Skal sejle om natten - kæmpe kapsejlads med OL-sejlere skydes i gang

Der kommer masser af sejlbåde på vandet omkring Lolland og Falster, når der afholdes Vegvisir Race.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

141 sejlbåde skærer sig de kommende dage med mange knob gennem bølgerne omkring Lolland og Falster, når kapsejladsen Vegvisir Race afholdes torsdag til lørdag.

Det store sejlsportsevent begyndte med 12 tilmeldte både tilbage i 2017. Siden er Vegvisir Race, der har start og mål i Nykøbing Falster, vokset, og flere professionelle sejlere samt både tyske og danske OL-sejlere deltager i år i kapsejladsen.

quote Sejlere får to hele nætter på havet, hvilket er hårdt, specielt når man kun er to personer om bord

Morten Brandt, Vegvisir Race

- Vi er utroligt glade for, at topsejlerne tager Vegvisir Race til sig og stiller op, udtaler Morten Brandt, der er manden bag konceptet, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Vi fastholder samtidig traditionelle både og deltagere, hvilket er allervigtigst. Målet har hele tiden været en kombination, hvor topsejlere stiller op sammen med klubsejlerne, præcis som man kender det fra maratonløb og ironman.

Sejler om natten

Årets udgave af Vegvisir Race byder på tre baner for deltagerne. Fælles for alle baner er de store udfordringer og høje krav til deltagerne.

Der er ifølge arrangøren selv tale om den mest komplicerede navigation, dansk kapsejlads byder på, og sikkerhedshensyn er derfor højere end ved andre sejladser. Du kan se de tre baner her.

Artiklen forsætter under kortet.

 
  Foto: VEGVISIR RACE

Sejlerne kan desuden komme ud på en længere sejltur. Den længste bane er nemlig 225 sømil, hvilket svarer til 416 kilometer, og runder blandt andet den tyske ø Femern.

- Vi starter bådene på den lange bane klokken 18.00 torsdag. Det betyder, at sejlere får to hele nætter på havet, hvilket er hårdt, specielt når man kun er to personer om bord, det blæser kraftigt og det er umuligt at få sovet ordentligt, siger Morten Brandt.

Vegvisir Race
Læs også
Stor kapsejlads forstyrrer trafikken mellem Lolland og Falster
Vegvisir Race
Læs også
Stor kapsejlads forstyrrer trafikken mellem Lolland og Falster

Hvis du vil følge sejlerne, kan du finde gode udkigsposter langs Guldborgsund, inden sejlerne fortsætter ud i Smålandsfarvandet og Østersøen. Du kan også følge det hele i de telte, der bliver sat op ved Slotsbryggen og i Guldborg.

Satser på ungdommen

Arrangørerne bag Vegvisir Race har desuden udbygget satsningen på ungdomssejlads.

Morten Brandt forklarer, at mange unge sejlere nemlig kun prøver at sejle jolle og banekapsejlads tæt ved land, derfor oplever de ifølge ham sjældent det eventyr, der ligger gemt i distancekapsejladsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er ifølge arrangøren selv tale om den mest komplicerede navigation, dansk kapsejlads byder på, og sikkerhedshensyn er derfor højere end ved andre sejladser.
Der er ifølge arrangøren selv tale om den mest komplicerede navigation, dansk kapsejlads byder på, og sikkerhedshensyn er derfor højere end ved andre sejladser.

- Mange unge kender kun distancesejlads, som noget de har været tvangsindlagt til med deres far og mor i en tung båd på vej til den svenske skærgård i sneglefart. I dag er der mange supersjove og lynhurtige små kølbåde, som i den grad appellerer til de unge. Vi ser det derfor som en opgave at synliggøre for de unge sejlere, hvad distancekapsejlads er, og at det er både hårdt, sjovt og udfordrende, siger han og fortsætter:

- Vi har vi flere rollemodeller med på den lange Vegvisir Race-bane. Blandt dem danske Helle Jespersen, der har en OL-medalje i yngling, tyske Susann Beucke, der var med til det seneste OL i 49erFX og en anden tyske stjernesejler 25-årig Lina Rixgens, der allerede har krydset Atlanten i en solo-kapsejlads.

d9xl3v8wkayb9nv_0.jpg
Læs også
Flere sejlere sigtet i stor politikontrol
d9xl3v8wkayb9nv_0.jpg
Læs også
Flere sejlere sigtet i stor politikontrol

Vegvisir Race er et samarbejde mellem Shorthand ECM, Guldborgsund Kommune, Nysted Sejlklub, Sejlforeningen Vikingen, Motorbådsklubben Nykøbing, Guldborgland Bådelaug og Sejl og Motorbådsklubben Grønsund.


Nyhedsoverblik