder, at det ofte er en betydelig bedre forretning for godsejeren eller landmanden at have solenergi som afgrøde end for eksempel hvede, fortæller kommunikationschefen i European Energy, Joachim Steenstrup.

- Det betyder, at det er attraktivt at bygge solcelleparker, fordi du kan producere strøm relativt billigt i forhold til, hvad du kunne for bare få år siden, siger han.

Én af dem, der har set lyset i solceller er Christian Danneskiold Lassen, der ejer Holmegaard Gods mellem Fensmarks og Holme-Olstrup i Næstved Kommune.

Læs også
Danmarks største solcelleanlæg på dagsordenen i Næstved Kommune
Læs også
Danmarks største solcelleanlæg på dagsordenen i Næstved Kommune

Han går først og fremmest efter at producere klimavenlig energi.

- Men der er selvfølgelig også et økonomisk aspekt. Jeg har jo store gamle bygninger, som koster mange penge at vedligeholde hvert år, siger Christian Danneskiold Lassen.

Solceller er en særligt velkommen mulighed for Christian Danneskiold Lassen, fordi han samtidig kan have en produktion af får, som kommer til at afgræsse markerne, hvor solcelle-anlægget skal stå, fortæller han.

Artiklen fortsætter under videoen.

Godsejer Christian Danneskiold Lassen vil producere klimavenlig energi.

Lolland satser på solceller

Også lidt længere sydpå er solcellerne i højsædet. Lolland Kommune er nemlig blandt de førende, når det gælder solenergi.

quote Vi vil gerne være en del af den nye fremtid - udviklingen af lagring af strøm og produktion af vedvarende energi

Henrik Høegh (V), viceborgmester, Lolland Kommune

- Vi vil gerne være en del af den nye fremtid - udviklingen af lagring af strøm og produktion af vedvarende energi. Vi ser masser af arbejdspladser og udviklingspotentiale i det, siger viceborgmester Henrik Høegh (V).

Kommunen overvejer - selvom der har været visse protester fra borgere, som synes solceller skæmmer naturen - at give tilladelse til endnu flere solceller på Lolland.

- Det er klart, der kan være holdninger, der siger, de er vant til store, åbne vidder. Men jeg må også sige, at vi taler om, at hvis det går helt vild for sig, så får vi måske solceller på tre-fire procent af arealet i kommunen. Så det er altså ikke noget, der kommer til at dominere overalt. Og jeg vil gerne fremhæve, at de skal skærmes af læbælter, siger Henrik Høegh.

Solcelleanlæg Nylandsmose top drone
Læs også
Ornitologer klager til EU som følge af solcelleplaner ved Gavnø Gods
Solcelleanlæg Nylandsmose top drone
Læs også
Ornitologer klager til EU som følge af solcelleplaner ved Gavnø Gods

Også European Energy har flere fremtidsplaner med solceller på Lolland.

- Vi har faktisk flere hundrede hektar, hvor vi har lagt billet ind hos nogle landmænd på at få lov at bygge på de jorde. Men det tager vi løbende og kigger på, om vi kan sælge strømmen videre, før vi tager en beslutning om, hvorvidt vi går videre. Men vi synes, Lolland er et meget attraktivt sted, siger Joachim Steenstrup.

Hvis European Energy får gennemført alle solcelleplanerne på Lolland kan der produceres strøm til over 80.000 husstande.

Solcelleanlæg på det sydlige Lolland.
Solcelleanlæg på det sydlige Lolland. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Nyhedsoverblik