Risiko for markbrande igen - men nu er landmændene forberedte

Vestsjællands Brandvæsen måtte lørdag rykke ud til en markbrand - og dem kan der blive mange flere af i år. Foto: René Lind

Der er stadig risiko for naturbrande efter sidste års rekord-tørre sommer. Det skal et nyt samarbejde dæmme nu op for.

Vestsjællands Brandvæsen måtte i dag rykke ud til en markbrand ved Rosted syd for Slagelse. Branden var hurtigt under kontrol og er formentlig startet ved en simpel gnist fra en maskine.

Sidste år opstod der over 2.000 brande i naturen. Omkring 40 procent af dem opstod i landbruget, og selvom sommeren i år ikke har været så tør som sidste år, er ligger hele den vestlige del af vores landsdel i top på DMI's tørkeindeks. En situation, som ikke bliver bedre af, at næste uge byder på temperaturer over 30 grader flere steder.

Det er vores allesammens sikkerhed, det handler om

Lars Erik Nielsen, driftsleder hos Bregentved Gods

Det giver risiko for naturbrande. Derfor har Danske Beredskaber og landbrugets videnscenter SEGES indgået et samarbejde.

- Det er jo helt fantastisk. Det er der ingen, der kan have noget imod. Det er vores allesammens sikkerhed, det handler om. Det er altid godt at sætte fokus på ting. Det er ligesom med spritkørsel og alt muligt andet – det hjælper, når vi lige får en reminder på, hvad det er, siger Lars Erik Nielsen, driftsleder hos Bregentved Gods.

Video: Så hurtigt går det, når der går ild i den tørre natur:

00:45

Vestsjællands Brandvæsen viser her, hvor hurtigt ilden får fat. Video fra 2018.

Luk video

- Vi har set, hvor slemt det kan blive

Samarbejdsaftalen handler om forebyggelse, og helt konkret vil den hjælpe med gode råd til landbruget, inden høsten for alvor går i gang.

Og det giver god mening, lyder det her fra markerne ved Haslev, hvor høstarbejdet er i fuld gang:

- Især efter den tørre sommer, vi havde sidste år, er vi virkelig med på, hvor slemt det kan blive, hvis det bliver rigtig tørt og brandfarligt, siger driftsleder Lars Erik Nielsen.

Artiklen forsætter under billedet.

På Bregentved Gods er Lars Erik Nielsen og kollegaerne beredte, hvis der opstår markbrand i tørken. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

- Vi vil sørge for at have vandvogn med ud på marken

Lige nu er de i gang med at høste 3.500 hektar marker ved Bregentved Gods. To gange sidste år opstod der mindre markbrande i forbindelse med høstarbejdet. Men begge gange nåede de selv at slukke ilden, inden den bredte sig.

Især efter det tørre sommer, vi havde sidste år, er vi virkelig med på, hvor slemt det kan blive

Lars Erik Nielsen, driftsleder hos Bregentved Gods

I den kommende uge er der igen udsigt til tørre og varme dage. Men Lars Erik Nielsen og kollegaerne er blevet klogere af skade og tager deres forholdsregler:

- Så vil vi gøre vores maskiner rigtig godt rene, og vi vil sørge for at have vandvogn med om nødvendigt ude i marken. Branddaskere har vi på vores kornvogn, som kører rundt herude. Der sidder en branddasker på, så de hurtig kan komme ud og bekæmpe ilden, hvis der kommer brand.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App