S trækker i bremsen for Lindholm-planer – vækker begejstring hos borgmester

Det er et stærkt signal, at Socialdemokratiet undlader at stemme for planerne om et udrejsecenter på Lindholm. Det siger borgmester Mikael Smed (S).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når regeringen og Dansk Folkeparti onsdag stemmer for finanslovsplanerne om et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt, så bliver det uden opbakning fra Socialdemokratiet.

Danmarks største parti har nemlig besluttet sig for helt at undlade at stemme – altså stemmer de ikke nej, men de stemmer heller ikke ja.

- Afstemningen i dag handler om at bevilge en større pose penge til sådan et center, uden at vi kender grundlaget for at placere det på Lindholm, og derfor kommer vi til at afstå fra at stemme, når forslaget sættes til afstemning, sagde Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, på Folketingets talerstol i dag.

Dorte Gro
Læs også
Lokal aktivist roser socialdemokrater: Lindholm er meget dårligt undersøgt
Dorte Gro
Læs også
Lokal aktivist roser socialdemokrater: Lindholm er meget dårligt undersøgt

Og den udmelding vækker begejstring hos partifællen Mikael Smed, der er borgmester i Vordingborg Kommune, som skal huse udrejsecentret på Lindholm, hvis det bliver en realitet.

Planerne om udrejsecentret har nemlig mødt stor kritik hos lokale politikere, det lokale erhvervsliv og borgerne i Kalvehave og flere andre steder i Vordingborg Kommune.

- Jeg synes, det er et stærkt signal at sende. Det signalerer både til regeringen og til borgerne, at Socialdemokratiet ikke bare har tænkt sig at træffe sådan en beslutning på baggrund af en så kort analyse af tingene, siger borgmesteren til TV ØST med henvisning til, at der blot gik 22 dage fra idéen om et udrejsecenter på Lindholm opstod, til det var skrevet ind i finanslovsforslaget fra regeringen og Dansk Folkeparti.

DF og René Christensen var ikke begejstrede for Socialdemokratiets udmelding i Folketinget i dag.

Tror på ansvarlig beslutning

Socialdemokratiet har i dag understreget, at de fortsat er fortalere for at oprette et tredje udrejsecenter i Danmark, så de udlændinge på tålt ophold, der i dag bor på Kærshovedgaard i Midtjylland, kan blive adskilt fra de ikke-dømte udviste, som bor samme sted.

quote Jeg tror, der vil blive truffet en ansvarlig beslutning. I min optik vil det betyde, at Lindholm bliver skrevet ud af ligningen, men jeg ved godt, at det ikke er en endelig beslutningen, der er truffet nu

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Men Mikael Smed håber, at udmeldingen fra hans parti i dag giver anledning til at undersøge problemerne på Kærshovedgaard til bunds og så træffe beslutning om den bedst tænkelige løsning derefter.

- Man vil sandsynligvis beslutte, at dele de to grupper fra hinanden, og at nogen af dem skal flytte derfra, men så må vi se, hvad løsningsmodellen bliver. Jeg tror, der vil blive truffet en ansvarlig beslutning, siger han.

- I min optik vil det betyde, at Lindholm bliver skrevet ud af ligningen, men jeg ved godt, at det ikke er en endelig beslutningen, der er truffet nu. Jeg ved bare, at man nu har sendt et signal om, at det her skal undersøges ordentligt, før man træffer beslutningen.

Michael Seiding Larsen
Læs også
Lokal Venstre-spids roser socialdemokrater - vil ikke støtte udrejsecenter på Lindholm
Michael Seiding Larsen
Læs også
Lokal Venstre-spids roser socialdemokrater - vil ikke støtte udrejsecenter på Lindholm

Hvad er din opgave nu?

- Min opgave er at indgå i en fortsat dialog med Christiansborg, såvel regeringspartierne som mit eget parti. Vi vil gerne være med i en konstruktiv dialog, hvis der er noget, vi kan byde ind med, siger Mikael Smed.

Kan godt være en langvarig proces

Selvom Socialdemokratiet underlader at stemme i dag, så er der i kraft af Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti flertal for beslutningen om at bruge 759 millioner kroner på at etablere et udrejsecenter på Lindholm i 2021. Men Mikael Smed og Vordingborg Kommune har ikke tænkt sig at gøre det nemt.

- Der skal være lokalplanlægning, og vi vil lægge os i selen for at gøre den her proces så grundig og god som muligt. Det er ikke nødvendigvis noget, der er let at gøre på en ø, så det kan jo godt komme til at være en langvarig proces.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Øen Lindholm ligger i Stege Bugt. Foto: TV 2 Grafik

Kan I forsinke det?

- Det ved jeg ikke, og det er heller ikke det, der er målet. Målet er, at tiden bliver brugt rigtigt på de rigtige ting. Så må man se, hvordan tingene spænder af. Det er svært at svare på nu, men i hvert fald er der nogle planmæssige greb, vi skal bruge som kommune i forbindelse med sådan et projekt, og så er der nogle ting, som regeringen kan gøre, hvis ikke de mener, at kommunen løfter opgaven, siger Mikael Smed.

Det er regeringens plan, at udrejsecenteret på Lindholm skal huse for 100-125 udviste udlændinge på tålt ophold. Nogle af bekymringerne fra lokalbefolkningen går særligt på, hvad det vil gøre ved den lille by Kalvehave, som er første stoppested fra Lindholm. For udrejsecenteret skal ikke fungere som et fængsel, men et opholdssted for udlændingene, som frit kan tage færgen til og fra Kalvehave. De har kun opholdspligt om natten på øen. 

benny_engelbrecht_-_lindholm.jpg
Læs også
S støtter ikke planerne om et udrejsecenter på Lindholm
benny_engelbrecht_-_lindholm.jpg
Læs også
S støtter ikke planerne om et udrejsecenter på Lindholm

Nyhedsoverblik