Sådan blev resultatet i Sjællands Storkreds

I Sjællands Storkreds fik SF den største procentuelle fremgang. Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance går tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det blev rød blok med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i spidsen, der løb med sejren ved folketingsvalget.

Resultatet efter gårsdagens valg viser, at rød blok bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten samlet set får 91 mandater i Folketinget, og dermed har de flertal uden Alternativet, der får fem mandater.

Læs også
Alle stemmer optalt - rød blok har flertal uden Alternativet
Læs også
Alle stemmer optalt - rød blok har flertal uden Alternativet

Blå blok får 79 mandater.

Sådan her lød det, da Mette Frederiksen holdt sin sejrstale.

Lussinger til LA og DF

Men hvordan blev resultatet, hvis man ser på Sjællands Storkreds alene?

Præcis som på landsplan har Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fået en syngende lussing af vælgerne. Førstnævnte fik 10,9 procent af stemmerne – mod 8,7 procent på landsplan – og partiet mister dermed fire mandater i storkredsen. Dansk Folkeparti får tre mandater på Sjælland og øerne.

Læs også
Vælgerlussing til DF: - Det ser forfærdeligt ud
Læs også
Vælgerlussing til DF: - Det ser forfærdeligt ud

Liberal Alliance har kun fået 1,8 procent af stemmerne i Sjællands Storkreds og står derfor til at miste deres ene mandat i Folketinget. På landsplan har partiet fået 2,3 procent af stemmerne og får derfor fire mandater med sig ind på Christiansborg – ni færre end ved sidste valg.

Den største fremgang i storkredsen ser vi hos SF, der har fået 8,8 procent af storkredsens stemmer, og hvor spidskandidaten Jacob Mark ser ud til at kunne tage to partikammerater med sig i Folketinget.

Plads til Nye Borgerlige

Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre og Konservative går alle frem i storkredsen, mens Enhedslisten går en smule tilbage, men beholder sine nuværende mandater.

Hvis vi ser nærmere på de nye partier – Nye Borgerlige, Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen, så er det kun i førstnævnte lejr, at der er grund til at feste. Nye Borgerlige har nemlig fået 2,6 procent af stemmerne i storkredsen og får et mandat med i Folketinget – og fire på landsplan.

Rasmus Paludan
Læs også
Stram Kurs ser ud til at misse Folketinget
Rasmus Paludan
Læs også
Stram Kurs ser ud til at misse Folketinget

Stram Kurs var egentlig spået til at kunne nuppe et kredsmandat i netop Sjællands Storkreds, hvor partileder Rasmus Paludan var på stemmesedlen. Men sådan er det ikke endt, og partiet får dermed ikke nogen pladser i Folketinget. Det samme gælder Partiet Klaus Riskær Pedersen.

520.689 vælgere i Sjællands Storskreds har sat sit kryds ved dette folketingsvalg. Stemmeprocenten lander derfor på 83,7 procent. 

Stemmeprocenten er dermed lavere end ved de sidste to folketingsvalg. I 2015 afgav 85,7 procent af vælgerne sin stemme. I 2011 lå stemmeprocenten på 87,8 procent.


Nyhedsoverblik