SF sejrer i regional meningsmåling - kampen for minimumsnormeringer belønnes

SF og Stram Kurs er de store vindere i ny regional meningsmåling, imens Dansk Folkeparti går markant tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kigger man på den nyeste regionale meningsmåling fra Megafon, står SF til at blive en af valgets store vindere i Sjællands Storkreds.

I den nye måling står partiet til 8,5 procent, hvilket er en fordobling i forhold til valget i 2015, hvor SF her i området fik 3,9 procent. Målingen viser, at fremgangen også holder på landsplan.

quote Jeg tror, de har et ungt hold med Jacob mark i spidsen, der har formået at sætte velfærd og især børneområdet og minimumsnormeringer i daginstitutioner på dagsorden

Ivan Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST

- Jeg tænker, at det er en rigtig dejlig meningsmåling for SF. Det lader til, at befolkningen synes, at de emner, SF går til valg på, er vigtige, siger Jacob Mark (SF), spidskandidat i Sjællands Storkreds.

Minimumsnormeringer på dagsorden

Spørger man Jacob Mark om, hvad fremgangen kan skyldes, er der ét særligt emne, som han tror, har båret frugt for partiet.

- Vores kamp for minimumsnormeringer, siger Jacob Mark.

Rasmus Paludan
Læs også
Første meningsmåling fra regionen - Stram Kurs har kurs mod Folketinget
Rasmus Paludan
Læs også
Første meningsmåling fra regionen - Stram Kurs har kurs mod Folketinget

- Men jeg tror også, det skyldes vores fokus på flere lærer i folkeskolen og flere ansatte i ældreplejen. Rundt omkring på Sjælland er der blevet skåret ned i ansatte, der har med vores velfærd at gøre på sygehuse og i ældreplejen, og det er vælgerne trætte af, siger han.

Ifølge Jacob Mark fra SF er det partiets kamp for minimumsnormeringer, som bliver belønnet af vælgerne i ny regional meningsmåling.
Ifølge Jacob Mark fra SF er det partiets kamp for minimumsnormeringer, som bliver belønnet af vælgerne i ny regional meningsmåling. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Under denne valgkamp er det lykkedes SF at sætte minimumsnormeringer på dagsorden, mener Ivan Nielsen, der er politisk redaktør på TV2 ØST.

- Jeg tror, de har et ungt hold med Jacob Mark i spidsen, der har formået at sætte velfærd og især børneområdet og minimumsnormeringer i daginstitutioner på dagsorden. Og det er lykkedes dem rigtig godt.

Jacob Mark
Læs også
Jacob Mark valgt som spidskandidat i Sjællands Storkreds
Jacob Mark
Læs også
Jacob Mark valgt som spidskandidat i Sjællands Storkreds

SF har rejst sig efter historisk nedtur i 2015

SF havde ikke meget held med stemmerne under sidste folketingsvalg i 2015.

- Efter 2015 fik SF et pivringe valg efter regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og Radikale Venstre, så det kunne næsten ikke gå værre. Det gør det så heller ikke. De står til en fordobling, siger politisk redaktør Ivan Nielsen.

Ifølge Jacob Mark skyldes fremgangen i den seneste meningsmåling, at SF netop havde en historisk nedtur under forrig folketingsvalg.

quote En måned efter jeg var blevet valgt, fik vi den dårligste måling i partiets historie

Jacob Mark (SF), spidskandiat for Sjællands Storkreds

- Jeg tænker tit på, da jeg kom ind som folketingsmedlem for første gang. En måned efter, jeg var blevet valgt, fik vi den dårligste måling i partiets historie. Så satte vi os ned og talte om, at nu kan vi lige så godt være helt ærlige, for det kunne ikke gå værre. Det, tror jeg, har virket rigtig godt indtil videre, siger han.

Dansk Folkeparti taber stemmer til Nye Borgerlige og Stram Kurs, mener Ivan Nielsen, politisk redaktør for TV2 ØST.
Dansk Folkeparti taber stemmer til Nye Borgerlige og Stram Kurs, mener Ivan Nielsen, politisk redaktør for TV2 ØST.

Dansk Folkeparti taber cirka 10 procentpoint

En anden taber er ifølge den nye regionale meningsmåling Dansk Folkeparti.

De står til at tabe cirka 10 procentpoint i forhold til kanonvalget i 2015, hvor 25,6 procent stemte på partiet her i området. Nu er partiet nede på 15 procent, hvilket dog er væsentlig bedre end landsgennemsnittet, hvor den nye måling sender Dansk Folkeparti ned på 11,8 procent.

080917_aviser.jpg
Læs også
Aviser: Dansk Folkeparti skal i regering
080917_aviser.jpg
Læs også
Aviser: Dansk Folkeparti skal i regering

- Den ene forklaring er, at de fik et fremragende valg sidste gang, hvor de steg meget. Der taber de og vender tilbage på noget mere normalt, siger politisk redaktør Ivan Nielsen.

- Den anden er, at Socialdemokratiet har overtaget deres udlændingepolitik, og det taber de nogle stemmer på til den ene side, og til den anden side bliver de overhalet højre om af Nye Borgerlige og Stram Kurs. Der er nogle vælgere på det område, der ikke synes, at Dansk Folkeparti leverer nok på det område.

Stram Kurs på vej i Folketinget

Hvis det står til vælgerne i vores område, så ser det ud som, at de synes Rasmus Paludan fra Stram Kurs leverer.

Rasmus Paludan
Læs også
Paludan på kant med loven - sjællandske Stram Kurs-kandidater har ingen kommentarer
Rasmus Paludan
Læs også
Paludan på kant med loven - sjællandske Stram Kurs-kandidater har ingen kommentarer

Partiet Stram Kurs står til at få 3,7 procent af stemmerne i Sjællands Storkreds, dermed står det ny parti stærkest her området sammenlignet med landets andre storkredse. Og på landsplan står partiet til blot at krydse lige over spærregrænsen med 2,4 procent.

- Når man skal se på, hvorfor han står særlig stærkt i vores vælgerkreds, er det mest åbenlyse, at det er her, han stiller op. Det er Sjællands Storkreds, siger Ivan Nielsen.

- Den anden er, at udlændingespørgsmålet er noget, der vejer tungt hos vores vælgere. Det så vi ved det seneste valg, hvor Dansk Folkeparti fik et fremragende valg, og blev størst i fire ud af de 12 kommuner, som vi dækker.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra partiet Stram Kurs og dets formand Rasmus Paludan.


Nyhedsoverblik