Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen

Slædehundekørsel er blevet forbudt på de danske skovveje. Det kan betyde farvel til slædehunde, hvis de ikke kan dyrke det, de er lavet til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Slædehunde må se langt efter at komme ud og få vind i pelsen foran en vogn, som de kolde efterårs- og vintermåneder ellers lægger op til for de tykpelsede hunde.

For det er blevet forbudt for slædehundeejere at køre med hundetrukne vogne på de danske skovveje.

Det slår Færdelsstyrelsen fast i et brev til Dansk Polarhunde Klub.

Og det har stor betydning for kennelejer Susan Hansen fra Gørlev. Hun har i mange år fået tilladelse hos Naturstyrelsen til netop at køre med sin slædehundevogn trukket af hendes 12 Siberian Husky-hunde på skovvejene i Jyderupskoven ved Vig.

- Det er ikke bare trist, det er en katastrofe! skriver hun i et opråb på kennelens Facebookside.

Ringere livskvalitet

Til sæsonstarten, der begynder i september, har hun fået afslag på blandt andet at køre i Jyderupskoven, som hun ellers har fået tilladelse til hvert år i en årrække.

Artiklen fortsætter under billedet.

Susan Hansen fra Gørlev har 12 slædehunde af racen Siberian Husky.
Susan Hansen fra Gørlev har 12 slædehunde af racen Siberian Husky. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

For Susan Hansen, hendes mand og hendes 12 hunde er det et afgørende afslag.

- Det er hele vores liv! I knap 20 år har vi indrettet hele vores liv til det her, siger hun.

Efteråret og vinteren er højsæson for at slædehundene kan komme ud og gøre det, de er lavet til. 

- De er trænede til at kunne trække, de er avlede til at kunne trække. Deres livskvalitet afhænger af, at de kan trække, forklarer Susan Hansen og uddyber:

- Det er ikke en hund, man kan arbejde med på andre måder. Man kan godt træne lydighed, men det er ikke det, der er tiltænkt en slædehund. Man har forskellige hunderacer, der har forskellige formål. Der er slædehunden jo primært avlet til at kunne trække, løbe lange distancer og samarbejde med andre hunde, siger Susan Hansen.

En slædehunde, der ikke får lov at trække, er ikke en glad hund, fortæller Susan Hansen.
En slædehunde, der ikke får lov at trække, er ikke en glad hund, fortæller Susan Hansen. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Regler for hundeslædekørsel:

- Der køres med hundetrukne vogne og hunde(trukne)slæder o.l. i Danmark.

- Der er typisk tale om små trehjulede vogne eller slæder med et spand af 4, 6 eller 8 hunde.

- Naturstyrelsen kan for statsejede naturområder give tilladelse til træning med hundetrukne vogne eller hundeslæder, fx på skovstier og i naturområder.

- Det er ifølge færdselsloven ikke tilladt at køre med hundetrukne vogne, fx hundeslæder, saccovogne o.l. på veje, der er trafikeret med motorkøretøjer, motorredskaber og traktorer.

Kilde: Naturstyrelsen

Derudover vil det betyde for Susan Hansen, at hun ikke vil avle flere slædehunde.

- Hvis vi ikke kan få mulighed for at træne vores hunde, så laver vi heller ikke hvalpe, for det giver ikke mening at lave en Siberian Husky, hvis den ikke kan få lov at gøre det, den er designet til, siger hun.

Farvel til sporten

Samtidig er det en stor sportsgren i Danmark, som hun mener, man kan vinke helt farvel til, hvis der ikke gives tilladelse igen.

- Så dør sporten i Danmark. Det er en ret stor sportsgren i hele Europa at køre slædehunderæs. Vi konkurrerer jo med hunde i en disciplin der hedder slædehundekørsel, og det er det, vi træner dem til, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Slædehundene er avlet til at trække en slæde eller en vogn, forklarer Susan Hansen. Derfor giver det ikke mening at avle flere, hvis de ikke kan lave det, de er designede til.
Slædehundene er avlet til at trække en slæde eller en vogn, forklarer Susan Hansen. Derfor giver det ikke mening at avle flere, hvis de ikke kan lave det, de er designede til. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Hos Naturstyrelsen forklarer specialkonsulent Lars Bendix Poulsen, at man blot retter sig efter Færdselsstyrelsens anvisninger.

- Det er fordi, færdselsmyndighederne har fortalt os, at slædehundekørsel ikke må foregå, hvor der forekommer motorkøretøjer på vejene. Altså biler, traktorer osv., siger Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen til TV ØST.

20 års tilladelse skyldes uklarhed

Men det undrer Susan Hansen og de øvrige folk fra Dansk Polarhundeklub, at Naturstyrelsen har givet tilladelse i årevis, selvom det egentlig har været forbudt.

- Hvordan kan Naturstyrelsen igennem en periode på over 20 år, uden der at forholde sig til den nu anvendte færdselslov, give tilladelse til kørsel med slædehunde? spørger Susan Hansen.

Til det svarer Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen, at det skyldes at der har været uklarheder om, hvad der har været tilladt.

- Det har ikke været klart før, at det handlede om, at slædehundekørsel er forbudt. Det handler om, at nu er der lavet en afklaring om hundeslædekørsel, og den er vi nødt til at rette os efter, siger Lars Bendix Poulsen.

Er ikke godkendt køretøj

Færdselsstyrelsen ønsker ikke at stille op til interview, men forklarer i en mail til TV ØST, hvorfor hundeslædekørsel er forbudt.

"Det er Færdselsstyrelsens vurdering, at hundetrukne køretøjer ikke er omfattet af færdselsloven, jf. lovens § 1. Heraf følger, at der ikke kan gives tilladelse til kørsel med hundetrukne vogne på færdselslovens område, herunder veje, der er trafikeret med motorkøretøjer, motorredskaber og traktorer."

Samtidig mener Færdselsstyrelsen ikke, at vognene vil kunne tilpasse sig den øvrige trafik på veje, der er befærdet af motortrafik, så kørslen vil kunne anses for færdselssikkerhedsmæssig forsvarlig. Det har styrelsen skrevet i et svar til Dansk Polarhunde Klub. 

Sådan må du færdes i skoven:

- Man må færdes hele døgnet i Naturstyrelsens skove og i skove ejet af offentlige stiftelser, kommuner, andre statsinstitutioner eller folkekirken.

- Er man til fods, må man gerne færdes uden for veje og stier.

- Er man på cykel skal man holde sig på veje og stier. 

- ​​Al motorkørsel i skoven er forbudt.

- Man skal rette sig efter skiltningen.

Kilde: Miljøstyrelsen

Stadig lovligt andre steder

Det er altså ikke lovligt at spænde hundene for og køre en tur på de danske skovveje. Men derimod henviser Naturstyrelsen til, at der kan gives tilladelse til at køre andre steder end på skovvejene.

- Det tror jeg er vigtigt at sige, at det er en misforståelse, at vi helt har forbudt det. Det har vi ikke. Vi har bare sagt, at der hvor færdselsmyndighederne har sagt, at det er forbudt at køre med hundevogne, der er det forbudt. Men de må godt køre alle andre steder, siger Lars Bendix Poulsen og uddyber:

- Det kunne være på en skovsti, på en eng eller en hede, og så ved jeg godt, at det måske ikke er så attraktivt, men det er stadigvæk tilladt de steder, hvis det i øvrigt er fornuftigt i forhold til andre hensyn, vi skal tage, siger han.

Det bakker Færdselsstyrelsen også op om, og henviser til, at der, hvor færdselsloven ikke er gældende, er det Naturstyrelsen, der må afgøre, om det skal være tilladt at køre hundeslædevogn.

Ifølge Færdselsstyrelsen skal der en lovændring til, hvis det skal være lovligt for slædehundeejerne at køre med hundetrukne vogne på skovvejene.

Dansk Polarhunde Klub har bedt Færdselsstyrelsen opklare, hvad der skal til, for at den hundetrukne vogn, man bruger til træning, kan leve op til færdselsloven.

 


Nyhedsoverblik