Rumænere fik 68 kroner på sjællandsk svinefarm

Flere rumænere fik en startløn på 68 kroner i timen og ingen ekstrabetaling for at arbejde i weekenden på Tornhøjgaard i Gørlev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En startløn på 68 kroner i timen og ingen ekstrabetaling for at arbejde i weekenden og på helligdage har lige sikret rumænske arbejdere i Danmark 300.000 kroner.

Rumænerne fik pengene som afslutning på en faglig kamp mellem dem og fagforeningen 3F på den ene side og to landbrugsvirksomheder på Sjælland på den anden side.

quote Det er grotesk, at vores medlemmer har fået så lav en løn. Arbejde i Danmark skal foregå på fair vilkår

Theis Olsen, faglig sekretær hos 3F Kalundborg

Derudover har rumænerne sammen med 3F sørget for, at arbejde for virksomheden Tornhøjgaard A/S i Gørlev syd for Kalundborg nu er blevet dækket af overenskomst.

- Det vigtigste for os er, at vi har ændret noget. Vi bliver nu ikke længere behandlet anderledes end vores danske og litauiske kolleger. Nu kan vi leve et anstændigt liv. Det kunne vi ikke før, siger 35-årige Vasilica Puricoi, der er talsmand for gruppen på i alt ni rumænere, til Fagbladet 3F.

Faglig sekretær: Det er grotesk,

I december 2016 henvendte han sig til 3F Kalundborg for at få at vide, hvad den normale løn for at passe svin i Danmark er. Timelønnen var på det tidspunkt mindst 135 kroner i timen ifølge overenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A. 

Så meget tjente Vasilica Puricoi og hans rumænske kolleger ikke. Slet ikke.

Hans Jes Baekkel
Læs også
3F medarbejder: - Det er noget af det værste, jeg har hørt
Hans Jes Baekkel
Læs også
3F medarbejder: - Det er noget af det værste, jeg har hørt

Fagbladet 3F har gennemgået fem rumæneres ansættelseskontrakter hos Tornhøjgaard A/S i perioden fra begyndelsen af 2014 og indtil midt i 2016. Rumænerne blev ansat til en månedsløn på mellem 11.000 og 15.500 kroner før skat. Eller mellem godt 68 og 92 kroner i timen.

- Det er grotesk, at vores medlemmer har fået så lav en løn. Arbejde i Danmark skal foregå på fair vilkår, siger Theis Olsen, faglig sekretær hos 3F Kalundborg, til Fagbladet 3F.

TV ØST har været i kontakt med Tornhøjgaard A/S, der dog ikke ønsker at udtale sig om sagen.


Nyhedsoverblik