Skoleelever arrangerer voldsomme slagsmål på Facebook og filmer det

Flere børn og unge i Sorø bruger sociale medier til at arrangere slåskampe, som er resulteret i flere skader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To drenge i mørkt tøj går frem mod hinanden. En gruppe af børn og unge står omkring dem og råber.

Den ene dreng i sort hættetrøje bukker sig, knytter sin højre næve og slår sin lyshårede modstander direkte på kæben.

Flokken omkring dem jubler.

De to drenge river fat i hinanden og sætter flere knytnæveslag ind, inden den lyshårede dreng bliver revet ned på jorden af sin modstander. Han kommer på benene igen, og slåskampen fortsætter.

quote Vi er bekymret

Rikke Thernøe, SSP-konsulent i Sorø Kommune

Optagelserne, som TV2 ØST er kommet i besiddelse af, stammer fra en arrangeret slåskamp i et boligområde i Sorø. Her har børn og unge via sociale medier aftalt at mødes for at slås, på samme måde som det kendes fra hooliganmiljøet og film som Fight Club.

Den arrangerede slåskamp i boligområdet er ikke det eneste tilfælde. Hos SSP-konsulenterne i Sorø Kommune kender man indtil videre til fire tilfælde med planlagte slagsmål, hvor unge blandt andet har flækket læber og pådraget sig andre skader.

fensmark.jpg
Læs også
Skoleelever i voldsom slåskamp i Fensmark
fensmark.jpg
Læs også
Skoleelever i voldsom slåskamp i Fensmark

- Vi er vidende om, at der har været nogle arrangeret slagsmål blandt unge i Sorø. Vi er bekymrede for det, og vi vil gerne have, at det stopper, siger SSP-konsulent Rikke Thernøe.

Derfor har SSP-konsulenterne sendt et bekymringsbrev til skoleelevernes forældre på kommunens skoler, hvori de opfordrer dem til at tale med deres børn om de arrangerede slåskampe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Optagelserne, som TV2 ØST er kommet i besiddelse af, stammer fra en arrangeret slåskamp i et boligområde i Sorø.
Optagelserne, som TV2 ØST er kommet i besiddelse af, stammer fra en arrangeret slåskamp i et boligområde i Sorø. Foto: privatoptagelser

- Vi opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn, om det er noget, som de har deltaget i, eller om de er vidende om det, eller om de har set en video med det. Det kan på sigt give nogle blå mærker på sjælen, som vi er bekymret for, siger Rikke Thernøe.

Læs bekymringsbrevet fra Sorø Kommune her:

Bekymring vedr. arrangerede slåskampe blandt unge

 

Kære forældre

 

Vi skriver til jer, da vi er blevet opmærksomme på, at der er en del unge fra 7.-9. klasse på flere skoler, der arrangerer og mødes for at deltage i slåskampe eller for at se disse.

 

De unge arrangerer slåskampene via sociale medier og har her en længere tråd, hvor man kan byde ind på slåskampe eller blot holde sig orienteret.

 

SSP er på nuværende tidspunkt vidende om, at der har været fire sådanne arrangementer.

 

Vi ved endnu ikke, hvem der deltager eller er tilskuere, og derfor henvender vi os til jer som forældre. Vi har brug for hjælp til at få talt med de unge om slåskampene. Det er ikke sikkert, at det er jeres barn, der er med til slåskampene, men måske er de vidende om, at de afholdes, eller måske har de set film på nettet.

 

Vi er bekymrede for, hvad det kan få af betydning for de unge, der er direkte involverede i slåskampene. Der har allerede har været flækkede læber og andre skader. Vi er også bekymrede for, hvordan det kan påvirke et ungt menneske at være vidne til vold – også selv om der er tale om arrangerede slåskampe.

 

Hvis I ved noget, eller I er bekymrede for jeres eget barn eller jeres barns kammerat, er I meget velkomne til at kontakte os på nedenstående mail og telefonnummer.

 

 

Med venlig hilsen

 

Brian, Danny, Rikke og Sus

SSP konsulenterne

Sorø Kommune

 

rith@soroe.dk eller tlf. 2819 7721

- Det er ikke sundt for børn og unge at overvære vold eller deltage i det. Selvom det er arrangerede slåskampe, som man måske er trådt ind i frivilligt, så er det stadig vold, tilføjer hun.

Deler videoer på sociale medier

Rikke Thernøe ønsker dog ikke at blæse problematikken op til noget større.

- Det er en mindre gruppe, primært drenge, som mødes, filmer det og deler det via sociale medier, siger hun.

Læs også
Red Barnet: Voldsvideoer kan starte en lavine af slagsmål
Læs også
Red Barnet: Voldsvideoer kan starte en lavine af slagsmål

Selvom der ifølge Rikke Thernøe er tale om en lille gruppe, så kan gruppens aktivitet alligevel skade deres klassekammerater, hvis de ser privatoptagelserne af de arrangerede slåskampe og bliver påvirket af det.

- Hvis man deltager i noget og synes, at det har været for voldsomt, så skal man snakke med sine forældre, en lærer eller kontakte SSP, så kan vi snakke om, det er noget, som man har brug for hjælp til at komme igennem og få hjælp til at stoppe, siger hun.

Skole undersøger elever

På Frederiksberg Skole i Sorø kender skoleinspektør Ole Kristensen kun perifært til problematikken, og han er usikker på, hvorvidt nogle af skolens elever deltager i slåskampene.

- Det har vi måske, og det prøver vi nu at finde ud af. Vi vil i hvert fald tale med vores elever om det, siger Ole Kristensen.

quote Det er et udtryk for forråelse, og man skal i stedet øve sig i at være ordentlige ved hinanden

Ole Kristensen, skoleinspektør på Frederiksberg Skole

Mens skolen undersøger, om nogle af de 729 elever deltager eller har deltaget i de arrangerede slagsmål, opfordrer Ole Kristensen eleverne til at være gode ved hinanden.

- Jeg synes, det er rigtig dumt, siger han om slagsmålene og fortsætter:

- Man kan for det første komme til skade. Det er et udtryk for forråelse, og man skal i stedet øve sig i at være ordentlige ved hinanden og behandle hinanden med respekt. Og jeg synes heller ikke, det er smart, at man bliver udstillet sådan på nettet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Kristensen, skoleinspektør på Frederiksberg Skole.
Ole Kristensen, skoleinspektør på Frederiksberg Skole. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

- På nettet ser vi en forråelse af sproget, og hvis vi nu også begynder at aftale, at vi skal slås, så skal vi gå imod den forråelse. Vi skal vise respekt for hinanden, siger Ole Kristensen.

Hvis man som forælder ved noget eller er bekymret for sit barn eller barns kammerat, kan man kontakte SSP-konsulenterne via dette telefonnummer: 28 19 77 21.


Nyhedsoverblik