Rygeforbud på vej - politikere vil skodde de ansattes smøger

Røgfri arbejdstid breder sig blandt kommunerne. Senest er Odsherred Kommune hoppet med på vognen, og Kalundborg Kommune er på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi er i en lille lukket atriumgård. Rygergården. Den er ikke stor, men den er vigtig for rygerne blandt personalet på Plejecenter Enggården. 

- Det er afslappende. Det giver sådan en god følelse, et behag. Det er sådan, jeg har det. Jeg kan godt lide at få en cigaret, når jeg har gjort dagens arbejde. 

quote Det er lidt on and off, hvor godt jeg har det med det

Hanne Jensen, social- og sundhedsmedhjælper, Kalundborg

Sådan siger 53-årige Hanne Jensen, der er social- og sundhedsmedhjælper på Enggården i Kalundborg. Hun har røget, siden hun var 14. Også meget mere end de ti cigaretter om dagen, hun ryger nu.

rygning forbudt
Læs også
Find din kommune - her er det forbudt at ryge i arbejdstiden
rygning forbudt
Læs også
Find din kommune - her er det forbudt at ryge i arbejdstiden

Men det kan være slut med at ryge i arbejdstiden for Hanne Jensen og hendes kolleger. I forvejen er der kun rygepause til frokost på plejecentret, men kommunen har sendt et forslag om helt røgfri arbejdstid i høring blandt medarbejderne. Hanne Jensen er splittet.

Artiklen fortsætter under videoen. 

 

- Det er lidt on and off, hvor godt jeg har det med det. Men hvis det er sådan, det bliver, så må vi jo forholde os til det, siger hun langsomt og kigger på cigaretten, hun holder i hånden. 

Syv kommuner er i gang med røgfri arbejdstid

Kalundborg er den seneste i rækken af kommuner, der går i gang med projekt 'røgfri arbejdstid'.

Sorø, Holbæk og Guldborgsund var de første tre kommuner, der indførte røgfri arbejdstid. I Slagelse er det delvist indført, og fra næste år er det helt slut med røg på arbejdet i Næstved Kommune. 

Byrådet i Odsherred Kommune har netop besluttet, at kommunen skal være røgfri inden udgangen af 2020. Nu har politikerne i Kalundborg altså også taget et skridt mere i den retning. 

Camilla Clausen
Læs også
Kommune fik Camilla til at kvitte cigaretterne
Camilla Clausen
Læs også
Kommune fik Camilla til at kvitte cigaretterne

- Vi er bekymrede for den her udvikling. Vi kan se, at tallene for rygning stiger. Så derfor tager vi det her initiativ. Det handler om at forsøge på at knække kurven. Men det skal komme nedefra. Og det er derfor, vi ikke bare indfører det, men spørger medarbejderne, siger Peter Jacobsen, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune. 

Region Sjælland: Vi ryger mere end andre

Baggrunden for, at flere af vores kommuner indfører røgfri arbejdstid, er alvorlig nok.

Rygning dræber hvert år 14.000 danskere, og ser vi på et Danmarkskort, så viser de senest opgjorte tal, at antallet af daglige rygere her i landsdelen er højere end landsgennemsnittet. Faktisk ryger 1,5 procent flere her, hvor vi bor. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Jacobsen er formand for sundhedsudvalget i Kalundborg. Han håber at knække kurven for ryger ved blandt andet at indføre røgfri arbejdstid. 
Peter Jacobsen er formand for sundhedsudvalget i Kalundborg. Han håber at knække kurven for ryger ved blandt andet at indføre røgfri arbejdstid. 

Samtidig stiger antallet af rygere i mange af vores kommuner. Det er blandt andet Lolland Kommune, der hiver gennemsnittet op med 22,8 procent daglige rygere. Altså næsten hver fjerde. 

Men også Odsherred Kommune vejer tungt med 22,5 procent. Og så er der Kalundborg Kommune, hvor 21,6 procent hver dag vælger at tænde for tobakken. Alt sammen er det tal, der stiger. 

'Jeg vil gerne være røgfri'

Tilbage i atriumgården forstår hun det sådan set godt, Hanne Jensen: 

- Vi kommer jo ud til borgerne i sådan et plejejob, og det er jo ikke særligt behageligt, at der kommer sådan en ryger og stinker langt væk. Vi lugter, det gør vi jo, siger hun.

Men hvis hun har det sådan, hvorfor er hun så ikke bare selv holdt op med at ryge forlængst? Hanne Jensen smiler og ser lidt forlegen ud.

Rygestop
Læs også
Ekspert om kommunale rygeforbud: - Der er ingen tvivl om, at det har en effekt
Rygestop
Læs også
Ekspert om kommunale rygeforbud: - Der er ingen tvivl om, at det har en effekt

- Jeg har prøvet flere gange. Også med rygestopkurser. Men det er jo svært. Jeg håber, at hvis vi får røgfri arbejdstid, så kan jeg holde helt op. For det vil jeg faktisk gerne.  

Efter sommerferien regner Kalundborg kommune med at have et overblik over, om røgfri arbejdstid kan indføres på alle kommunens arbejdspladser. 

 


Nyhedsoverblik