Sjællandske kommuner er hårdt plaget af rotter

Stevns, Slagelse og Næstved Kommune har oplevet en stigning i antallet af rotter. Det skyldes blandt andet, at rotterne er resistente over for giften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er dårligt nyt for dem, som ikke er særligt vilde med rotter.

Flere sjællandske kommuner kæmper nemlig med en stor stigning af antallet af rotter i kommunen.

Det skriver TV 2, som har undersøgt, hvor mange anmeldelser om rotter landets kommuner har modtaget siden 2013.

Mild vinter giver mange rotter

Og det står næstværst til i Stevns, som har modtaget 78 procent flere anmeldelser om rotter i 2015 i forhold til to år tidligere.

- Der har været rigtig mange anmeldelser og genanmeldelser, fordi der simpelthen bare er flere rotter – blandt andet på grund af de milde vintre, og fordi bekæmpelsen i kraft af nye bekendtgørelser ikke er så intens, som den har været, siger Berit Burkandt, leder af Natur og Miljø på Stevns, til TV 2.

Kommunen er nu ved at bringe antallet af både anmeldelser og rotter ned, blandt andet ved hjælp af en ny bekæmpelsesaftale.

Resistente over for gift

Også Slagelse og Næstved har oplevet en stigning på over 50 procent i antallet af anmeldelser siden 2013. De oplever nemlig, at rotterne er resistente over for den gift, der bliver brugt til at bekæmpe skadedyrene.

- Det undrer mig ikke, at der kan være et problem i de kommuner, da vi i 2008 så forekomster af resistens blandt rotter i netop de kommuner. Når der er et område med resistens, følger der typisk en periode med flere anmeldelser om rotter, fordi det tager længere tid at bekæmpe rotterne, siger biolog Jens Lodal, skadedyrsekspert og forsker i resistens blandt rotter, til TV 2.

Ifølge eksperter kommer rotterne oftest, når høsten er i hus, og frosten sætter ind.

Der har været stigninger i antallet af anmeldelser om rotter i 50 ud af 57 adspurgte kommuner landet over.


Nyhedsoverblik