Ruth var offer for voldsomt hjemmerøveri: - Det skal ikke præge resten af mit liv

I dag afgav en ældre kvinde vidneforklaring om et voldsomt hjemmerøveri, som hun og hendes datter var udsat for sidste år. Datteren har store mén.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var tidligt om morgenen den 20. juli 2017, det skete.

To hjemmerøvere brød ind i den gamle købmandsgård i den lille landsby Skellebjerg ved Dianalund, og den dengang 74-årige Ruth Bondes liv tog en voldsom drejning.

Den morgen var Ruth Bonde alene i huset med sin 48-årige datter, som boede hjemme, fordi hun grundet en depression og en muskelsygdom ikke kunne klare sig selv. Ruth Bondes mand var indlagt og derfor ikke hjemme.

Læs også
Ruth og hendes datter tæsket af hjemmerøvere: De ville skære i min datter
Læs også
Ruth og hendes datter tæsket af hjemmerøvere: De ville skære i min datter

Mens hjemmerøverne var i huset i Skellebjerg, truede de den ældre kvinde og hendes datter med en kniv, Ruth Bonde fik et slag i ansigtet, og de blev begge bundet – den ene med ledninger, den anden med et iturevet lagen. De stak blandt andet af med penge fra et pengeskab og flere smykker.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Lind Foto
Sådan så det ud ved huset i Skellebjerg efter hjemmerøveriet.
Sådan så det ud ved huset i Skellebjerg efter hjemmerøveriet. Foto: Lind Foto

Datteren hårdere ramt

I dag vidnede Ruth Bonde i sagen mod de personer, som, anklagemyndigheden mener, står bag ikke bare det her hjemmerøveri, men også 25 andre samt en lang række indbrud. På anklagebænken sidder seks kroatiske statsborgere, hvoraf fem af dem er i familie med hinanden. Den sidste tiltalte er en ven af familien.

quote Hun er på et plejehjem, og så har hun døgnovervågning. Hun har det ikke godt. Hun har både respirator, og hun har sonde. Hun tog meget skade af det

Ruth Bonde, Skellebjerg

- Det var helt i orden at afgive forklaring i dag, for man kan se sådan på det, at nu er det overstået. Jeg vil have det væk. Jeg nægter at tage mig af det. Det skal ikke præge resten af mit liv, siger Ruth Bonde til TV ØST.

Men hun ér mærket, og det er hun især af én grund.

- Det er meget værre for min datter, siger Ruth Bonde.

Margit Steffensen
Læs også
Var udsat for hjemmerøveri: - Jeg bliver aldrig det samme menneske igen
Margit Steffensen
Læs også
Var udsat for hjemmerøveri: - Jeg bliver aldrig det samme menneske igen

Hjemmerøvere tog kvælertag

Under hjemmerøveriet tog gerningsmændene kvælertag på datteren, og halsgrebet var sandsynligvis både kraftigt og langvarigt. Det stod der i den retsmedicinske rapport, der blev udarbejdet efterfølgende. Halsgrebet var så kraftigt, at datteren kan have været i livsfare.

- De prøvede at kvæle hende, de satte fingrene ned i halsen på hende, de holdt hende for næsen og satte et knæ i brystet på hende, siger Ruth Bonde.

quote Jeg tør heller ikke slukke lyset. Men det er det bare sådan, det er. Det kan jeg leve med. Men det med min datter har jeg store problemer med

Ruth Bonde, Skellebjerg

Og det har datteren fået meget store mén af.

- Hun har det meget slemt nu. Hun er på et plejehjem, og så har hun døgnovervågning. Hun har det ikke godt. Hun har både respirator, og hun har sonde. Hun tog meget skade af det, siger Ruth Bonde.

- Hun har slet ikke kunnet komme ind i det rum, hvor det skete, siden. Her halvandet år efter. Hun tør ikke komme ind i lokalet. Det er ganske forfærdeligt, hvad sådan nogen kan gøre.

I dag har Ruth Bonde selv svært ved at sove om natten.

- Jeg tør heller ikke slukke lyset. Men det er det bare sådan, det er. Det kan jeg leve med. Men det med min datter har jeg store problemer med, siger hun.

Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Offer for hjemmerøveri i retten: - Min mand ville slet ikke snakke eller spise
Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Offer for hjemmerøveri i retten: - Min mand ville slet ikke snakke eller spise

Nægter sig skyldige

Efter røveriet forlod gerningsmændene de to kvinder bundet i huset, men det tog ikke Ruth Bonde lang tid at komme fri, fortalte hun i dag i Retten i Nykøbing Falster.

Hun forklarede også, at gerningsmændene var udenlandske og talte et udenlandsk sprog indbyrdes, men dansk til de to ofre. Og inden de gik, sagde gerningsmændene selv, at de var arabiske og boede i København, sagde Ruth Bonde.

DE ER TILTALT I SAGEN

  • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
     
  • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
     
  • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne, og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
     
  • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne, og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 18-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke var mentalt alderssvarende. Han har intet med noget at gøre, siger familien.

Nogle måneder efter hjemmerøveriet i Skellebjerg, den 13. november 2017, anholdt politiet de personer, der nu er tiltalt i sagen. I deres hjem i Guldborg fandt politiet flere genstande, som anklagemyndigheden mener, at man kan knytte til mange de 26 hjemmerøver, familien er tiltalt for.

Ruth Bonde har blandt andet kunnet genkende en indkøbspose fra Spar, som blev fundet i kroaternes hjem. Den ældre kvinde og hendes mand havde tidligere drevet netop en Spar-forrentning i hjemmet ved Dianalund.

Efter anholdelsen blev Ruth Bonde og datteren forevist nogle fotomapper af mulige mistænkte – også de tiltalte – men de kunne ikke genkende eventuelle gerningsmænd i mapperne. De tiltalte selv har forklaret, at de mange stjålne genstande i deres hjem, var nogen, der kom fra den ene søns ven, en mand ved navn Adrian.

66cdc336-f77b-44e1-9031-6c7810a8ab55.jpg
Læs også
Ægtepar blev bagbundet - nu begynder retssagen mod formodet hjemmerøver-bande
66cdc336-f77b-44e1-9031-6c7810a8ab55.jpg
Læs også
Ægtepar blev bagbundet - nu begynder retssagen mod formodet hjemmerøver-bande

Det er anklagemyndighedens teori, at det var familiens to sønner på 23 og 20 år, der begik hjemmerøveriet i Skellebjerg, mens forældrene på 48 og 51 år var med til at planlægge det. Foruden Ruth Bonde har flere andre, ældre mennesker fra regionen afgivet forklaring i sagen, fordi anklagemyndigheden mener, at de har været ofre for den samme hjemmerøverbande.

De tiltalte nægter sig skyldige. Der falder dom den 17. januar.

OM SAGEN

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde:  
9. november 2016 i Tingsted på Falster
1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
29. maj 2017 i Rødby på Lolland
20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
21. august 2017 i Stege på Møn
24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
4. september 2017 i Stege på Møn
15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
5. november 2017 i Borre på Møn
Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.
 
I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.
 
De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.
 
 
Kilde: Anklagemyndigheden


Nyhedsoverblik