Snyd er de dementes bedste ven: - Han er verdens bedste lynafleder

01:23

Demenshunden Snyd gør en stor forskel for de demente på et plejecenter i Ringsted. Den er nu indstillet til en pris. Video: Katja Højbjerg - TV2 ØST

På et plejecenter i Ringsted er bomuldshunden Snyd blevet de dementes bedste ven. Nu er den indstillet til en pris.

Der er mange ansatte på Plejecentret Solbakken i Ringsted. Men kun én af dem er blød og pelset og elsker samtidig klap og godbidder. Det er bomuldshunden Snyd, der spreder glæde på demensafsnittet.

- Han giver god stemning, og ro er han også god til, siger Pia Hansen, som er social- og sundhedsassistent på plejecentret.

Snyds arbejdsuge består af 35 timer og en masse klap og nusseri. På plejecentret er de så glade for bomuldshunden, at den nu er blevet nomineret til Demensprisen 2019.

Snyd er den bedste lynafleder

Snyd har fået hele fire indstillinger til den fornemme pris, som Sundheds- og Ældreministeriet uddeler til ansatte, der gør en forskel for demente og deres pårørende.

Solbakkens leder, John Lagoni, står for én af indstillingerne.

- Snyd skal have prisen, fordi han er verdens bedste lynafleder. Når bølgerne går højt, så skal Snyd bare tages op på armen, klappes eller vises foran en af vores sårbare borgere. Så bliver de milde i blikket og smiler og glemmer det, de egentlig var vrede eller ulykkelige over, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hunden Snyd nyder at blive klappet og nusset på arbejde. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Han har indstillet Snyd sammen med resten af plejecentrets ansatte til prisen.

- Jeg vil gerne være med til at hylde Snyd og dens kolleger for det fantastisk arbejde, de gør. Det er enestående. Det er mennesker, som har et fantastisk overskud til at give noget til andre mennesker, siger John Lagoni.

Kom med ejer på arbejde

Det var lidt tilfældigt, at hunden Snyd overhovedet endte på plejecentret. Dens ejer, Pia Hansen, tog ham nemlig med som et forsøg.

- Jeg havde ham og tænkte, at det kunne være hyggeligt. Så tog jeg ham med, og så var det bare et megagodt match. Så tog jeg ham bare med hver dag, og så var det sådan, det var, siger hun.

Du kan se i videoen herunder, hvordan demenshunden Snyd gør en forskel for de demente.

01:23

Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Luk video

I dag er Snyd blevet de dementes bedste ven, fordi den har sådan et roligt væsen. Den har for eksempel gjort en stor forskel for Erik Lynggaards kone, som bor på demensafsnittet.

Så han er ikke i tvivl om, at Snyd fortjener prisen.

- Det betyder meget. Gudrun er glad for ham. Og Gudrun falder til ro, når Snyd er der, og det gør de andre også, siger Erik Lynggaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Demenshunden Snyd kan lave en masse en tricks sammen med de demente, deres pårørende og resten af personalet. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

I alt er 220 medarbejdere fra hele landet indstillet til Demensprisen. Modtageren af prisen vinder udover æren en præmie på 10.000 kroner, mens prismodtagerens arbejdsplads får 50.000 kroner.

Demensprisen bliver uddelt under konferencen DemensDagene torsdag den 23. maj.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App