SF bakker R op i debat: Drop Lindholm og spred de kriminelle udlændinge ud

Anne Valentina Berthelsen (SF) giver i debatten ”Det sidste ord” udtryk for, at Radikale Venstres forslag om udvisningsdømte er interessant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To ud af tre vælgere i Sjællands Storkreds ønsker ikke, at man skal etablere et udrejsecenter for udviste, kriminelle udlændinge på øen Lindholm i Stege Bugt. Det viser en meningsmåling, som Megafon har gennemført for TV2 ØST.

Netop Lindholm blev også et stort emne i TV2 ØST’s debat ”Det sidste ord” i dag. Du kan se hele debatten i toppen af artiklen.

Læs også
Vælgerne har talt: Der skal ikke være udrejsecenter på Lindholm
Læs også
Vælgerne har talt: Der skal ikke være udrejsecenter på Lindholm

Regeringen og Dansk Folkeparti vil afsætte 759 millioner kroner til etablering og drift af et udrejsecenter på Lindholm, men Radikale Venstre foreslår i stedet, at børnefamilierne skal ud af Sjælsmark, så de udvisningsdømte kan komme ind der.

- Og på sigt ønsker vi at lave en ordning, hvor de kan gå rundt med fodlænke, for så ved vi, hvor de er hele tiden, for så forsvinder de ikke, siger Zenia Stampe fra Radikale Venstre.

Zenia Stampe (R)
Zenia Stampe (R) Foto: TV2 ØST

SF interesserede i R's foreslag

Under debatten, der blev afholdt på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse, kom det som noget nyt frem, at Socialistisk Folkeparti bakker om Radikale Venstres forslag, efter Liberal Alliances Laura Lindahl kræver et svar fra Socialistisk Folkeparti om, hvad det egentlig er de foreslår, der skal ske med de udvisningsdømte.

quote Vi vil gerne være med til at sprede dem. Jeg synes, Radikales forslag lyder rigtig interessant

Anne Valentina Berthelsen (SF)

- Vi vil gerne være med til at sprede dem. Jeg synes, Radikales forslag lyder rigtig interessant, men hovedpointen er, at det her er et dyrt symbolpolitisk forslag, hvor man forsøger at give et billede af, at man internerer mennesker, som vi slet ikke kan have lov til at holde fanget så længe, svarer Anne Valentina Berthelsen fra Socialistisk Folkeparti.

Anne Valentina Berthelsen (SF)
Anne Valentina Berthelsen (SF) Foto: TV2 ØST

S stadig uklare

Socialdemokratiet undlod helt at stemme, da pengene skulle bevilliges i efteråret. Både Mette Frederiksen (S) og Mattias Tesfaye (S) har været uklare om, hvad de mener, der skal ske med de udviste, kriminelle udlændinge, og heller ikke til debatten i dag havde Socialdemokratiet et bedre bud på, hvad der skal ske.

quote Der er ikke nogen, der er kommet med et bedre forslag

Astrid Krag (S)

- Der er ikke nogen, der er kommet med et bedre forslag. Jeg synes ikke, de radikales forslag er bedre, siger Astrid Krag (S).

Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
S-ledelse støtter planer om at oprette et udrejsecenter i udlandet
Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
S-ledelse støtter planer om at oprette et udrejsecenter i udlandet

Hun nævner, at hun har svært ved at vurdere, om Lindholm er det bedste bud, fordi hun ikke har siddet i de lokaler og set de sonderinger, man har lavet.

- Det er ikke os, der har haft det apparat, der gør, at man kan vurdere, at det var Lindholm, der var den rigtige idé, men nu er den proces sat i gang, og så må den gå sin gang, siger Astrid Krag.

Søren Espersen (DF) og Astrid Krag (S)
Søren Espersen (DF) og Astrid Krag (S) Foto: TV2 ØST

Stram Kurs vil sende udvisningsdømte til Grønland

Et helt tredje forslag til, hvor man skal gøre af de udvisningsdømte kom på bordet, da Søren Grenderslev Hansen fra Stram Kurs fik ordet under debatten.

quote Så vi har foreslået Nordøstgrønland, hvor der ikke er nogle mennesker, de kan genere

Søren Grenderslev Hansen (Stram Kurs)

- Jeg synes jo, det er helt vanvittigt, at der går krigsforbrydere og voldsmænd rundt et sted, hvor de kan tage en færge og være i København på 110 minutter. Så vi har foreslået Nordøstgrønland, hvor der ikke er nogle mennesker, de kan genere, siger Søren Grenderslev Hansen, hvortil Naser Khader (K) svarer:

- Det tror jeg ikke, grønlænderne vil være glade for.

Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Lokale kandidater fra blå blok er imod et udrejsecenter på Lindholm
Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Lokale kandidater fra blå blok er imod et udrejsecenter på Lindholm

Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige er, ligesom Stram Kurs, imod regeringen og Dansk Folkepartis forslag om Lindholm.

- Kalvehave (hvor man sejler til Lindholm fra, red.) er jo ikke nogen løsning, for der er færgedrift, så de stadig har mulighed for at komme ind på fastlandet, siger Peter Seier Christensen.

Nyt udrejsecenter på Lindholm

  • Regeringen og DF vil afsætte 759 millioner kroner til etablering og drift af et udrejsecenter på Lindholm i Stege Bugt. 
     
  • Heraf skal 210 millioner kroner bruges på etableringsudgifter som bygninger (145 millioner) og infrastruktur og forsyning (55 millioner). 
     
  • Centret ventes at kunne tages i brug i 2021 og skal huse udlændinge på tålt ophold, udviste kriminelle, fremmedkrigere og kriminelle afviste asylansøgere.
     
  • Op til 125 udlændinge kan opholde sig på Lindholm. Driften vil koste 1,8 millioner kroner årligt per udlænding. Til sammenligning koster det 250.000 kroner årligt per udlænding på Kærshovedgård.

Vælgerne siger nej tak til Lindholm

Heller ikke vælgerne i Sjællands Storkreds vil have et udrejsecenter på Lindholm. Af meningsmålingen, som Megafon har gennemført, fremgår det, at 66 procent af de adspurgte vælgere er helt eller overvejende uenig i, at det er den rigtige løsning at bruge 759 millioner kroner frem mod år 2022 på at etablere et nyt udrejsecenter i Stege Bugt. Kun en femtedel af vælgerne er helt eller overvejende enig i beslutningen, mens 10 procent svarede ”hverken/eller” og fire procent svarede ”ved ikke”.

Hør hvad vælgerne samt politikerne Zenia Stampe (RV) og René Christensen (DF) sagde til meningsmålingen.

 

Nyhedsoverblik