Sjællandske læger udskriver oftest antibiotika

Der er store regionale forskelle på antallet af recepter på antibiotika. Region Sjællands læger udskriver flest – og det vækker bekymring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er store regionale forskelle på, hvor ofte landets praktiserende læger udskriver antibiotika.

Det viser Danmap-rapporten for 2016, som DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut står bag.

Her i Region Sjælland ligger lægerne i front.

Regionens læger er således de mest rundhåndede med recepterne. Sidste år udskrev de, hvad der svarer til 575 recepter for hver 1.000 indbyggere.

Til sammenligning udskrev lægerne i Region Midtjylland 487 recepter på antibiotika per 1.000 indbyggere. Det gør dem til den mest tilbageholdende region.

Det skal blive bedre

Det undrer Niels Frimodt-Møller, der er klinikchef på Rigshospitalets Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, at der er så store regionale forskelle på mængden af udskrevet antibiotika.

- Der er et markante forskelle i udskrivningen af recepter rundt om i landet. Man bør se nærmere på, hvad der er forskellen, for vi er generelt ret ens i sygdomsfrekvens i Danmark, siger han til Ritzau.

- Det er svært at sige, hvad forskellen skyldes. Men forbruget af antibiotika er meget styret af vejledning og uddannelse af de praktiserende læger. Man kan måske se på, om det kan blive bedre nogle steder, siger Niels Frimodt-Møller.

Forbruget er ikke faldet

Og med bedre mener Niels Frimodt-Møller, at man bør udskrive færre antibiotika-recepter.

Flere og flere bakterier udvikler resistens, og derfor bør man skrue ned for forbruget af antibiotika, lyder anbefalingerne.

I alle regioner er antallet af patienter, der får antibiotika, faldet. Således fik 17 procent færre personer på landsplan udskrevet antibiotika i 2016 sammenlignet med 2007.

Men selv om færre mennesker får antibiotika, er det samlede forbrug ikke faldet tilsvarende. Den samlede mængde antibiotika, der bruges til mennesker, er således på niveau med forbruget for ti år siden.


Nyhedsoverblik