Sagen om den historiske mølle ender i stor forsikringssag

Det er usikkert, hvem der skal finansiere restaureringen af den historiske stubmølle i Holbæk, som brændte lørdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den flere hundrede år gammel Søndersted Stubmølle i Holbæk blev svært brandskadet efter en påsat brand sent lørdag aften. Branden var så voldsom, at brandvæsenet måtte tilkalde forstærkninger og bruge havvand fra fjorden til at slukke branden.

To drenge på henholdsvis 16 og 17 år fra Jyderup og Holbæk blev efterfølgende anholdt og sigtet for ildspåsættelsen. Vidner har nemlig fortalt, at de to brød ind i møllen og anlagde et bål i den fredede træbygning.

Mens drengene er blevet varetægtsfængslet anbragt i surrogat på en lukket institution for unge, står Holbæk Kommune nu tilbage med en beskadiget mølle, som skal restaureres.

- Det er trist og ærgerligt, at et varetegn for byen bliver beskadiget, siger Kasper Enevoldsen, afdelingsleder i kommunal drift, til TV ØST.

Hverken politiets teknikere eller Holbæk Kommune kender til omfanget af det skader, som flammerne har efterladt sig i den historiske mølle. Hvis stubmøllen har fået omfattende skader indenfor, kan restaureringen ende med at blive en dyr fornøjelse.

Politiet undersøger stadig stedet

Men det er usikkert, hvem der ender med regningen, oplyser Kasper Enevoldsen. Holbæk Kommune meldte allerede sagen til sit forsikringsselskab om søndagen, men fordi møllen har kulturhistorisk værdi, så kommer Kulturstyrelsen også ind over forskningsspørgsmålet. 

Stubmølle brænder
Læs også
Historisk mølle brændt: To unge anholdt
Stubmølle brænder
Læs også
Historisk mølle brændt: To unge anholdt

- Vi skal undersøge, om Kulturstyrelsen har nogen penge til arbejdet med møllen. Vi skal også til at undersøge, om der er nogle fonde, som vi kan søge, siger Kasper Enevoldsen.

- Problemet er, at politiet stadig undersøger stedet, så vi har ikke kunne inspicere stedet for at gennemgå skaderne, tilføjer han.

Blev bygget omkring år 1700

Søndersted Stubmølle er bygget omkring år 1700. Den stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet 8 kilometer sydpå til Søndersted. Det fremgår af Kulturarv.dk.

I 1928 blev den ikke længere brugt som mølle, og i 1938 blev den flyttet til Strandparken. Den var - heller ikke før branden - funktionsdygtig som mølle. 

Stubmølle brand
Læs også
Politi efterlyser vidner efter påsat brand i stubmølle
Stubmølle brand
Læs også
Politi efterlyser vidner efter påsat brand i stubmølle

Ifølge Kulturarv.dk har Søndersted Stubmølle en stor kulturhistorisk værdi som en historisk landbrugsbygning fra tiden, før landbruget blev industrialiseret.

- Hertil kommer, at stubmøllen er et værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype, og at møllen står som et væsentligt kulturhistorisk vidnesbyrd om et tidligt stadie i vindteknologiens historie, fremgår det på Kulturarv.dk.

Det er endnu usikkert, hvornår forsikringssagen bliver afgjort.

KULTURHISTORISK VÆRDI

  • Den kulturhistoriske værdi relaterer sig til Søndersted Stubmølle som en landbrugshistorisk funktionsbygning med stor kulturhistorisk værdi, idet den gennem sin arkitektur og sit maskinelle interiør, fortæller historien om det lokalt forankrede, og af vejret afhængige, før-industrielle danske landbrug.
     
  • Hertil kommer, at stubmøllen er et værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype, og at møllen står som et væsentligt kulturhistorisk vidnesbyrd om et tidligt stadie i vindteknologiens historie. 

Kilde: Kulturarv.dk

 


Nyhedsoverblik