S-toppen er ude med mundkurven: - Man udtaler sig ikke, med mindre det er aftalt med Christiansborg

Ulovlige reklamer på Facebook, en advarsel og 100 betjente til at stoppe tyven. Få dagens politiske overblik her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver uddelt lussinger og stoppet tyve i dagens politiske morgenpost.

Men først begynder vi med at give folketingsmedlemmer mundkurv på.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen, som stiller op i Sjællands Storkreds, har nemlig sendt en mail til partiets folketingsmedlemmer, hvor de kræver, at medlemmerne skal spørge partikontoret om lov, før de udtaler sig til pressen. Det skriver Politiken.

Alle pressehenvendelser skal koordineres med Christiansborg, indskærper Henrik Sass Larsen i en mail, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Dvs. man ikke udtaler sig – heller ikke på eget ordførerområde – medmindre det er aftalt med Christiansborg forinden, står der i mailen.

quote Hvis de pågældende vælgere har ønsket at sende et klart signal om, at der skal ske mere på udlændingeområdet, så vil jeg sige, at Dansk Folkeparti har modtaget budskabet

Martin Henriksen (DF), udlændingeordfører

Ifølge Politikens oplysninger er mailen blevet diskuteret blandt socialdemokratiske folketingsmedlemmer, og det ses af flere som et udtryk for hidtil uset topstyring, som avisen skriver.

DF: Stem ikke på Paludan og Vermund

Og så videre til de øvrige nyheder.

Først begynder vi med en syngende lussing.

For som det stod klart efter valget til Europa-Parlamentet, så er Dansk Folkepartis storhedstid sat i bakgear.

Ved valget i 2014 fik partiet fire mandater, mens de i søndags kun fik krydset sig af til et enkelt. På landsplan fik partiet 10,7 procent af stemmerne, og 14,7 procent her i regionen. Men nedturen får nu partiet til at advare mod at stemme på Stram Kurs og Nye Borgerlige.

 - Jeg vil gerne advare imod de tendenser, der er i meningsmålingerne, fordi resultatet risikerer at blive splittelse eller stemmespild i forhold til de islam- og indvandrerkritiske stemmer, siger Martin Henriksen (DF), der er udlændingeordfører, til Ritzau.

- Hvis de pågældende vælgere har ønsket at sende et klart signal om, at der skal ske mere på udlændingeområdet, så vil jeg sige, at Dansk Folkeparti har modtaget budskabet.

fintaelling_lolland_2.jpg
Læs også
Grafik: Sådan stemte vi her i regionen
fintaelling_lolland_2.jpg
Læs også
Grafik: Sådan stemte vi her i regionen

I den nyeste meningsmåling fra Voxmeter står Dansk Folkeparti til at få 10,7 procent af stemmerne ved folketingsvalget, hvilket ligner en halvering sammenlignet med valget i 2015.

Statsministerkandidater reklamerer ulovligt

Med godt en uge til valget, går valgkampen nu ind i sin sidste fase.

Og som bekendt er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som stiller op i Sjællands Storkreds, bedst på de sidste 100 meter. Men måske han har sat tempoet op for hurtigt.

En kortlægning, som DR Nyheder har foretaget, viser, at Løkke og hans kollega Mette Frederiksen (S) reklamerer ulovligt på Facebook. Det sociale medie har analyseret sig til, hvilke partier over en million danskere er interesserede i ud fra deres adfærd på Facebook.

Og det er nogle data, som Venstre og Socialdemokratiet bruger til at målrette deres annoncer for hver deres statsministerkandidat, skriver DR Nyheder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: TV2

Men spørger man to eksperter, som DR Nyheder har gjort, om det er lovligt at bruge disse data, så er svaret entydigt. Nej.

- Når annoncører målretter annoncer på baggrund af persondata, så gør de efter min vurdering noget ulovligt, for de har ikke noget samtykke, siger Sten Schaumburg-Müller, der er professor i IT-ret på Syddansk Universitet.

Samtidig overvejer Datatilsynet nu at gå ind i sagen, da der er et forbud mod at behandle de her oplysninger, som Allan Frank, der er IT-sikkerhedsspecialist og jurist hos Datatilsynet, siger til DR Nyheder.

quote Indbrud er en dybt alvorlig og krænkende forbrydelse, som frarøver helt almindelige borgere den tryghed og sikkerhed, der er forbundet med at være i sit hjem

Søren Pape Poulsen (K), partiformand

K vil stoppe tyven

Nu hvor vi er i den sikkerhedsmæssige afdeling, så foreslår Det Konservative Folkeparti, at der skal tilføres 100 ekstra betjente til at stoppe tyvene rundt om i landet.

En styrket indsats mod indbrud lyder overskriften i det konservative udspil, og det skal forebygge, bekæmpe og opklare indbrud.

Tilbage i maj-måned kunne DR Nyheder fortælle, at 95 ud af 100 indbrud aldrig bliver opklaret. Det viste en aktindsigt hos Rigspolitiet over samtlige indbrud, som er begået mellem 2011-2018.

koben-digi.jpg
Læs også
Indbrudstyven slipper afsted med 95 ud af 100 indbrud
koben-digi.jpg
Læs også
Indbrudstyven slipper afsted med 95 ud af 100 indbrud

Og et af de steder, hvor politiet lykkes allerdårligst med at fange gerningsmanden er i Jystrup i Ringsted Kommune. I perioden er der blevet anmeldt 124 indbrud, men kun ét er blevet opklaret. Det svarer til mindre end en procent.

- Indbrud er en dybt alvorlig og krænkende forbrydelse, som frarøver helt almindelige borgere den tryghed og sikkerhed, der er forbundet med at være i sit hjem. Derfor bliver de fleste danskere også meget berørte, når de oplever, at nogen er trængt ind og har stjålet ejendele fra deres bolig, lyder det fra den konservative partiformand Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

- Det kan efterlade dem med en frygt, som er meget svær at slippe. Dem ønsker Det Konservative Folkeparti at gøre noget for. Både ved at forebygge, at der sker indbrud - men også ved, at de skruppelløse indbrudstyve, som har begået forbrydelsen, bliver stillet til ansvar.

Det sker i dag:

Værdipolitik, EU og islam

Marcus Knuth (V) og Naser Khader (K) diskuterer værdipolitik, EU og islam, og Asger Aamund sørger for at få alle gennem aftenens strabadser som moderator. Det foregår i Nakskov Idrætscenter, hal 2, A. E. Hansensvej 1, 4900 Nakskov, klokken 19.00-20.30           

Dansk Folkepartis Roadshow

Mød Kristian Thulesen Dahl (DF) og flere medlemmer ved Kristians Kaffebar. Det foregår i Nykøbing Falster på Jernbanegade 19 fra klokken 14-17.

Valgmøde om socialpolitik

Socialpædagogerne Midtsjælland inviterer til valgmøde om socialpolitik. Her vil en bred vifte af partier deltage, hvor Socialpædagogernes formand er moderator for debatten. Det foregår på Jættevej 50 i 4100 Ringsted fra klokken 18.30-20.00.

Hvad mener dine lokale politikere?

I samarbejde med P4 Sjælland holder Vordingborg Bibliotek vælgermøde, hvor lokale politikere fra Vordingborg-egnen er samlet. På aftenens vælgermøde bliver der særligt sat fokus på klima- og kulturpolitik. Journalist Sara Otte fra P4 Sjælland vil facilitere aftenen. Vælgermødet finder sted klokken 19 i Kulturarkaden. Der er gratis adgang, men af pladshensyn skal du hente en gratis billet på vbdetsker.dk.

Hvor er der en voksen?

Forældre i Kalundborg har stablet et valgmøde på benene i Kalundborg for at sætte fokus på børne- og familielivet. Det hele udspringer at demonstrationen i april under navnet Hvor er der en voksen?. Der kommer ni politikere til mødet. Det foregår fra klokken 19-21 på Postgården i Kalundborg.

Mette Frederiksen på vandrehjem

Mette Frederiksen besøger Faxe Vandrehjem klokken 12.


Nyhedsoverblik