Ringsted har succes med at hjælpe sårbare gravide

I Ringsted vil man hjælpe de gravide og kommende forældre, som trænger til ekstra hjælp. Det sker i projektet Baby På Vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der skal sættes tidligt ind med hjælp og ekstra omsorg overfor de gravide, som er sårbare enten psykisk, fysisk eller socialt. Det giver nemlig gode forældre og sunde børn, viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, og i Ringsted har man netop arbejdet med sådan en indsats, som nu bliver til et fast tilbud i kommunen under navnet "Baby På Vej".

De seneste års prøveperiode har nemlig vist, at ordningen er en stor succes.

- De fleste forældre ønsker altid at være den bedste udgave af sig selv, og det er dét som sundhedsplejerskerne forsøger at bakke op omkring og understøtte, fordi det er til barnets bedste, fortæller Margit Kofod, der er projektleder og sundhedsplejerske.

quote Jeg har en helt anden glæde nu og er kommet over på den anden side. 

Christina Hansen, gravid med sit andet barn

Det skal nok gå

En af de gravide, som har gavn af støtten, er Christina Hansen, som er gravid i 8. måned. Hun er gravid med sit andet  med sit barn nummer to, men mistede for et par år tilbage sit ufødte barn i 6. måned.

- Man er rigtig bange, for man bliver jo konfronteret med alle de ting, der kan gå galt. Det tænkte jeg overhovedet ikke over, da jeg var gravid med vores første datter, siger Christina Hansen.

Derfor har denne graviditet ved hårdt psykisk for hende, og har har projektet været til stor hjælp.

- Jeg har en helt anden glæde nu og er kommet over på den anden side. Jeg kan glæde mig til, at han kommer, og jeg finder mig fortrøstningsfuld ved, at det nok skal gå.

Michelle Pedersen var meget usikker, da hun var gravid med sin søn Theodor. Det hjalp projektet heldigvis på.
Michelle Pedersen var meget usikker, da hun var gravid med sin søn Theodor. Det hjalp projektet heldigvis på. Foto: TV2 ØST

Skrøbelige gravide

Cirka 140 kvinder er blevet henvist til Sundhedstjenesten i Ringsted. De får hjælp fra fagfolk i form af flere og tidligere hjemmebesøg, individuelle forløb og gruppeundervisning.

quote - Jeg var jo fuldstændig nervøs for det hele og for hvad, der skulle ske

Michelle Pedersen, fødende i projekt Baby På Vej

Tilbuddet er målrettet de gravide, som enten bøvler med angst eller depression, sparsomme netværk, kroniske sygdomme eller andre ting. For 30-årige Michelle Pedersen var det især usikkerhed, hun kæmpede med i begyndelsen af sin graviditet.

babyboom.jpg
Læs også
Flere fødsler giver babyboom i Region Sjælland
babyboom.jpg
Læs også
Flere fødsler giver babyboom i Region Sjælland

- Jeg var jo fuldstændig nervøs for det hele og for hvad, der skulle ske, siger hun.

Hun har gennem projektet fået god vejledning og især gruppeundervisningen har været et hit.

- Det har været rart at snakke med andre kommende mødre om, hvad de går og tænker på, og ligesom snakke det hele igennem, siger Michelle Pedersen.

Også i Næstved og Kalundborg

Indsatsen for de sårbare gravide har også kørt som projekt i 17 andre kommuner i Danmark, heriblandt Næstved og Kalundborg. På landsplan har i alt 1650 kvinder fået hjælp og resultaterne er positive, viser en evaluering fra Sundhedsstyrelsen.

De sårbare og udsatte gravide kan i langt højere grad klare hverdagen, fordi der tidligt i graviditeten bliver sat ind med ekstra hjælp fra sundhedsplejersker blandt andet.

2009-03-29_gravid2.jpg
Læs også
Flytning af fødegang skaber bekymring
2009-03-29_gravid2.jpg
Læs også
Flytning af fødegang skaber bekymring

- De gravide profiterer af kommunale tilbud, og gravide familier profiterer af det tværfaglige samarbejde, som fungerer, siger projektleder fra Sundhedstjenesten, Margit Kofod.

Ifølge hende skyldes den store succes blandt andet det gode samarbejde med kommunens praktiserende læger, som nu har et sted at henvise de gravide, som har brug for ekstra omsorg.

Projekt Baby på Vej har kørt som forsøg de seneste tre år i Ringsted, men vil fremover være et fast tilbud. Blandt andet på grund af stor efterspørgsel fra kommende forældre på ekstra hjemmebesøg fra sundhedsplejerske.

Finansieringen af projekt Baby På Vej kommer fra Ringsted Kommune, men midler fra Satspuljen gør det også muligt, at alle gravide i kommunen kan få et tidligt graviditetsbesøg fremover. 


Nyhedsoverblik