SF vil servere mere klimavenlig mad på plejehjem og i børnehaver

SF foreslår at etablere en pilotordning med støtte på 30 millioner kroner årligt over fire år til at omlægge til økologisk og plantebaseret kost.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn, ældre og syge skal spise mindre kød og flere grøntsager i mad serveret fra de offentlige køkkener, der tilbereder cirka 800.000 måltider dagligt.

Det mener SF, der går til forhandlinger om finansloven med et forslag om, at klimaaftrykket fra måltider i det offentlige skal være reduceret med 25 procent i år 2025, skriver Altinget.

- Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad. Det er på tide, vi gør op med det, fordi vores madvaner har rigtig store klima- og miljømæssige konsekvenser, siger partiets fødevareordfører, Carl Valentin, til Altinget.

quote Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad

Carl Valentin (SF), fødevareordfører

jersey ko
Læs også
Økologisk landbrug boomer i Region Sjælland
jersey ko
Læs også
Økologisk landbrug boomer i Region Sjælland

30 millioner til plantebaseret mad

Derfor foreslår SF at etablere en pilotordning med støtte på 30 millioner kroner årligt over fire år til at omlægge til en højere grad af økologisk og plantebaseret kost.

- Vi er et af de lande med det allerhøjeste kødforbrug, og vi vil gerne være med til at sikre, at vi får et lavere kødforbrug og spiser mere plantebaseret mad, siger Carl Valentin til Altinget.

Klima, demonstrationer, Slagelse
Læs også
Unge gik på gaden for klimaet: - Vi har brug for at gøre noget alle sammen
Klima, demonstrationer, Slagelse
Læs også
Unge gik på gaden for klimaet: - Vi har brug for at gøre noget alle sammen

Forslaget tages godt imod af regeringens øvrige støttepartier.

- Vi er meget positivt indstillet over for, at det også kan blive et virkemiddel i klimakampen, siger klimaordfører for Radikale Venstre, Ida Auken.

quote Det er de enkelte institutioner, der selv skal sammensætte deres kostplaner

Erling Bonnesen (V), fødevareordfører

- Der er al mulig grund til igen at få en pulje, som kan prioritere omlægningen af bespisningen i de offentlige køkkener, siger Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, til Altinget.

Venstre mener, forslaget om en statslig målsætning er den forkerte vej at gå:

- Vi mener, at man fra statens side skal være rigtig god til forbrugeroplysning, også over for plejehjem og institutioner, om hvordan tingene påvirker rent klimamæssigt, men at det er de enkelte institutioner, der selv skal sammensætte deres kostplaner, siger fødevareordfører Erling Bonnesen til Altinget.


Nyhedsoverblik