Skraldefirma melder klart ud - sjusk med affaldssortering kan ende med fyring

Skraldemænd, der sjusker med sorteret affald, kan blive bortvist fra arbejdspladsen, skriver firmaet Urbaser i en redegørelse til Vordingborg Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I efteråret begyndte borgerne i Vordingborg Kommune at sortere deres affald.

Men nogle af de skraldemænd, der har hentet affaldet, har sjusket med håndteringen af det sorterede affald. Det viste skjulte optagelser, som TV2 ØST har foretaget.

Firmaet Urbaser, der står for affaldshåndteringen i Vordingborg Kommune, har nu afleveret en redegørelse til kommunen. Af den fremgår det, at det kan ende med en fyring, hvis medarbejdere i firmaet i fremtiden sjusker med affaldssorteringen.

Optagelser viste omfattende sjusk

Da borgerne i Vordingborg Kommune begyndte at sortere deres affald, fik de nye skraldespande og lærte, at æbleskrog og andre madrester skal i bioaffald, mens mælkekartoner og remouladetuber skal i restaffald.

Læs også
Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid
Læs også
Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid

Men ikke alt det sorterede affald er havnet der, hvor det skulle. For nogle af de skraldemænd, der har hentet det sorterede affald, har blandet de grønne og de sorte poser sammen i skraldebilerne.

quote Vores konklusion stemte meget overens med kommunens: at skraldemanden bevidst blandede affald sammen

Urbaser i redegørelse til Vordingborg Kommune

I sidste uge kunne TV2 ØST vise optagelser, hvor det sorterede affald blev blandet sammen i skraldebilerne. I 28 ud af 44 tilfælde blev både bioaffald og restaffald fra en skraldespand tømt direkte ned i det kammer på skraldebilen, der er beregnet til restaffald.

Urbaser: - Skraldemændene blandede bevidst affaldet sammen

- Vores kontrakt med kommunen er klokkeklar og enkel, og den agter vi selvfølgelig at leve op til. Det her får vi sat en stopper for øjeblikkeligt. Vi beklager det, der er sket både overfor kommunen og overfor borgerne. Det er fuldstændig uacceptabelt, og det kommer til at få konsekvenser overfor medarbejderne.

Sådan sagde driftschef i Urbaser Jens Buch Stæhr til TV2 ØST efter at være blevet præsenteret for de skjulte optagelser af skraldemænd fra firmaet, der blandede det sorterede affald sammen i skraldebilen. 

Skraldespand
Læs også
Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt
Skraldespand
Læs også
Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt

Firmaet har nu afleveret en redegørelse til Vordingborg Kommune, hvor de forklarer, hvordan de vil sikre, at skraldemændene i fremtiden tømmer skraldespandene korrekt. 

Af redegørelsen fremgår det, at firmaet vurderer, at skraldemændene bevidst tømte skraldespandene forkert: 

Vi fik den 5. april 2019 lejlighed til at se det videomateriale igennem, som Vordingborg Kommune var blevet forevist af TV2 ØST, hvor nogle af vores renovationsmedarbejdere tømte affald i Vordingborg Kommune. Medarbejdernes identitet var sløret. Vores konklusion stemte meget overens med kommunens: at skraldemanden bevidst blandede affald sammen, skriver Urbaser i redegørelsen.

Sjusk med sorteret affald kan betyde fyring 

Urbaser har lavet en handlingsplan, der skal sikre korrekt håndtering af affaldet i fremtiden.

Af den fremgår det blandt andet, at alle medarbejdere skal undervises i, hvordan man tømmer spandene, så det sorterede affald holdes adskilt, og efterfølgende skal de skrive under på, at de har forstået, hvordan affaldet skal håndteres. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Selv om borgere i Vordingborg kommune har sorteret affald, blander skraldemanden det hele sammen i skraldebilen. Forklaringen på det er et stort pres på skraldemændene, mener 3F.

Sjusker en medarbejder efterfølgende med affaldssorteringen, kan det betyde fyring: 

Medarbejderne vil blive informeret om, at skulle der være ansatte der, mod forventning, ikke overholder instruksen vil dette få øjeblikkelige konsekvenser for ansættelsesforholdet, skriver Urbaser i handlingsplanen. 

Kan ikke identificere de ansvarlige medarbejderne

I redegørelsen skriver Urbaser, at firmaet ikke entydigt har kunne identificere medarbejderne, der med skjulte optagelser er blevet fanget i at blande det sorterede affald sammen. 

Firmaet vil derfor ikke skride til afskedigelse af medarbejdere i forbindelse med TV2 ØST's afsløringer. 

quote Skraldemændene i Vordingborg vil gerne beklage de enkelte kvalitetssvigt, der har været

Skraldemænd i Vordingborg

(...)vi skal være 100% sikre på, hvem der udfører handlingerne, for at kunne skride til afskedigelse. Hændelserne vil dog som minimum kunne medføre en skriftlig advarsel, og ved gentagelsestilfælde øjeblikkelig bortvisning fra arbejdspladsen, skriver Urbaser.

Skraldemændene siger undskyld

I et bilag til redegørelsen har skraldemændene i Vordingborg skrevet en undskyldning til kommunen:

Skraldemændene i Vordingborg vil gerne beklage de enkelte kvalitetssvigt, der har været. Vi vil gerne understrege, at det ikke er det generelle billede af indsamlingen i Vordingborg.

Vi bakker selvfølgelig op om, at borgerne skal sortere, og at vi tømmer korrekt. Alle skraldemændene i Vordingborg er enige om at beklage, og ønsker hurtigst muligt at genvinde tilliden fra Vordingborg Kommune.

Vi vil gerne invitere Kommunen og TV2 ØST med ud og køre med en skraldebil, så vi kan få lov til
at vise, at vi følger de instrukser, der er givet, og at det, der er vist, er undtagelsen.

Tirsdag eftermiddag mødes Klima- og Miljøudvalget i Vordingborg Kommune. Medlemmerne vil blive orienteret om Urbasers redegørelse og handlingsplan.


Nyhedsoverblik