Skybrud ramte ud af det blå: - Vi kunne ikke bremse det, så vandet piblede bare op

01:11

Hele Sydsjælland, Midtsjælland og Vestsjælland blev tirsdag formiddag ramt af voldsom regn, torden og enkelte steder også skybrud.

Særligt Næstved-egnen stod for skud, da der onsdag faldt massive regnmængder. Dagen derpå er det store oprydningsarbejde i gang.

Det er dagen derpå.

Dagen efter, at vejrguderne kastede enorme baljer med vand ud over særligt Næstved-egnen. Der kom nemlig, hvad der svarer til tre skybrud på 30 minutter. Med andre ord, 45 millimeter regn på blot en halv time.

- Egentlig havde jeg slet ikke lyst til at se det, for jeg tænkte nej, nej, nej. Det orker jeg bare ikke.

Sådan lyder det fra Malene Svarre, der er centerleder i Byens Fitness i Næstved. Fitnesscenterets dameomklædning og kælder stod nemlig under vand onsdag på grund af den store regnmængde. Og så kunne kloakker ikke følge med længere.

- Vi kunne ikke bremse det, så vandet det piblede bare op. Så fortsatte det ind igennem hele kælderen, fortæller Malene Svarre.

- Status er, at det meste af det er rengøring, og så er der nogle enkelte ting, vi må smide ud. Det er ikke noget, der har værdi som sådan. Så vi er bare glade for, at vi slap billigt.

Vandet stod højt hos Byens Fitness i Næstved. Her viser Malene Svarre, hvor højt vandet stod. 

Ifølge Malene Svarre er det aldrig sket før, at vandet er sivet ind i omklædningen, men i kælderen har de før haft vand.

- Vi troede, den var sikret, men ikke til så voldsomt et vejr, som det var i går. Det kunne den ikke klare. Der er ikke noget at gøre. Det er naturen, der bestemmer det, lyder det fra Malene Svarre.

I kælderen hos Byens Fitness er der stadig meget vand. Det er viceværten nu i gang med at forsøge at tørre op.

 

Sygehuset går mod tørrere tider

Det regnede så meget onsdag, at det kunne fylde et olympisk svømmebassin på knap 16 sekunder. Og det kunne de mærke på Næstved Sygehus.

Her stod dele af sygehuset under vand, som resulterede i, at blandt andre patienter i fysioterapi, øjenpatienter og kræftpatienter modtog beskeden om ændrede behandlingstider. Men nu går sygehuset mod tørrere tider.

- Alt vandet er væk fra Næstved Sygehus nu, siger Thomas Nordkvist Jensen, der er driftsleder på Næstved, Ringsted og Slagelse sygehus.

- Der er tørret grundigt op alle vegne, og der er også gjort rent de fleste af områderne – i hvert fald de områder, hvor der kommer patienter.

00:57

Indenfor på Næstved Sygehus, hvor vandet lukkede flere afsnit.

Luk video

Det er kloakvand, der er piblet op, og derfor står de overfor et større rengøringsarbejde.

Jeg har aldrig nogensinde oplevet det før

Ole Jørgensen, teknisk serviceleder, Kornblomsten

- Der foregår et desinficeringsarbejde dernede i øjeblikket. Mange områder er allerede desinficeret, som vores øjenambulatorium, hvor der er åben for patienter igen. Men vi mangler stadig vores fysioterapi, så der er lukket for ambulante patienter i dag.

250 anmeldelser hos forsikringsselskaber

Hos de største forsikringsselskaber har man modtaget cirka 250 anmeldelser efter skybruddet - primært fra Næstved.

Alene hos Alm. Brand Forsikring har de modtaget omkring 130 anmeldelser fra Næstved, som ifølge dem betyder over tusinde skader rundt om i byen efter uvejret.

Og hos daginstitutionen Kornblomsten i Næstved venter de på, at skadeservice kommer og tørrer op i kælderen, fortæller Ole Jørgensen, der er teknisk serviceleder.

- Der er ikke noget afløb, så det kan ikke komme ud, siger han.

Der er stadig vand i kælderen hos Kornblomsten. Onsdag var der cirka seks-syv centimeter vand i kælderen.

Ned ad skakten til kælderen stod vandet som et vandfald onsdag, fortæller Ole Jørgensen. I selve kælderen var der seks-syv centimeter vand på gulvet.

- Jeg har aldrig nogensinde oplevet det før. Nu har jeg været her i fire år. Der er en pædagog, der har været her i 25 år, hun siger, at hun aldrig nogensinde har oplevet det før, siger Ole Jørgensen.

Så højt stod vandet nede i skakten til kælderen hos Kornblomsten i Næstved.

Men regnen har ingen præferencer, så hos IDEmøbler i Næstved måtte de også kæmpe mod vandmasserne, fortæller Jesper Kjep Rasmussen, der er butiksejer.

- Det var med at rykke hurtigt. Vi har desværre prøvet det før, og vi har sådan et værn, vi kan sætte på. Men vi kunne ikke nå at sætte det på, fordi det gik så stærkt. Så vi tænkte, at vi bare skulle have dækket af hurtigst muligt. Så vi fik nogle sandsække, som vi fik lagt på med det samme, siger Jesper Kjep Rasmussen.

Butikken står nu uden gulv, som blev pillet op af et skadefirma. Der går en uges tid, før der bliver lagt nyt gulv på.  

Hos IDEmøbler har de fjernet gulvet, efter vandet kom indenfor onsdag.

Det kom som en overraskelse

I Næstved Kommune har de travlt med at modtage indberetninger fra deres ejendomscenter og boligadministration, så de kan få skabt et overblik over, hvor der er sket vandskader og i hvilket omfang.

Søren Bo Lyderik, der er risikokoordinator i Næstved Kommune, fortæller, at de indtil videre har modtaget 20 indberetninger.

Vi var ikke forberedt på, at der skulle komme vand i den her mængde

Søren Bo Lyderik, risikokoordinator i Næstved Kommune

- Vi taler om indtrængende vand, og det er mest i kældre. Og så er det vand- og fugtskader. Hvor meget det har udviklet sig til, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt. I øjeblikket er det skadeservice, vi er i gang med. Vi er i gang med den akutte oprydning. Så hvad skadesbilledet er derefter, det vil vise sig, siger Søren Bo Lyderik.

Og hos kommunen kom det som noget af en overraskelse, at der pludseligt faldt 45 millimeter på en halv time.

- Vi var ikke forberedt på, at der skulle komme vand i den her mængde. Vi følger også med – både på DMI og Yr.no, og hvad der ellers er af meteorologiske tjenester. Men at der skulle komme et skybrud i det her omfang, det var vi ikke forberedt på, siger Søren Bo Lyderik.

00:16

Sådan så det ud i Næstved, hvor vandet gjorde det svært for bilister at komme frem og tilbage.

Luk video

De fleste blev taget med bukserne nede af vejrguderne, og så er det svært at være bedre forberedt.

- Jeg synes, vi er godt rustet, siger Søren Bo Lyderik.

- Vi har virkelig nogle gode folk derude, og det kan folk jo også se på den akutte skadeindsats, der kommer. Når sådan nogle ting her sker, så rykker de altså sammen i bussen og så sker der noget. Men i de mængder der er kommet, er det naturens kræfter, der spiller ind, og der bliver vi sat til vægs. Så selvfølgelig gør vi noget, og vi gør også noget forebyggende, men når vi taler om de her massive regnmængder, der sker der noget under alle omstændigheder.

Der blev også målt skybrud ved Tissø mellem Slagelse og Kalundborg onsdag, hvor der blev målt op mod 30 millimeter regn på en halv time.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App