Snart kan dit hus isoleres med gamle bukser

Hos AffaldPlus i Næstved vil man genanvende gammelt og slidt tøj til byggematerialer i huse og bygninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hullede strømper, slidte bukser, en plettet trøje, gamle dyner og puder kan få nyt liv som isoleringsmåtter i dine vægge eller akustikplader i loftet på din arbejdsplads. 

Det vil projektet FUTURE arbejde på. Det er et samarbejde mellem AffaldPlus i Næstved, som indsamler tøjet, og arkitektvirksomheden Lendager Group, som står for at bruge tøjet til at udvikle forskellige typer bygningsmaterialer. 

- Det, projektet går ud på, er at pille tekstiler ud af småt brændbart. Det er tekstiler, som i dag er ødelagte. Det er beskidt tøj. Det er noget, som man ikke kunne bruge før, siger Henrik Bro Andersen, Teamleder i AffaldPlus, til TV2 ØST. 

- Jeg tror på, at vi kan pille små tusind tons tekstiler ud af småt brændbart, og at det selvfølgelig er til gavn for miljøet, tilføjer han. 

Rejsen fra genbrugscontaineren

Fra genbrugsstationen i Næstved ryger det sorterede tøj videre til en fabrik i det nordlige Jylland, som optrevler tøjet. 

Artiklen fortsætter efter billederne.

Tekstilen her er optrevlet fra genbrugstøj, som senere skal anvendes til isoleringsmåtter.
Tekstilen her er optrevlet fra genbrugstøj, som senere skal anvendes til isoleringsmåtter. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST
Her er der prototyper på isoleringsmåtter, som er lavet af genbrugstekstiler.
Her er der prototyper på isoleringsmåtter, som er lavet af genbrugstekstiler. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Når tøjet er blevet til små "nullermænd", kan arkitektvirksomheden Lendager Group omdanne det til isoleringsmåtter eller akustikplader, forklarer Morten Risom Nielsen, konsulent ved Lendager Group.

- Efter at tøjet kommer, kværner vi det ned til nogle helt små fibre. De her fibre har nogle egenskaber, der gør det fordelagtigt både i forhold til at isolere dine huse derhjemme og dernæst også som akustik, siger han og fortsætter:

- Altså lydabsorberende materialer, der kan fungere som en luftplade hjemme i din lejlighed eller på dit kontor, siger Morten Risom Nielsen.

Artiklen fortsætter efter billederne.

Her er en dyne lavet om til en isoleringsmåtte.
Her er en dyne lavet om til en isoleringsmåtte. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST
Her ses en akustikplade, som er lavet af genbrugstekstiler.
Her ses en akustikplade, som er lavet af genbrugstekstiler. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Der er både fordele og ulemper ved at anvende tekstiler som bygningsmaterialer. På den positive side er tekstiler ifølge Lendager Group åndbare, og det betyder, at de kan være med til at skabe et sundere indeklima.

På den negative side er materialet ikke særligt brandsikkert, og derfor forsøger man hele tiden at komme omkring udfordringerne. 

- Vi laver en masse tests lige nu, hvor vi prøver at imprægnere isoleringsmåtterne, så bomuldet kan leve op til de krav, der er, siger konsulent Morten Risom Nielsen. 

Læs også
Gymnasieelever går modeshow i genbrugstøj for at sætte fokus på klimaet
Læs også
Gymnasieelever går modeshow i genbrugstøj for at sætte fokus på klimaet

Det skal være slut med at brænde tøj af  

AffaldPlus skyder på, at der i de seks kommuner, som står bag AffaldPlus, ligger cirka 2.200 tons tøj ude i folks hjem, men at projektet inden dets afslutning i 2021 vil kunne indsamle 1.600 af disse. Tøj, man kan redde fra den store brændeovn. 

- Vi bruger 850.000 kroner (om året, red.), der går op i røg, som man kunne investere i at genanvende tekstiler, siger Allan B. Johansen, vicedirektør og chef for Genbrug og Udvikling i AffaldPlus. 

Sabrina Chadegani
Læs også
Unge køber mere genbrug – det er både billigt og rigtig god stil
Sabrina Chadegani
Læs også
Unge køber mere genbrug – det er både billigt og rigtig god stil

FUTURE-projektet er støttet af EU-midler, som blandt andet går til at indsamle tøj, dyner, puder og meget andet fra Slagelse, Sorø, Vordingborg, Næstved, Faxe og Ringsted Kommuner. 

- Jeg håber virkelig på, at vi kan genanvende tekstiler, og at det bliver nogle produkter, man kan bruge hos hr. og fru Hansen, siger vicedirektør Allan B. Johansen.


Nyhedsoverblik