Rie fik modermærkekræft - hver uge dør fem personer af sygdommen

Rie Styziek fra Næstved er en af frontfigurerne i kampagnen 'Tjek din hud'. Brug nu solcreme, opfordrer hun.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det var et lillebitte mærke, et lillebitte nålehoved. Det var ikke ret stort. Jeg ville aldrig have troet, der var noget i det.  

quote Det var et lillebitte mærke, et lillebitte nålehoved. Jeg ville aldrig have troet, der var noget i det

Rie Stysiek

Rie Stysiek taler med eftertryk og ser lige på en. I dag er hun kræftfri, men en morgen i 2003 stod hun og hendes datter Christine Stysiek på badeværelset i hjemmet i Næstved. Den dengang 11-årige pige havde dagen forinden set en tv-udsendelse om modermærkekræft. 

- Min mor havde været i bad, og så ser jeg det her modermærke på hendes højre balle.

Sådan fortæller Rie Stysieks datter Christine, der i dag er voksen, i en video, der er del af kampagnen 'Tjek din hud'. Bag kampagnen står Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Rie Stysiek genser videoen, hvor hendes datter medvirker. - Jeg skylder hende stor tak, helt klart, siger hun. 
Rie Stysiek genser videoen, hvor hendes datter medvirker. - Jeg skylder hende stor tak, helt klart, siger hun.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

50 procents chance for at overleve

Det blev hendes mors redning. 

- Det var jo svært at se selv, altså på min balle, der kigger man jo ikke lige, vel? siger Rie Stysiek. 

quote Da de siger modermærkekræft, lukker jeg bare helt af. Det er det ord, ikke? Kræft

Rie Stysiek

Rie Stysiek og hendes mand Tom Stysiek blev sendt til Roskilde Sygehus af deres læge. Efter at det lille modermærke var blevet undersøgt, fik de en tung besked. 

- Det, jeg husker fra mødet, er, at ordet kræft blev nævnt, og så at de sagde, at der var 50 procents chance for at overleve, fortæller Tom Stysiek, der blev bange for, om han skulle miste sin kone. 

Selv husker hun nærmest ikke noget fra den dag.

- Da de siger modermærkekræft, lukker jeg bare helt af. Det er det ord, ikke? Kræft. Så bliver man forstrækket.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det lille mærke under Rie Stysieks hals er heldigvis ikke modermærkekræft. Men det er samme størrelse, som det, der sad på hendes balle og var ondartet. 
Det lille mærke under Rie Stysieks hals er heldigvis ikke modermærkekræft. Men det er samme størrelse, som det, der sad på hendes balle og var ondartet.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

Mange rammes, også helt unge

Rie Stysiek er ikke et enestående tilfælde. Hvert år får 2000 danskere konstateret modermærkekræft. Hver uge dør fem af sygdommen. Og det er den hyppigste kræftform for de 15-34-årige. Sygdommen kan bremses og helbredes.

Men det kræver, at den bliver opdaget i tide. Heldigvis for Rie Stysiek så hendes datter det lille mærke, og derfor kom hun til lægen i tide.

Modermærket blev fjernet, og kræften havde ikke spredt sig til lymferne. RIe Stysiek blev med tiden erklæret kræftfri. Men diagnosen og oplevelsen i det hele taget, har fyldt. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Forårssolens stråler er skarpe. Ifølge Kræftens Bekæmpelse gælder det om at tage solcreme på allerede her i april. Faktor 15 er nok, men der skal rigeligt på. 
Forårssolens stråler er skarpe. Ifølge Kræftens Bekæmpelse gælder det om at tage solcreme på allerede her i april. Faktor 15 er nok, men der skal rigeligt på.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

- Jamen jeg plejede at elske at tage på solferie og til stranden. Pludselig var jeg bare solforskrækket. Jeg tænkte kun på, at jeg skulle holde mig væk fra solen, fortæller Rie Styziek. 

For hendes mand var der også et andet perspektiv.

quote Solens stråler er så farlige, så husk solcremen

Rie Stysiek 

- Den der uvished, det er det værste, tiden efter hvor man finder ud af, hvad vej går det? Heldigvis gik det den rigtige vej, siger Tom Stysiek og smiler, imens han fortæller, at hans kone i dag sørger for, at han husker solcremen. 

I dag bevæger Rie Stysiek sig selv frit i solen, men hun har altid solcreme på, og hun opfordrer andre til at bruge solcreme og til at tjekke deres hud.

- Solens stråler er så farlige, så husk solcremen, siger hun. 

Se mere om, hvordan du holder øje med dine modermærker efter den såkladte ABCDE-model her


Nyhedsoverblik