Socialminister kritiserer kommune i sag om 12-årigt plejebarn: - Det har været et kaotisk forløb

Socialministeren retter en skarp kritik mod kommunen, der ville fjerne en 12-årig dreng fra sin plejefamilie. Det kom frem på et samråd torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

”Det har været et kaotisk forløb for det anbragte barn.”

Sådan omtalte Mai Mercado (K) tvisten om det 12-årige plejebarn Andreas fra Sakskøbing da børne- og socialministeren torsdag var kaldt i samråd om sagen.

Her rettede ministeren en skarp kritik mod Guldborgsund Kommune for den måde, de har håndteret sagen om den 12-årige Andreas fra Sakskøbing.

Læs også
Tvist mellem kommune og plejeforældre tvinger 12-årig dreng på institution: - Det gør mig bange
Læs også
Tvist mellem kommune og plejeforældre tvinger 12-årig dreng på institution: - Det gør mig bange

Plejeforældrene til den 12-årige dreng, Maria og Jacob Hansen, var endt i en tvist med kommunen, som ville fjerne Andreas, da samarbejdet mellem parterne ifølge kommunen var blevet opsagt.

Men da historien kom frem i januar, lagde Andreas ikke skjul på, at han ikke ville flytte ind på en institution i Næstved, som kommunen ellers havde planer om. Han ville blive boende hos plejefamilien.

- Det gør mig bange. Jeg har ikke lyst til at bo deroppe, jeg vil bare gerne bo her, sagde Andreas dengang.

quote Det gør mig bange. Jeg har ikke lyst til at bo deroppe, jeg vil bare gerne bo her

Andreas, plejebarn

Det fik sammen med flere andre lignende sager Dansk Folkeparti til at kalde Mai Mercado i samråd. Her diskuterede hun sammen med resten af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget flere ting omkring anbringelser - blandt andet sagen fra Sakskøbing.

- Det, jeg bare kan se ud af den sag er, at der har været ekstrem dårlig kommunikation parterne i mellem. Og det er det kommunernes ansvar at sikre god kommunikation til borgerne, sagde Mai Mercado på samrådet.

Artiklen fortsætter under billedet.

I januar fortalte plejefamilien Jacob og Maria Hansen om den tvist, der gjorde, at de frygtede at kommunen ville fjerne deres plejesøn Andreas.
I januar fortalte plejefamilien Jacob og Maria Hansen om den tvist, der gjorde, at de frygtede at kommunen ville fjerne deres plejesøn Andreas.

Ny kontrakt udløste tvist

Tvisten mellem Guldborgsund Kommune og plejeforældrene opstod i september sidste år, da kommunen sendte dem en ny ansættelseskontrakt om plejeforholdet for Andreas.

Ifølge plejeforældrene skulle de gå flere tusinde kroner ned i løn om måneden. Det ville parret gerne, hvilket de også skrev til kommunen via deres advokat. Men lønnedgangen ville parret gerne have en faglig begrundelse for. Det føler de dog, at de aldrig har fået, fortalte de i januar.

quote Kommunerne skal i min optik stramme sig gevaldigt an og blive bedre til at tage højde for den relation, der kan opstå mellem et anbragt barn og eksempelvis barnets plejefamilie

Mai Mercado (K), børne- og socialminister

- Vi vil meget gerne samarbejde. Vi har bare spurgt kommunen adskillige gange, om de ikke kunne forklare os, hvorfor vi skulle gå ned i løn. Det har de tolket som en opsigelse af kontrakten fra vores side, fortalte Jacob Hansen dengang til TV ØST.

Efterfølgende kunne plejeforældrene og Guldborgsund Kommune sammen meddele, at Andreas alligevel fik lov til at blive boende hos familien i Sakskøbing, hvor han har boet, siden han var fem år gammel.

Læs også
Forening kritiserer kommune efter sagen om 12-årige Andreas: - Det er jo ikke faglighed
Læs også
Forening kritiserer kommune efter sagen om 12-årige Andreas: - Det er jo ikke faglighed

Parterne var nemlig blevet enige om rammerne for en ny ansættelseskontrakt efter lange forhandlinger. Det skabte stor lettelse hos kommunen og Maria og Jacob Hansen, at de kunne fotsætte som Andreas' plejeforældre.

Kommuner skal stramme sig an

På dagens samråd lagde børne- og socialministeren ikke skjul på, at sager som den i Sakskøbing kræver handling. Hun mener, der generelt trænger til at blive strammet op blandt kommunerne på anbringelsesområdet.

- Kommunerne skal i min optik stramme sig gevaldigt an og blive bedre til at tage højde for den relation, der kan opstå mellem et anbragt barn og eksempelvis barnets plejefamilie, sagde hun og tilføjede:

quote Derfor vil man også se, at jeg i kølvandet på den her redegørelse sender et pænt spidst brev til den pågældende borgmester, fordi jeg ikke synes, det er i orden, det vi har set

Mai Mercado (K), børne- og socialminister

- Der er nogle kommuner, som simpelthen ikke gør det godt nok. Når jeg eksempelvis ser sager, hvor kommuner flytter et anbragt barn fra den ene dag til den anden, eller sager, hvor kommunerne presser plejefamilie på løn og faktisk derved tager børnene som gidsel, så er jeg ved at miste troen på, at det flytter noget at lave regler og love.

Vil ikke sanktionere kommuner

Under samrådet spurgte en repræsentant fra Alternativet ind til, hvordan Mai Mercado har i sinde at straffe kommunerne, hvis de ikke følger den gældende lovgivning på anbringelsesområdet.

- Hvilke konsekvenser har man tænkt sig at tage overfor de kommunerne, som ikke overholder reglerne, spurgte Ulla Sandbæk (Å).

tvangsfjernelse_guldborgsund5.jpg
Læs også
Kommune tvang Andreas væk fra sin plejefamilie - nu får han lov til at blive
tvangsfjernelse_guldborgsund5.jpg
Læs også
Kommune tvang Andreas væk fra sin plejefamilie - nu får han lov til at blive

Men her var ministeren klar i spyttet.

- Hvis jeg havde troet, det ville være så let, så var det nok også et spor, vi havde kigget på. Men jeg tror bare ikke på, at det er så enkelt. Noget af det, jeg ser i de sager, der kommer ind her på mit bord, er ekstrem dårlig kommunikation fra kommunens side. Og det er svært at sanktionere dårlig kommunikation, sagde Mai Mercado.

Sender brev til borgmester

Selvom børne- og socialministeren ikke har i sinde at indføre sanktioner på anbringelsesområdet, så går plejesagen fra Guldborgsund Kommune ikke ubemærket hen.

quote Vi kigger jo også indad og ser på, om der var noget, vi kunne have gjort anderledes i den her sag, og som vi kan lære af i fremtide

Simon Hansen (S), formand, Børne-, Familie- og Uddannelsesudvalget

Mai Mercado fortalte nemlig på samrådet, at hun har tænkt sig sende et brev til borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) med sin kritik.

- Grundlæggende er jeg enig i, at det er en udfordring, når kommunerne ikke overholder lovgivningen. Det skal de, sagde hun og fortsatte:

- Derfor vil man også se, at jeg i kølvandet på den her redegørelse sender et pænt spidst brev til den pågældende borgmester, fordi jeg ikke synes, det er i orden, det vi har set.

Anerkender mangelfuld kommunikation

John Brædder ønsker først at kommentere på ministerens udmelding, når han har modtaget og læst hendes brev. Borgmesteren henviser i stedet til formanden for Børne-, Familie- og Uddannelsesudvalget i kommunen, Simon Hansen (S), som især har bidt mærke i ministerens kommentarer om den mangelfulde kommunikation mellem plejefamilien og kommunen.

- Set fra vores side er den her sag jo lukket, fordi vi er blevet enige med plejefamilien, men vi kigger jo også indad og ser på, om der var noget, vi kunne have gjort anderledes i den her sag, og som vi kan lære af i fremtiden, siger han.

Minister og plejebarn
Læs også
Minister går ind i sagen om 12-årige Andreas: - Det er helt uacceptabelt
Minister og plejebarn
Læs også
Minister går ind i sagen om 12-årige Andreas: - Det er helt uacceptabelt

Udvalgsformanden bed også mærke i ministerens kommentarer om kommuner, der presser plejefamilierne på løn.

- Vi læner os i Guldborgsund op ad KL's anbefalinger, men vi er i princippet enige med hende i problemet, og mener at det er rigtig fint, hvis man også fra Christiansborgs side vil se på, hvordan vederlagene er skruet sammen, og hvordan man kan sikre, at en konflikt om vederlag ikke kommer til at gå udover barnet, siger Simon Hansen.


Nyhedsoverblik