Exitpolls: Rød blok står til sejr

Valgstederne er netop lukket, og megafons exitpoll er klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er jubel hos SF, klapsalver hos De Radikale og stemningen er højspændt hos Socialdemokratiet.

Valgstederne er netop lukket, og den første exitpoll er blevet offentliggjort.

quote Jeg tror, at det er klima, velfærd, børn, ældre og sundhed, der har været temaerne

Magnus Heunicke (S), folketingskandidat

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen står at blive Danmarks næste statsminister.

Det viser den første exitpoll fra folketingsvalget 2019, der netop er blevet offentliggjort her klokken 20.00, og som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken. 

Her står rød blok til at få 90 mandater, imens blå blok står til 80 mandater. Alternativet står til fem, mens Stram Kurs står til nul mandater.

Om Megafons exitpoll

  • Målingen er foretaget blandt 8000 vælgere, som har stemt. Usikkerheden er cirka +/- tre procentpoint for de største partier og cirka +/- to procentpoint for de mindste. Undtaget her er Nye Borgerlige og Stram Kurs, der har en øvre usikkerhed som de store partier.
  • De officielle tal offentliggøres først senere, og det er ikke givet, at det endelige resultat bliver, som exitpollen spår.

Socialdemokratiet står til at blive Danmarks største parti

Socialdemokratiet står til at blive Danmarks største parti, dog med en tilbagegang med et mandat.

- Danskerne har stemt for en ny regering og en ny rød regering. Jeg tror, at det er klima, velfærd, børn, ældre og sundhed, der har været temaerne, siger Magnus Heunicke (S), til TV2 ØST.

Det ærgrer ham dog, at partiet oplever en lille tilbagegang.

- Hvis det er ny kurs for Danmark, og hvis det her ender med at være resultatet, så kan vi sagtens bruge det. Men jeg har også et men, og det er klart, at jeg har arbejdet for, at vi Socialdemokrater skal få en fremgang, og der ser det lidt sværere ud i øjeblikket.

quote Nu ser det ud som om, at der i hvert fald er mulighed for at lave en ny regering. Det må også kunne lade sig gøre at lave noget ny politik

Magnus Heunicke (S), folketingskandidat

Stemmerne er dog ikke talt op endnu, og derfor er exitpolls kun en foreløbig måling, og Magnus Heunicke er fortrøstningsfuld:

- Vi har været inde og forsøge at tage noget ansvar for tingene, og det vil vi prøve at fortsætte med. Det bliver benhårde forhandlinger – det er der ingen tvivl om. Men nu ser det ud som om, at der i hvert fald er mulighed for at lave en ny regering. Det må også kunne lade sig gøre at lave noget ny politik.

Nick Hækkerup: - Lad os tage det med et gran salt

Socialdemokraterne er på nuværende tidspunkt alle samlet i Fællessalen på Christiansborg.

- Det ser ud som om, der er et flertal af vælgerne, der har flyttet sig over midten. Man skal passe på med at nærfortolke Exitpolls. Hvis man overhovedet skal sige noget om det, så ser det ud som om, der er et flertal til rød blok, siger Nick Hækkerup (S) til TV2.

Hos SF og De Radikale lød der klapsalver. Hvorfor klappede man ikke her?

- Lad os nu tage det med et gran salt. Det er en exitpolls, og de har tidligere taget voldsomt fejl, siger Nick Hækkerup.

Folketingsvalget 2019

playliveblog

 


Nyhedsoverblik