Skaber tryghed - politikere vil genindføre døgnbemandede skadestuer

Borgerne i Næstved og Roskilde får igen skadestuer med læger døgnet rundt på deres sygehuse. Det besluttede et stort flertal i regionsrådet i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der gik næsten skåltaler i den, da regionsrådet i Region Sjælland i dag besluttede at genindføre døgnbemandede skadestuer på sygehusene i Næstved og Roskilde.

Kun den radikale Anne Møller Ronnex ville ikke deltage i festen. Hun stemte som den eneste imod.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) åbnede for den begejstrede lovprisning af forslaget.

- Det har været en mærkesag fra budgetaftalen, at der skal sikres læger døgnet rundt på skadestuerne i Næstved og Roskilde - i Region Sjællands to største byer. Det, der er allervigtigst for mig, er, at vi sikrer trygheden for vores borgere uanset, hvor man har bosat sig, sagde Heino Knudsen.

quote I dag er det på sin plads at sige tillykke til borgerne i Roskilde og Næstved. Det er jo et ønske fra borgerne, vi har lyttet til

Gitte Simoni (DF), regionsrådsmedlem, Region Sjælland

Skruede op for begejstringen

Også Venstres Flemming Damgaard Larsen vurderede, at borgerne nu kan være mere trygge.

- De slipper for lange køreture i de sene aftentimer og om natten for at nå frem til en lægebemandet skadestue, sagde han, mens Gitte Simoni (DF) skruede en tak op for begejstringen.

- I dag er det på sin plads at sige tillykke til borgerne i Roskilde og Næstved. Det er jo et ønske fra borgerne, vi har lyttet til. Vi tror, at en døgnbemandet skadestue giver tryghed i de to byer og i deres opland.

Den nye ordning træder i kraft den 1. oktober.  I dag er der læger på de to skadestuer fra klokken 12 til klokken 22, men fremover kan patienter altså få lægehjælp alle døgnets 24 timer.

R: Prisen er grunden til nej

Det kommer til at koste tre millioner kroner at få læger døgnet rundt på de to skadestuer resten af i år.  Regningen bliver på 10 millioner kroner årligt fra 2020. Og netop prisen fik Anne Møller Ronex (R) til at sige nej til at deltage i hyldest-koret.

- Her ophører enigheden, fastslog hun og fortsatte:

quote I nattetimerne handler det om en til tre patienter, og lidt flere om formiddagen. Det er for dyrt

Anne Møller Ronex (R), regionsrådsmedlem, Region Sjælland

- Vi skal betale tre millioner i år og 10 millioner kroner årligt de kommende år, for at ganske, ganske få patienter kan komme på skadestuen i de to byer. I nattetimerne handler det om en til tre patienter, og lidt flere om formiddagen. Det er for dyrt, konstaterede hun.

Hun henviste til forvaltningens vurdering af, hvor mange der vil bruge det nye tilbud. Det fremgår af sagen, at patienterne ikke ligefrem står i kø til den udvidede lægedækning på skadestuerne. Regionen vurderer selv, at de to skadestuer hver vil få tre til syv patienter ekstra i døgnet.

Men den vurdering afviste flere af politikerne.

- Det passer ikke med den virkelighed, jeg oplever på sygehusene. Og jeg er sikker på, at flere vil benytte tilbuddet, når skadestuerne får læger 24 timer i døgnet, sagde Tina Boel (SF).

Ikke en tryghed for alle

Anne Møller Ronex var heller ikke imponeret over tilhængernes argument om, at de døgnbemandede skadestuer sikrer trygheden.

quote Hver gang vi gør noget ét sted i vores region, får vi at vide, at vi ikke gør noget et andet sted. Det er ikke korrekt

Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland

- Det er i hvert fald ikke en tryghed for alle. Jeg har svært ved at få øje på trygheden for borgerne i for eksempel Ringsted eller Nakskov med det her forslag, sagde hun.

Det fik regionrådsformand Heino Knudsen til at reagere:

- Hver gang vi gør noget ét sted i vores region, får vi at vide, at vi ikke gør noget et andet sted. Det er ikke korrekt. Vi indretter vores tilbud, så de passer specifikt til de enkelte områder. Trygheden bliver aldrig ens i forhold til, hvor man bor henne. Men vi arbejder på at sikre den så meget som muligt i hele regionen, sagde han.

Det har været et langt tilløb til at få døgnbemandingen tilbage på de to skadestuer. Debatten har stået på i en årrække - faktisk siden den store sygehusplan blev vedtaget i 2010.

Døgnbemandingen blev en del af konstitueringsaftalen efter valget i 2017. Og de første tre millioner kroner til at gennemføre forslaget blev sat af i aftalen om budgettet for 2019.


Nyhedsoverblik