Behandling af unge misbrugere i Vordingborg fordoblet på tre år

Siden 2013 er antallet af indskrivninger på Center for Rusmidler i Vordingborg fordoblet. Ifølge centerleder skyldes det indføringen af nøglepersoner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra 48 indskrivninger i Ungerådgivningen på Center for Rusmidler i Vordingborg i 2013 til 108 af slagsen i 2016.

På tre år er der sket mere end en fordobling af indskrivninger af unge misbrugere i Vordingborg Kommune – og ifølge centerleder Dorte Skov-Jespersen hænger det især sammen med den uddannelse af nøglepersoner, kommunen indførte med rusmiddelcentret i 2015.

- For år tilbage sad vi måske mere og ventede på, at de unge skulle opsøge os. Nu har vi nogle nøglepersoner ude iblandt dem, som har et ekstra fokus på dem og samtidig nogle redskaber til at tale med dem om det, siger centerlederen.

Center for Rusmidler i Vordingborg har ikke tal på, om antallet af unge i kommunen, der er afhængige af rusmidler, ligeledes er steget.

Det er dog Dorte Skov-Jespersens indtryk, at det forhøjede antal af indskrivninger skyldes det kommunale tilbud.

Redskaber til at spotte og føre dialog

Nøglepersoner er kontaktpersoner, som de unge på uddannelserne kan gå til, hvis de har misbrugsproblemer – for eksempel med hash, der ifølge centerlederen har været i omløb blandt de unge i kommunen.

Nøglepersonerne skal være nemme at opsøge og samtidig være opmærksomme på de unges adfærd.

Personerne kan være alt fra skolelærere og studievejledere til pedeller og rektorer. For at blive nøgleperson skal man igennem et todages kursus for at få de kompetencegivende redskaber til at komme de unge imøde.

quote Jeg tænker, at det er smaddergodt, vi har lavet det her initiativ – ellers havde vi måske set en meget mere kedelig udvikling senere hen

Kim Petersen, Formand for Sundheds- og Psykiatriudvalget i Vordingborg Kommune

Det forebyggende stadie er vigtigt

I 2015 uddannede man disse nøglepersoner til at spotte misbrug af rusmidler blandt unge på videregående uddannelser og føre dialog med dem. På grund af den store succes indførte man også tiltaget i folkeskolerne året efter. 

Det er et tiltag, som formand for Sundheds- og Psykiatriudvalget i Vordingborg Kommune, Kim Petersen, også mener har haft betydning i forhold til det stigende antal af indskrivninger.

- Jeg tænker, at det er smaddergodt, vi har lavet det her initiativ – ellers havde vi måske set en meget mere kedelig udvikling senere hen. Det forebyggende stadie er så vigtigt at gribe ind i, og det kan vi gøre med de her nøglepersoner, siger Kim Petersen.

Forebyggelse i 7. klasse

Det var på baggrund af landsdækkende tal over unges brug af rusmidler, at Vordingborg Kommune reagerede – de var nemlig opsigtsvækkende. Ifølge Kim Petersen ønskede kommunen derfor at gribe ind tidligt.

quote Jo længere vi går ned aldersmæssigt, jo mere forebyggende er det

Centerleder på Center for Rusmidler i Vordingborg, Dorte Skov-Jespersen

- Vi ønskede at sætte fokus på problemet og spotte de unge, inden de bliver hårde misbrugere. Det er vigtigt at løbe dem op i opstarten, så de ikke bliver afhængige af det på sigt, fortæller han.

Hos Center for Rusmidler i Vordingborg er man enig i, at det forebyggende arbejde mod rusmidler er vigtigt.

Folkeskoleelever helt ned til 7. klasse får oplæg om konsekvenserne ved brug af rusmidler, for ifølge Dorte Skov-Jespersen gælder princippet ’jo før, jo bedre’.

- Det er selvfølgelig andre problemstillinger, folkeskolerne henvender sig med, men det er vigtigt at gribe ind tidligt, inden eleverne bliver sat bagud, siger hun.

Antal indskrevne i Ungerådgivningen på Center for Rusmidler

2013                                                 48
2014                                                 66
2015                                                 77
2016                                                 108
2017 (1/1 – 30/6)                      68

Kilde: Center for Rusmidler i Vordingborg

 


Nyhedsoverblik