Rockere får særbehandling i kommuner – får kontanthjælp uden at arbejde for det

I nogle kommuner får rockere og bandemedlemmer særbehandling, når de beder om kontanthjælp. Det viser en undersøgelse, politiet har lavet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rockere og bandemedlemmer får i visse tilfælde særbehandling, når deres kontanthjælp bliver behandlet i kommunerne.

Det viser en undersøgelse, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har lavet blandt kommunerne i deres kreds, og som Radio24syv har fået aktindsigt i.

politisk-morgenpost-23-05.jpg
Læs også
Justitsminister praler af bandepakke - men nytter den noget?
politisk-morgenpost-23-05.jpg
Læs også
Justitsminister praler af bandepakke - men nytter den noget?

Der er 122 sagsbehandlere i seks kommuner, der har svaret på undersøgelsen, og af dem fortæller 24, at de behandler medlemmer fra rocker- og bandemiljøet anderledes end andre borgere, blandt andet for at være mere forsigtig og med øje for egen sikkerhed.

98 har svaret, at de ikke behandler rockerne anderledes end andre.

Om undersøgelsen:

  • 30 procent af de 122 svarpersoner svarer, at de er blevet truet eller intimideret af personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet.
  • 12 procent svarer, at de træffer andre afgørelser, når de behandler sager vedrørende personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet, end de ville træffe i forhold til andre borgere.
  • Knap 50 procent vurderer, at der ved sagsbehandlingen oftere tages hensyn til personer fra rocker- og bandemiljøet, end hvis der var tale om en person uden for miljøet.
    ​​​​​

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Medarbejdere føler sig truet

Én af de kommuner, hvor nogle sagsbehandlere udøver særbehandling, er Guldborgsund. Her har medarbejderne også oplevet at blive truet af medlemmer af bandemiljøet.

- De føler sig intimideret og truet, og der bliver brugt ord og begreber, som vi ikke er vant til. Det påvirker vores medarbejdere, og det synes jeg er stærkt problematisk, siger kommunaldirektør Søren Bonde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Bonde erkender, at nogle rockere og bandemedlemmer får kontanthjælp uden at skulle arbejde for det, men understreger, at det er et fåtal.
Søren Bonde erkender, at nogle rockere og bandemedlemmer får kontanthjælp uden at skulle arbejde for det, men understreger, at det er et fåtal. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Blandt andet af den grund undlader kommunen at sende nogle af de allerhårdeste rockere i aktivering i en virksomhed, selvom det ellers er normal praksis.

quote Der kommer skoleklasser og turister, og vi synes ikke, der er grund til at placere dem i den risiko, der kan være ved at have højt placerede rockere og bandemedlemmer derude

Søren Bonde, kommunaldirektør, Guldborgsund Kommune

- Ganske få af rocker- og bandemedlemmerne sender vi ikke i konkret aktivering i private virksomheder eller kommunale institutioner som for eksempel Guldborgsund Zoologiske Have, der er et aktiveringstilbud, fortæller Søren Bonde.

- Der kommer skoleklasser og turister, og vi synes ikke, der er grund til at placere dem i den risiko, der kan være ved at have højt placerede rockere og bandemedlemmer derude.

Mentorforløb og samtaler

Guldborgsund Zoo har dog tidligere haft flere personer med rocker- eller bandebaggrund forbi deres aktiveringstilbud – bare ikke de allerhårdeste.

- Vi hænger os ikke så meget i, hvad årsagerne er til, at de kommer i det miljø. Vi møder dem i øjenhøjde og har et godt forløb med dem. Der har aldrig været problemer, siger Finn Larsen, der er gruppeleder for Arbejdsmarkedscentret i Guldborgsund Kommune.

Læs også
Minister vil stramme grebet om rockere og bander
Læs også
Minister vil stramme grebet om rockere og bander

Men det betyder altså, at enkelte rockere eller bandemedlemmer får udbetalt kontanthjælp uden at skulle arbejde for det gennem aktivering.

- Vi giver dem nogle andre tilbud, som vi også er berettiget til. Det kan være intensive mentorforløb eller yderligere samtaleforløb udover det lovpligtige. Så det er ikke, fordi vi ikke rører dem, men det er, fordi vi undlader at sende dem ud i konkret jobaktivering, siger kommunaldirektør Søren Bonde.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST
Guldborgsund Zoo er kommunalt ejet og er et af de steder, hvor kontanthjælpsmodtagere kommer i aktivering.
Guldborgsund Zoo er kommunalt ejet og er et af de steder, hvor kontanthjælpsmodtagere kommer i aktivering. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

En potentiel sikkerhedsrisiko

Er det ikke et problem, at de bare kan sidde derhjemme og få penge uden at skulle yde noget?

- Jo, det er det da. Helt bestemt. Og jeg synes, det er tankevækkende, at det, at nogen opfører sig sådan, bliver gjort til, at det er kommunen, der har et problem - når det reelt er de borgere, der opfører sig fuldstændig uhensigtsmæssigt i forhold til vores medarbejdere.

quote Jeg synes ikke, at vi skal have sådan en gående at feje et sted med to livvagter om sig. Det ér en potentiel sikkerhedsrisiko

Søren Bonde, kommunaldirektør, Guldborgsund Kommune

Men kunne man ikke forestille sig, at I som kommune kunne finde et eller andet aktiveringstilbud, hvor de kunne gøre nytte? Feje fortove eller fjerne ukrudt, eller hvad ved jeg?

- Jo, og det gør vi også for langt hovedparten af dem. Men der er så er en ganske lille andel tilbage. Hvis et højtstående bandemedlem dukker op med to livvagter til de samtaler, der er i et jobcenter, og insisterer på at have de livvagter med rundt, så synes jeg ikke, at vi skal have sådan en gående at feje et sted med to livvagter om sig. Det ér en potentiel sikkerhedsrisiko, siger Søren Bonde.

Aktivering hos politiet

Sagen forarger det lokale folketingsmedlem René Christensen (DF), som mener, at sagen skal løses politisk.

- Hvis det er fire-fem-seks stykker, der kan true sig til en overførselsindkomst uden at stå til rådighed, så bliver vi nødt til at løse det. Og hvis løsningen er, at man skal have sit aktiveringsprojekt i nærheden af eller måske på en politistation i et lokale, så må vi finde ud af, om vi kan det, siger han.

bandidos_flyttet_INDSLAG.transfer.jpg
Læs også
Forsker punkterer bandepakke: - De er ligeglade med at komme i fængsel
bandidos_flyttet_INDSLAG.transfer.jpg
Læs også
Forsker punkterer bandepakke: - De er ligeglade med at komme i fængsel

- Det er også et Christiansborg-problem. Det er ikke alene et kommuneproblem.

Artiklen fortsætter under billedet.

René Christensen mener, at det også er en sag, som politikerne på Christiansborg skal se nærmere på.
René Christensen mener, at det også er en sag, som politikerne på Christiansborg skal se nærmere på. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Men hvordan vil du finde de penge, der skal til?

- De penge kan vi godt finde, for heldigvis er det et lille antal, siger René Christensen.

Flere bud på løsninger

I Guldborgsund Zoo har de aldrig haft problemer med nogen i aktivering, men de kan også godt se fornuften i, at det ikke er de mest højtstående rockere, der kommer i aktivering hos dem.

- Vi ved jo godt i det miljø, at der er nogen, der kan finde på at bruge hårde metoder som revolvere og den slags. Og så er det måske meget godt, vi ikke har dem – uden at kunne kategorisere dem, for vi har ikke haft dem, siger Finn Larsen.

Politi aktion mod rockerhus
Læs også
Politi efter rockeraktion: Satudarah har igen slået sig ned på Falster
Politi aktion mod rockerhus
Læs også
Politi efter rockeraktion: Satudarah har igen slået sig ned på Falster

I politiets undersøgelse er der flere af sagsbehandlerne, der foreslår, at der til møder på jobcenteret altid er to personer til stede, hvis borgeren er rocker eller bandemedlem. Der er også andre, der foreslår, at sagsbehandlingen bliver varetaget af specialteams, eller at møderne bliver afviklet hos politiet.

OM UNDERSØGELSEN:

  • Politikredsen har udarbejdet et spørgeskema, som gennem kommunerne er blevet distribueret til relevante medarbejdere.
  • Medarbejderne har besvaret spørgeskemaet anonymt.
  • Det er medarbejdere i Guldborgsund, Lolland, Sorø, Næstved, Faxe og Vordingborg Kommuner, der har svaret på spørgsmålene.
  • Svarene er indsamlet i september og oktober 2018.
     

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi


Nyhedsoverblik