Seniorfestival byder på fadøl, hoppeborg og snak om sex

Danmarks første Seniorfestival byder på noget godt for både krop, mave og ører.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommeren er over os, solen skinner fra en skyfri himmel - og den slags plejer at være lig med festival.

Over det ganske land samles festivalgæster nemlig til fadøl, frihed, flæskestegssandwich og god livemusik. Sådan er det også på årets Seniorfestival. Her er Cardi B og Wu-Tang Clan blot skiftet ud med Stig Rossen og Flemming Krøll - og så er der færre fadøl, men flere siddepladser.

quote Vi stod derude i køen, og så sagde jeg, at det jo var ligesom vores barnebarn, der skulle på Roskilde Festival

Betty Mørch, 83

Det gamle badehotel i Marielyst på Falster, som i dag fungerer som højskole, lægger nemlig hus til en nichefestival for seniorerne i den danske befolkning. Festivalen er arrangeret af Højskolen Marielyst sammen med foreningen Danske Seniorer og Faglige Seniorer, en organisation for de ældre medlemmer af fagbevægelsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Programmet byder blandt andet på debatter og foredrag om romantik, boligformer og politik.
Programmet byder blandt andet på debatter og foredrag om romantik, boligformer og politik. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Foruden musikprogrammet er de to dages festival spækket med sport, dans, fællessang, debatter og foredrag. Forfatteren Abelohne Glahn fortæller blandt andet om, hvordan man "down-sizer" sin bolig, når behovet for plads bliver mindre med alderen, mens sexolog Signe V. Bendtsen debatterer romantik og erotik i den tredje alder.

Har man lyst til fysisk aktivitet, kan man more sig med både en hoppeborg, floorball og jitterbug, ligesom man kan smage på specialiteter som gedeost, lokalt produceret æblemost eller dansk gin.

Stig Rossen er et hit

To af gæsterne på Seniorfestival er 83-årige Betty Mørch og 81-årige Eva Olsen. Veninderne fra Horreby på Falster er næsten naboer, har kendt hinanden i 58 år og hygger sig ofte med at spille golf sammen.

I dag er golfkøllerne dog skiftet ud med sammenklappelige campingstole, som de har slået ud i højskolens park, der er omdannet til festivalplads. Her sidder de glade veninder for at nærlæse festivalprogrammet. Det byder på meget godt, er de enige om - men der er særligt ét punkt, de glæder sig til.

- Stig Rossen. Jeg synes, han er så dejlig, siger Eva Olsen

- Han har en fantastisk stemme og er meget alsidig, istemmer Betty Mørch. 

Artiklen fortsætter under billedet

Programmet nærstuderes nøje af Betty Mørch og Eva Olsen.
Programmet nærstuderes nøje af Betty Mørch og Eva Olsen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Alle tiders gode idé

Veninderne er ganske begejstrede for programmet - og for at man har kunne stable en hel festival på benene kun rettet mod seniorerne.

- Vi synes da, det er alle tiders gode idé. Det er da egentlig underligt, at det ikke er sket andre steder i landet før, siger Betty Mørch.

quote Alle de festivaler rundt omkring... Jeg tror, der har manglet en for seniorerne også

Poul Bennebo, 75

I det hele taget minder festivalen meget om andre festivaler i landet. Det stod klart for Betty, da de to veninder stod i køen og ventede på at blive lukket ind på festivalområdet.

- Vi stod derude i køen, og så sagde jeg, at det jo var ligesom vores barnebarn, der skulle på Roskilde Festival, siger Betty Mørch

Nej tak til fadøl

Rundt omkring på Højskolen Marielysts område står boder, der lokker med både mad og drikke. Mens fadøl er i høj kurs på mange andre festivaler, er det dog ikke noget, de to veninder og næsten-naboer lader sig friste af.

- Fadøllen må du godt gemme for min part, siger Betty, der afbrydes af veninden.

- Jeg kan ikke fordrage øl. Jeg drikker aldrig øl, griner Eva Olsen.

Det gør Poul Bennebo til gengæld - og da TV2 ØST's udsendte beder ham om et interview, forsøger han med et grin at få en fadøl som betaling. Det lykkedes ikke - men festivalhumøret er stadig helt i top for den glade pensionist.

- Jeg synes, det er alle tiders. Jeg håber, at de vil blive ved med det, siger Poul Bennebo.

Artiklen fortsætter under billedet

Poul Bennebo er i højt humør, da TV2 ØST møder den 75-årige pensionist og hans kammerat.
Poul Bennebo er i højt humør, da TV2 ØST møder den 75-årige pensionist og hans kammerat. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Aldrig for gammel

Rundt om i landet er der alverdens nichefestivaler og folkemøder, uanset om man interesserer sig for fødevarer, dødsmetal eller politik. Men der har manglet noget, synes Poul Bennebo.

- Alle de festivaler rundt omkring... Jeg tror, der har manglet en for seniorerne også, siger Poul Bennebo, der især har glædet sig over koncerten med den amerikanske guitarist Billy Cross.

Artiklen fortsætter under billedet

Guitaristen Billy Cross åbnede festivalens store scene kl. 10:30.
Guitaristen Billy Cross åbnede festivalens store scene kl. 10:30. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Spørger man Poul Bennebo, bliver man aldrig for gammel til at gå på festival.

- Nej, det tror jeg ikke. Så tager man sin festivalstol med og sætter sig der. Er det ikke rigtigt, spørger han grinende, mens han nikker til sin solbrilleklædte kammerat, der tager et hiv på sin smøg efter en slurk fadøl.

quote Vi vil godt vise, at seniorlivet også er fuld af udfoldelse af livsglæde

Christian Schou, Højskolen Marielyst

Dagen startede med lidt bøvl. Festivalens IT-systemer var nemlig ikke helt indstillet på at scanne de mange gæsters billetter, men ellers er alt forløbet efter planen - og Højskolen Marielysts forstander Christian Schou glæder sig ikke mindst over det gode vejr. Han håber, at festivalen kan inspirere til mere.

- Det, der sker på de her to dage, er i virkeligheden et koncentrat af alt det, der sker over et års tid på en seniorhøjskole, forklarer Christian Schou.

Artiklen fortsætter under billedet

Forstander Christian Schou håber, at festivalen kan lokke flere til et kursus på Højskolen Marielyst.
Forstander Christian Schou håber, at festivalen kan lokke flere til et kursus på Højskolen Marielyst. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Gennem året byder Højskolen Marielyst nemlig på et væld af kurser rettet mod danskere i den tredje aflder. På det tidligere badehotel kan kursisterne blandt andet lære om blandt andet yoga, kunsten at samle svampe i naturen eller om murens fald. Kurser, festivaldeltagerne gerne skulle lade sig friste af.

- Vi håber, at det vil kaste nogle kursister af sig på højskolen i løbet af året. Og så håber vi at være med til at skabe et nyt billede af, hvad seniorliv er for en størrelse, siger Christian Schou.

quote Vi tager hjem i vores egen seng og sover - og vi skal ikke have dåsemakrel

Jørgen Nielsen, 72

Historierne i medierne giver nemlig et lidt for ensidigt billede af, hvad den tredje alder byder på, mener han.

- Det handler om sygdom, problemer med pension eller andre ting af mere negativ karakter. Vi vil godt vise, at seniorlivet også er fuld af udfoldelse af livsglæde, nysgerrighed, en lyst til at møde nye kunstnere, debattere og at få ny viden. 

Artiklen fortsætter under billedet

Højskolen Marielyst har i mange år været badehotel. I dag huser den en højskole, som kun rettet sig mod seniorerne.
Højskolen Marielyst har i mange år været badehotel. I dag huser den en højskole, som kun rettet sig mod seniorerne. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Beslutningen om at holde en festival for seniorerne kom, da man på Højskolen Marielyst havde nærstuderet den lange liste over festivaler og folkemøder i Danmark. Ikke én af dem handlede om den store del af befolkningen, der kan kalde sig seniorer.

- Det var helt naturligt for os at sige, at det vil vi gerne gøre.

Den beslutning glæder Jane Struch på 74 år år. Man bliver nemlig aldrig for gammel til livet på festival.

- Det bliver man ikke, for man vil gerne opleve noget.

- Men vi tager hjem i vores egen seng og sover - og vi skal ikke have dåsemakrel, griner hendes gode ven, Jørgen Nielsen på 72 år.

Vennerne Jane Struch og Jørgen Nielsen er glade for festivalen - men planerne lyder ikke på teltovernatning og dåsemakrel.
Vennerne Jane Struch og Jørgen Nielsen er glade for festivalen - men planerne lyder ikke på teltovernatning og dåsemakrel. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Seniorfestival 2019 arrangeres af Højskolen Marielyst, Danske Seniorer og Faglige Seniorer. Læs mere her.


Nyhedsoverblik