Slut med diesel og CO2-udslip - fremtidens traktor kører på el

Diesel skiftes ud med el på det mere energivenlige landbrug Vennerslund på Nordfalster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange har solceller på parcelhustaget, flere kører i el-bil. Og nu kommer landbruget også med, når det gælder vedvarende energi.

Vennerslund Energi- og Naturpark på Nordfalster skal sammen med DTU Link, der er en del af Danmarks Tekniske Universitet, finde ud af, hvordan energien fra vindmøller og solceller kan bruges til at omlægge landbruget på Vennerslund fra et konventionelt landbrug med maskiner, der kører på diesel, til et eldrevet landbrug.

- Landbruget bliver ofte beskyldt for ikke at deltage i den grønne omstilling, og vi vil rigtig gerne vise, at vi kan bidrage til den grønne omstilling, lyder det fra Kim Brockenhuus-Schack, der er projektejer på Vennerslund Energi- og Naturpark.

quote Landbruget bliver ofte beskyldt for ikke at deltage i den grønne omstilling, og vi vil rigtig gerne vise, at vi kan bidrage til den grønne omstilling.

Kim Brockenhuus-Schack, projektejer, Vennerslund Energi- og Naturpark

På Vennerslund, der er et 2.200 hektar stort landbrug med ti forskellige afgrøder, anvendes omkring 100 liter diesel pr. dyrket hektar om året. Dertil kommer et større energiforbrug til tørring og transportering af korn.

Mange grønne projekter i støbeskeen

På sigt vil mindre CO2-udledning ved en omlægning til et elektrisk landbrug derfor være betydelig. Og det glæder man sig også over hos DTU. 

- Det er ikke utopi. Det er svært at sige hvor lang tid, der går, men reduktion af CO2 skal vi nok få gjort. Vi håber, det her er starten på en stribe projekter, som kommer til at dreje sig om grøn omstilling af landbruget, siger Niels-Erik Clausen, der er lektor ved DTU Vindenergi. 

Læs også
Klimavenlig svinestald vil producere grisekød med den laveste CO2-udledning i verden
Læs også
Klimavenlig svinestald vil producere grisekød med den laveste CO2-udledning i verden

Hos DTU forestiller man sig, at man kommer til at bruge eltraktorer eller måske traktorer, der kører på syntetiske brændstoffer.

Økonomisk gevinst 

Da der vil blive produceret en stor mængde strøm ved en grøn omstilling, vil strømmen også kunne bruges på elnettet af forbrugerne.

Og så er der måske også en økonomisk fordel. 

- Hvis vi kan gøre os uafhængige af de mange tusind liter diesel, vi bruger hvert år til traktorer eller tørring af korn, så tror vi også, at vi kan få en økonomisk gevinst ud af det - udover den strøm, vi også kan levere ud på det almindelige strømnet til de danske forbrugere, siger Kim Brockenhuus-Schack.

Varmepumpe på Falster
Læs også
Varmepumper på abonnement hitter
Varmepumpe på Falster
Læs også
Varmepumper på abonnement hitter

Projektet er fortsat kun på tegnebrættet. Først skal Guldborgsund Kommune godkende det, og derefter skal godset finde ud af, hvordan den grønne energi udnyttes bedst i landbrugsarbejdet. 

Efter planen åbnes energi- og naturparken som en attraktion for borgere, turister og uddannelsesinstitutioner i 2021.


Nyhedsoverblik