Skole skulle bombes med "Satans Mor": Så farligt er det

En 16-årig pige fra Kundby er sigtet for planer om et attentat mod to skoler. Den ene ville hun bombe med TATP - kendt som "Satans Mor".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskole i København var angiveligt mål for attentater planlagt af en 16-årig pige fra Kundby og en 24-årig tidligere syrienkriger.

De er begge sigtet for at planlægge bombninger af de to skoler og skal fortsat sidde varetægtsfængslet frem til 30. marts.

Bombningen af Carolineskolen skulle foregå ved brug af TATP-bomber – også kaldet ”Satans Mor”. Det oplyste politiet tirsdag. Til det brug havde den, på det tidspunkt 15-årige pige, anskaffet kemikalier, som politiet fandt i forældrenes kælder.

Så farligt er det

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, EOD, fortæller, at de mængder, det kræver for at gøre skade i et omfang, som kan skade skolen, er meget store.

- Der skal få gram til at gøre skade på én person, men hvis du skal gøre skade på adskillige mennesker eller bygninger, så er det væsentligt større mængder vi taler om, når vi kun snakker TATP, Mick Steenkjær, ammunitonsryder ved Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, EOD.

Han siger ligeledes, at hvis man skal fremstille så store mængder, at det kan gøre skade på mere end én person, så skal man have meget store mængder udgangsstoffer – altså kemikalier til fremstillingen.

Han mener ikke, at det er realistisk som almindelig borger i Danmark at skaffe så store mængder af disse udgangsstoffer, fordi markedet er så strengt reguleret. I hvert fald ikke uden, at det bliver opdaget.

Han understreger, at det er yderst farligt at fremstille TATP, da sprængstoffet er meget ustabilt.

- Det bliver ikke anvendt til militært eller civilt brug, fordi stoffet simpelthen er for ustabilt. Der skal ikke meget til for at antænde det. Derfor bruges det kun til kriminelle formål, siger Mick Steenkjær, ammunitionsrydder ved EOD-bataljonen i Skive.

”Satans Mor”

TATP er en sammensætning af tre udgangsstoffer, som enhver kan købe uden tilladelse. Stofferne, der skal bruges, kan skaffes i en ringe kvalitet til formålet at frembringe sprængstof. Grundet den strenge regulering på området, så er de mest effektive produkter ikke tilgængelige.

Men selv med de tilgængelige midler, så kan man nemt fremstille en bombe.

- Det er let at fremstille, og det er også derfor, at kriminelle, unge mennesker, som finder det spændende og terrorister anvender det, siger Mick Steenkjær.

”Satans Mor” kræver store mængder, hvis det i sig selv skal skabe omfattende skader, men hvis det bliver kombineret med forskellige typer af sprængstof, så kan man kan lave en ret stor bombe, oplyser Mick Steenkjær.

Farligt for naboerne

Selve fremstillingen af TATP er risikabel.

- Der kan også sagtens laves fejl, hvor den, der fremstiller det, vil begå et selvmål. Så der er en risiko i forbindelse med fremstillingen – uden vi skal komme  nærmere ind på selve fremstillingsprocessen, siger Mick Steenkjær.

Det er dog næppe nogen trøst for naboerne, at Mick Steenkjær ikke ønsker at oplyse, hvorfor processen kan være farlig. Der er nemlig flere led i fremstillingen, hvor man kan begå fejl.

- Det er meget følsomt stof at have med at gøre, siger han.

Han understreger dog igen, at der skal være tale om betydelige mængder sprængstof, før der kan ske skade på bygninger.


Nyhedsoverblik