Satellitkontor i Sorø skal lokke akademikere til kommunen

Fjernarbejdspladser i Sorø skal tiltrække højtuddannet arbejdskraft til kommunen og gøre det attraktivt at flytte til nærområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Højtuddannet arbejdskraft skal lokkes væk fra metropolerne og udbredes til de mindre byer.

Det er målet med et nyt forslag, som en er del af finansloven i 2018. Regeringen har sat over en million kroner af til initiativet, og forslaget bliver besluttet i december.

Efter eget ønske skal Sorø Kommune være centrum for det nye projekt, som er under udvikling. Initiativet går ud på at skabe et satellitkontor, som skal fremme iværksætteri og øge interessen for lokale virksomheder blandt højtuddannede medarbejdere.

- Jeg håber, at vi kan få skabt den her interesse og vise, at der er mulighed for at tiltrække akademisk arbejdskraft fra de store metropoler, og at vi den vej kan hjælpe virksomhederne med at få de vidensmedarbejdere, de har behov for, siger borgmester for Sorø Kommune, Gert Jørgensen (C), til TV ØST.

Fjernarbejdsplads kræver god infrastruktur

Satellitkontoret vil være et kontor, hvor højtuddannede kan arbejde fast eller et par dage om ugen. Lokationen af det nye kontor skal fungere som en fjernarbejdsplads, og med infrastukturen for øje er stationsbygningen i Sorø et bud.

- Der, hvor infrastrukturen er god med offentlig trafik og privat trafik på motorvejene, har vi nogle områder, der ville passe rigtig godt til at tiltrække vidensmedarbejdere. Der kan de arbejde i et par dage eller være i et miljø, hvor man kan udvikle iværksætteri, siger Gert Nielsen. 

soroe_kommune.jpg
Læs også
Sorø har Danmarks 10. bedste erhvervsklima
soroe_kommune.jpg
Læs også
Sorø har Danmarks 10. bedste erhvervsklima

- Når vi er udvalgt til at indgå i det her projekt med Erhvervsministeriet, tror jeg, det hænger sammen med, at vi er Sjællands mest erhvervsvenlige kommune og ligger 46 minutter fra både Odense og København. Det vil sige, at der er gode forbindelser og mulighed for at lave en fjernarbejdsplads mellem metropolerne.

Tanken med initiativet er at skabe et miljø, hvor det er muligt at udvide sit netværk, arbejde sammen med andre og hente ny inspiration. Projektet er først og fremmest rettet mod iværksættere.

Bosætning i nærområdet

Det nye initiativ skal brede den højt kvalificerede arbejdskraft ud i landet. Folk, der arbejder i København, skal have mulighed for at arbejde lokalt, men håbet er også, at gøre det mere attraktivt for højtuddannede i metropolerne at flytte til nærområdet og styrke væksten i de lokale virksomheder.

- Regeringen vil gerne forbedre mulighederne for at bo og arbejde i hele Danmark, og dette forsøg imødekommer et helt konkret ønske herom i Sorø. Håbet er, at folk, der pendler fra Sorø til København, får mulighed for at ”arbejde hjemme” fra satellitkontoret. Det skulle gerne gøre det nemmere for folk, der arbejder i København at bosætte sig bredere på Sjælland,” skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Sorø Kommune er den første kommune, der afprøver det nye initiativ. De vil løbende dele erfaringer med andre kommuner, som måske vil tage del i projektet på et senere tidspunkt.

Forsker: Fang folk på det rigtige tidspunkt

For at projektet skal lykkes, mener professor i Teknik og Mennesker ved Roskilde Universitet, John Andersen, at man skal fange folk på det rigtige tidspunkt, for eksempel allerede på uddannelsesinstitutionerne. Med den høje arbejdsløshed blandt akademikere kan kommunerne måske få dem til at prøve deres idéer af uden for metropolerne og tiltrække dem med lavere husleje.

- Flere kommuner prøver at konkurrere for at gøre sig attraktive for den her type iværksættere. Det kan være en måde at brande en kommune på, men om det så lykkes, ved jeg ikke. Jeg vil blandt andet pege på, at det er enormt vigtigt at understøtte sådan en strategi ved at samarbejde med uddannelsesinstitutioner – at man her får nogle fødekanaler og får skabt netværk, siger John Andersen.

Et spørgsmål om image

Ifølge professoren skal der mere end lokaler til. Det handler også om at skabe det rette image for kommunen at lokke højtuddannede til kommunen.

- Der skal være noget attraktivitet og kreativitet – noget der er spændende ved sådan et miljø. Der skal være nogle debat arrangementer og spændende diskussioner, så man appellerer til nogle ildsjæle. Jeg tror nogle kommuner kunne have gavn af at have et billede af nogle kreative, engagerede iværksættere med særlige værdier fremfor traditionelle iværksættere, der måske går mere op i bundlinjen.

Om der er udsigt til at udbrede projektet til andre kommuner med succes, kommer ifølge John Andersen an på, hvordan kommunerne brander sig selv. De skal bygge en strategi på deres særlige forudsætninger samtidigt med, at deres image er troværdigt.


Nyhedsoverblik