Sjællandske kommuner skal arbejde sammen for at lokke turister til

I gennemsnit står sommerhusene på Vestsjælland tomme 300 dage om året.

Samarbejde er vejen frem, hvis der skal flere turister til Sjælland, siger Dansk Erhverv.

Nye tal fra Dansk Erhverv viser, at Guldborgsund er den kommune i regionen, der har flest overnattende turister. Her overnattede små 889.000 turister i 2018. 644.000 af de overnatninger foregik i et feriehus.  

Men ikke alle sjællandske kommuner kan bryste sig af så fine tal.

Både i Sorø og Ringsted var der under 100.000 overnatninger i 2018, men der er rig mulighed for at lokke flere til, mener Dansk Erhverv.

- Turismen på Sjælland har et stort potentiale og kan skabe vækst og arbejdspladser i overnatningsbranchen, på restauranterne, hos kulturinstitutioner og forlystelsesparker og hos den lokale købmand, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv Kirstine Tolstrup Nielsen i en pressemeddelelse.

- Derfor er det afgørende, at Sjælland i årene fremover formår at udvikle sin popularitet blandt danske og udenlandske turister. Hvis de sjællandske kommuner fortsætter det styrkede samarbejde på tværs og også lykkes med at lokke flere turister, der besøger København til at besøge regionen i samme omgang, kan væksten udbygges næste år, siger hun.

Vil have flere sommerhusgæster

Visit Vestsjælland, der arbejder for turismen i Slagelse, Sorø og Kalundborg kommuner, er en af de organisationer, der gerne ser, at der kommer flere overnattende turister til Sjælland.

Vi taler om nogle af de myter, der er om at leje ens sommerhus ud, med at de bliver fuldstændig raseret af det, og der er ikke noget, der er mere fjernt fra virkeligheden

Jens Müller, direktør, Visit Vestsjælland.

Her arbejder man allerede sammen med blandt andet Visit Odsherred for at få flere af kommunernes sommerhusejere til leje deres sommerhuse ud til turister.

- Vi har kæmpe potentiale i vores tilsammen 37.000 sommerhuse på den sjællandske vestkyst, siger Jens Müller, der er direktør i Visit Vestsjælland.

For at få flere til at leje deres sommerhuse ud inviterer Visit Vestsjælland til informationsmøder, hvor sommerhusejere kan få mere information om udlejning til turister.

- Vi taler om nogle af de myter, der er om at leje ens sommerhus ud, med at de bliver fuldstændig raseret af det, og der er ikke noget, der er mere fjernt fra virkeligheden, siger direktøren.

Giver liv i lokalområderne

Jens Müller mener, at sommerhusejere på hele Sjælland skal tænke på, hvordan udlejningen kan gavne deres lokalområde.

- Vi vil jo alle sammen gerne have, at købmanden, supermarkedet, bageren har åbent ude i det område, hvor vi har vores sommerhuse, så hvis vi gerne vil have, at de også har åbent fremadrettet, når vi kommer, så bliver vi nødt til at tage et medansvar for, at de har noget at leve af i længere tid end den tid, hvor vi selv bruger vores sommerhus, siger Jens Müller.

Turisternes overnatninger i 2018:

Guldborgsund: 889.140

Lolland: 882.944

Odsherred: 434.463

Vordingborg: 384.284

Slagelse: 308.539

Kalundborg: 279.452

Næstved: 260.940

Faxe: 255.330

Holbæk: 146.392

Stevns: 145.559

Ringsted: 96.685

Sorø: 84.947

Se mere

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at sommerhusene i vores område, at vores 37.000 sommerhuse, når vi tager Odsherred med, de står tomme over 300 dage om året, og det er altså, når vi lægger udlejning og udlån og eget forbrug med, siger han.

Med blot 84.947 overnatninger, er Sorø Kommune, den kommune der har færrest overnattende turister.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App