Skolelærer: Elev blomstrede op, da far blev fængslet

I retssagen mod et forældrepar, der er tiltalt for årelang mishandling og vold mod deres fire børn, afgav en skolelærer i dag et opsigtsvækkende vidneudsagn. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det skete fra den ene dag til den anden. Jeg kunne ganske enkelt se, hvordan hun blomstrede op fra den dag, hendes far blev fængslet. Den opblomstring har fortsat, hun er stadig i opblomstring og udvikling. 

Kvinden med det grå pagehår læner sig frem i stolen. Hun taler med fast og rolig stemme. Hun ser på anklager Jeanette Wincentz Andersen, der stiller hende spørgsmål.

Siden 2015 har kvinden undervist den nu 12-årige pige, der ifølge anklagemyndighedens opfattelse sammen med sine tre søskende er opvokset under forfærdelige kår i familien på Vestsjælland. Faren er udover at være tiltalt for årelang vold både mod børnene og børnenes mor, også tiltalt for at have forgrebet sig seksuelt på familiens to døtre. Han har siddet varetægtsfængslet siden august 2018. Moren i familien er ikke fængslet, men hun er ligeledes tiltalt for vold mod de fire børn og faren.

retten_næstved.jpg
Læs også
Familieterapeut græd i retten: Så ikke at børnene bad om hjælp
retten_næstved.jpg
Læs også
Familieterapeut græd i retten: Så ikke at børnene bad om hjælp

Begge tiltalte nægter sig skyldige i vold og mishandling, ligesom faren afviser, at der har været tale om seksuelle overgreb. Moren i familien har igennem retssagen afvist at kende til seksuelle overgreb på børnene fra farens side. Udover pigen på 12 år består søskendeflokken af to drenge på 14 år og en pige på 10 år. 

Du må ikke stille spørgsmål

quote Efter hendes far blev fængslet, er hun blomstret helt op. Hun smiler, griner og snakker

Skolelærer

Ved dagens retsmøde fortalte skolelæreren i vidneskranken, hvor hæmmet pigen var, da hun mødte hende. Hun havde talebesvær, svært ved at holde øjenkontakt, hun savlede, sagde lyde og holdt sig meget for sig selv. Læreren fortalte, at hun har mistænkt, at pigen ikke havde en god relation til sine forældre. 

Hvad bygger du det på, spurgte anklageren. 

- Hun fortalte ikke noget hjemmefra. Hun var meget ordknap. De andre børn fortæller om deres relationer med forældrene, de fortæller om, hvad de har lavet, f.eks. i weekenden. Men den her pige fortalte aldrig noget, sagde læreren i dag, og tilføjede, at pigen bad læreren om ikke at stille hende spørgsmål. Det var ifølge pigen hendes mor, der ikke brød sig om, at datteren blev stillet spørgsmål i skolen. 

Retten i Næstved
Læs også
Vidne i voldtægtssag: Børnene var bange og ængstelige
Retten i Næstved
Læs også
Vidne i voldtægtssag: Børnene var bange og ængstelige

Igennem flere år har både læger og skolefagpersoner talt om, at pigen formentlig har autistiske træk. Dette dokumenterede anklageren i sagen ved dagens retsmøde ved at læse op af pigens sundhedsjournal, for selvom hun aldrig har fået en diagnose, har flere læger skrevet “kendt autist” eller “formentlig autist” i hendes journal.  

- Efter hendes far blev fængslet, er hun blomstret helt op. Hun smiler, griner og snakker. Hun har forbedret sit læseniveau og er en helt anderledes pige i dag. Selvom det er godt, så er det jo også uhyggeligt, faktisk. Jeg tror ikke, at hun er autist, sagde skolelæreren i retten. 

Underernærede og håndsky

Flere fagpersoner fra det opholdssted, hvor drengene bor nu, vidnede ligeledes i Retten i Næstved i dag. En pædagog fortalte, at det var nogle underernærede og direkte håndsky børn, de modtog. 

- Især den ene bryder sig ikke om at blive berørt eller at der bliver lavet fagter. Man kan godt kalde det, at han er håndsky. Man må gerne røre ham, men så skal man være meget tydelig i, at nu kommer jeg og rører dig. Han var også meget tynd og spiste ikke ret meget, da han kom.

Lederen af samme opholdsted fortalte, at børnene var underernærede og havde fortalt, at de derhjemme ikke måtte tage flere forskellige slags pålæg. Adspurgt om dette har drengene forklaret, at man i deres hjem ikke både måtte få smør og et stykke pålæg på brødet. Det var enten eller, ligesom de blev afstraffet eller belønnet med mad. I det hele taget tegner der sig et billede af en familie, hvor børnene har haft det meget utrygt. 

Retten i Næstved
Læs også
Genbo:
Dreng fortalte om fars seksuelle overgreb og vold
Retten i Næstved
Læs også
Genbo:
Dreng fortalte om fars seksuelle overgreb og vold

F.eks. fortalte lederen af drengenes opholdssted, at den ene dreng havde spurgt hende, om hun nogensinde havde prøvet at stå udenfor hjemmet i underbukser og bare tæer. Drengen fortalte, at de jævnligt løb udenfor for at undgå mors slag.

quote Man kan godt se, at de begge virker gladere, og at de ligesom har rettet sig op

Pædagog

- Mor er sød lige nu. Men nedenunder det søde ligger der noget andet. Hun er et uhyre, fortalte lederen at drengen havde sagt. 

Piger i trivsel

Flere ansatte på pigernes opholdssted vidnede også i retten. De fortalte, at pigerne, da de kom, var snavsede, de havde for småt tøj på, de havde lus og kunne ikke bade selv. Den ene pige tisser i bukserne, og de er ifølge pædagogerne grænseoverskridende i deres adfærd overfor især mandlige pædagoger. Alligevel er der fremskridt at spore. 

- Det er piger, der begynder at få det bedre. Man kan godt se, at de begge virker gladere, og at de ligesom har rettet sig op, sagde en pædagog i retten. 

Retten i Næstved
Læs også
Tiltale: Far fik sønner til at holde datter ved voldtægt
Retten i Næstved
Læs også
Tiltale: Far fik sønner til at holde datter ved voldtægt

Lige nu er psykologer i Børnehuset i Næstved i gang med en egentlig udredning af alle fire børn. En psykolog fra Børnehuset fortalte i dag, at hun dog kun har nået at se drengene. Samtalerne med børnene er vanskelige, fordi de hurtigt mister overblikket og bliver så utrygge, at hun må afbryde og flytte samtalen hen i en anden retning.

- Det fortæller mig, at de er meget belastede. Jeg vil faktisk sige, at de begge har det, man kalder PTSD, altså posttraumatisk stress, fortalte psykologen ved dagens retsmøde. 


Nyhedsoverblik