Socialdemokratiet går til ”solo-valg” med ny, stram udlændingekurs

Lad os samle Danmark igen, lyder valgsloganet. Men det er afskeden med R og forbrødringen med DF, der trækker flest overskrifter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse. Med sine 46 mandater er Socialdemokratiet (S) efter sidste valg – om end knebent – det største parti i Folketinget. Otte af mandaterne blev leveret fra vores landsdel, Sjællands Storkreds, og ambitionen er at fastholde dem.

Partiet går til valg på en ansvarlig klimapolitik, bekæmpelse af ulighed, større nærhed mellem borgerne og det offentlige – og sidst, men ikke mindst: En strammere udlændingepolitik. Det vender vi tilbage til.

Magnus Heunicke
Læs også
Socialdemokratiet vil sende flere penge fra rige kommuner til fattige
Magnus Heunicke
Læs også
Socialdemokratiet vil sende flere penge fra rige kommuner til fattige

Når det gælder økonomien, er der socialdemokratiske mærkesager som formuebeskatning og lavere lønninger i toppen på programmet. Og set med klimabriller vil partiet nedsætte en ny fond, der skal investere 20 milliarder kroner fra den danske stat i klimavenlige løsninger.

Og så er der nærheden. Her vil Mette Frederiksen og hendes hold blandt andet have flere nærhospitaler og flere sygeplejersker, ligesom de mener, at nyuddannede læger skal have tjenestepligt i yderområderne i Danmark. ”Lad os samle Danmark igen”, som det hedder på socialdemokratisk valgkampagnesprog.

quote Vi går til valg på en socialdemokratisk et-partis-regering

Mette Frederiksen, formand, Socialdemokratiet

Farvel R, goddag DF

Men én ting er at samle Danmark - noget andet er at samle en regering med flere bogstaver, sådan som Socialdemokratiet normalt gør.

Sidste regering bestod af S, Radikale Venstre (R) og i en periode Socialistisk Folkeparti (SF), men på Grundlovsdag sidste år meldte Mette Frederiksen klart ud.

- Vi går til valg på en socialdemokratisk et-partis-regering, lød det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mette Frederiksen er formand for Socialdemokratiet.
Mette Frederiksen er formand for Socialdemokratiet. Foto: Steen Brogaard

Det var en melding, som flere politiske kommentatorer kaldte for politisk historie, mens rystelserne fik det radikale gruppeværelse på Christiansborg til at vibrere. Med sin melding sagde Mette Frederiksen og S nemlig et endeligt farvel til De Radikale, som partiet ellers har dannet fast parløb med siden Nyrups regeringer i 1990’erne.

Men det var måske ikke ligefrem en overraskelse. Jokeren hedder – som så ofte før – Dansk Folkeparti (DF), og Mette Frederiksen og hendes partikammerater har igennem stort set hele valgperioden nærmet sig DF’erne.

080108av_faerre_aflyste_operationer.jpg
Læs også
Socialdemokratiet: Sundhedsvæsenet zigzagger uden reform
080108av_faerre_aflyste_operationer.jpg
Læs også
Socialdemokratiet: Sundhedsvæsenet zigzagger uden reform

Formelt set er DF støtteparti til Løkkes VLAK-regering, men som formand Kristian Thulesen Dahl udtrykte det på partiets årsmøde, vil han holde ”alle døre åbne” for at sikre DF mest mulig indflydelse.

- Så hvis den situation opstår, så kender du - Mette - mit telefonnummer, sagde partiformanden.

En strammere kurs

Med S og DF’s flirten er vi tilbage ved den strammere kurs på udlændingeområdet.

quote Er der ting, vi socialdemokrater ikke tidligere har ment? Ja. Verden og samfundet har forandret sig

Socialdemokratiet på deres hjemmeside

S går nemlig ind for at forlænge grænsekontrollen, ligesom de vil have et loft over, hvor mange ikke-vestlige udlændinge, der skal have lov til at komme ind i Danmark. Derudover vil S indføre, at alle indvandrere på integrationsydelse eller kontanthjælp skal arbejde 37 timer om ugen.

S har i denne valgperiode bakket op om alt fra ghettoplaner til tildækningsforbud, og det er et brud med tidligere tiders socialdemokratisk ideologi. Men som partiet skriver på sin hjemmeside:

- Er der ting, vi socialdemokrater ikke tidligere har ment? Ja. Verden og samfundet har forandret sig.

Og forandring er tilsyneladende ikke et problem for partiets vælgere, der i efteråret i en måling for 71 procents vedkommende sagde, at de var enige i den strammere kurs.

Socialdemokratiets kandidater i Sjællands Storkreds

Kasper Roug - Lolland

Lennart Damsbo-Andersen - Guldborgsund

Brian Bressendorff - Vordingborg

Magnus Heunicke - Næstved

Tanja Larsson - Faxe

Henrik Sass Larsen - Køge

Astrid Krag - Greve

Mette Gjerskov - Roskilde

Kaare Dybvad - Holbæk

Rasmus Horn Langhoff - Kalundborg

Anne Madsen - Ringsted

Tom Block Larsen - Slagelse

Lindholm, busser og burkaer  

I Sjællands Storkreds stiller 12 kandidater op for S - deriblandt en række kendte ansigter.

Ingen er i tvivl om, at tidligere transportminister Magnus Heunicke genvinder sit mandat. Næstved-politikeren har markeret sig som forkæmper for den sjællandske infrastruktur. Senest er han gået sammen med Jacob Jensen fra Venstre og en række andre politikere og har dannet en ”sjællandsk trafikmafia” som et led i den årelange kamp for en motorvejsforbindelse mellem Rønnede og Næstved.

Artiklen fortsætter under billedet.

Magnus Heunicke ser ud til at genvinde sit mandat.
Magnus Heunicke ser ud til at genvinde sit mandat.

Også udrejsecentret på øen Lindholm i Stege Bugt har skabt debat. Her markerede Heunicke sig ved at beskylde regeringen og DF for at spille med lukkede kort. Forslaget om Lindholm endte S med at stemme gult til – altså hverken ja eller nej - da det blev vedtaget i folketingssalen som en del af den nye finanslov.

Lennart Damsbo-Andersen, tidligere borgmester for Guldborgsund og mangeårigt medlem af Folketinget, ser også ud til at få et fornuftigt valg. Han bor på Lolland og er en mand, der kæmper for sit område. Senest har han deltaget i debatten, da Region Sjælland skar ned på busforbindelserne på blandt andet Sydhavsøerne.

Læs også
Borgmester endte i spjældet - socialdemokraterne har haft magten i Næstved i 100 år
Læs også
Borgmester endte i spjældet - socialdemokraterne har haft magten i Næstved i 100 år

De unge løver Kaare Dybvad fra Holbækkredsen og Rasmus Horn Langhoff fra Sorøkredsen kan formentligt også se frem til genvalg. Derudover ser både Astrid Krag fra Grevekredsen og Henrik Sass-Larsen fra Køgekredsen ud til at genvinde deres mandater, mens der er mere spænding om Roskilde-kvinden Mette Gjerskovs mandat. Hun blev i denne valgperiode fyret som sundhedsordfører, fordi hun gik imod partilinjen og stemte imod burkaforbuddet.

Artiklen fortsætter under billederne.

Rasmus Horn Langhoff (tv), Lennart Damsbo-Andersen (i midten) og Kaare Dybvad (th) kan være nogle af dem, der tager mandaterne for S.
Rasmus Horn Langhoff (tv), Lennart Damsbo-Andersen (i midten) og Kaare Dybvad (th) kan være nogle af dem, der tager mandaterne for S. Foto: Steen Brogaard
Tanja Larsson (tv) og Anne Madsen (th) er outsidere.
Tanja Larsson (tv) og Anne Madsen (th) er outsidere. Foto: Grafisk Afdeling

Outsiderne i det store mandatspil er blandt andre Tanja Larsson, som også sidder i byrådet i Faxe Kommune. Hun spås at kunne tage nogle af de stemmer, der er ledige, efter Pernille Rosenkrantz-Theil har skiftet kreds. Derudover er også Anne Madsen fra Ringstedkredsen i spil, og i Lollandkredsen befinder Kasper Roug sig som den sidste på stemmesedlen.

Der er med andre ord tale om en valgkamp, hvor alt kan ske for Socialdemokraterne. De kan gå solo og i mindretal, de kan gå sammen med DF - eller hvem ved? Måske bliver det noget helt tredje. 


Nyhedsoverblik