Retssag: Blev børn udsat for seksuelle overgreb?

Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Blev to piger på ti og tolv år udsat for seksuelle overgreb af deres far eller lyver børnene for at bo hos mor? Ulykkelig familietragedie oprulles i Retten i Næstved.

- Husk hendes ansigtsudtryk, når hun fortæller om fars sædafgang. Det er tydeligt, at hun væmmes ved at tænke på det. 

Anklager hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Jeanette Wincentz Andersen, ser alvorligt over på de seks nævninge i retssal 6, mens hun henviser til de videoafhøringer, de igennem adskillige retsdage har været tvunget til at se for at kunne danne sig et billede af, hvad der er foregået i den vestsjællandske familie, hvor både moren og faren nu er tiltalt for mishandling og vold.

En 10-årig pige kender ikke til sædafgang, med mindre hun selv har oplevet det

Jeanette Wincentz Andersen, Anklager hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Faren er tillige tiltalt for at have begået seksuelle overgreb mod sine døtre på 10 og 12 år, og han er tiltalt for at have tvunget sine to sønner til at holde den yngste datter, mens han voldtog hende. De fire børn er blevet afhørt i Børnehuset ad flere omgange og har fortalt om seksuelle overgreb og vold fra forældrenes side. Forklaringer, der igennem 15 timer er blevet afspillet i retten.

- En 10-årig pige kender ikke til sædafgang, med mindre hun selv har oplevet det. Hun har beskrevet det med så mange detaljer, at det er yderst troværdigt, siger anklageren til nævningene.

Anklager og forsvarere procederede

I retten har den familieterapeut, der har været tilkoblet familien, siden faren i august sidste år blev varetægtsfængslet, fortalt at den 10-årige pige under hendes overværelse sagde til sin søster:

Hvordan skulle jeg vide, at det var sex?

Datter til tiltalte

- Far havde også sex med dig, han bollede også med dig med tissemanden indeni dig. Hun sagde dette, mens hun lavede samlejebevægelser, forklarede terapeuten i retten. 

- Hvordan skulle jeg vide, at det var sex? Det var ulækkert, svarede søsteren. 

Mandag skulle både anklager og forsvarerne i sagen procedere, altså fremlægge deres version af sagen for retten.

Moren nægter sig skyldig i mishandling, vold mod børnene og vold mod hinanden. Det var faren, der slog både hende, børnene og familiens hunde, siger hun.

Faren siger, at det var moren, der dominerede hele familien og slog både ham, børnene og hundene. Drengene i familien har fortalt, at det var både mor og far, der slog. Pigerne har fortalt, at det var far, der slog, råbte og begik seksuelle overgreb.

Trak forklaring om overgreb tilbage

Faren nægter både mishandling, vold mod hustruen og de seksuelle overgreb.

Hvis ikke I fortæller om fars tissemand, kommer han ikke i fængsel

Mor til børnene

Farens forsvarer, Lasse Martin Dueholm, mener ikke, at der er tale om seksuelle overgreb. Tværtimod, mener han, at begge piger lyver. Ved de første afhøringer fortalte alle børn i familien nemlig om farens seksuelle overgreb. Også drengene i familien fortalte til afhørerne i Børnehuset, at faren havde forbrudt sig mod dem. Blandt andet fortalte den ene dreng, at faren i 20 minutter havde onaneret foran ham og bedt ham om at deltage i de seksuelle aktiviteter.

Efterfølgende har drengene grædende i en videoafhøring fortalt, at dette ikke var sandt. I stedet fortalte de, at det var deres mor, der har bedt dem om at fortælle afhørerne om seksuelle overgreb. 

- Hvis ikke I fortæller om fars tissemand, kommer han ikke i fængsel, og I bliver indlagt på den lukkede, har børnene fortalt, at moren har sagt til dem.

Derfor er moren i familien nu også tiltalt for at have tilskyndet børnene at forklare om seksuelle krænkelser, der ikke har fundet sted.

Traumatiserede børn

Pigerne har hele tiden fastholdt deres forklaring om seksuelle overgreb. De har ifølge anklageren mange tegn på, at de er blevet seksuelt misbrugt. De er utrygge, har problemer med hygiejnen, de har svært ved at holde øjenkontakt, der er fødevarer, de ikke spiser, de er seksuelt grænseoverskridende og udviser et kendskab til seksualitet, der ikke er alderssvarende. Derudover tisser den 12-årige pige i bukserne.

Min klient har gjort nogle ting mod børnene, der ikke er i orden. Men det var ikke sex

Forsvarer, Lasse Martin Dueholm

Farens forsvarer, Lasse Martin Dueholm, mener dog, at det er morens manipulerende væsen, der har fået børnene til at fortælle om seksuelle overgreb. 

- Der er slet ikke tvivl om, at det ikke har været sjovt at være barn i den her familie, og min klient har gjort nogle ting mod børnene, der ikke er i orden. Men det var ikke sex, siger han.

En uhyggelig sag

Lasse Dueholm forklarer retten, at han anser sagen som uhyggelig. 

- Hvis ikke de to drenge her var brudt sammen den 8. januar 2019 og i Børnehuset havde fortalt, at de har opdigtet det med de seksuelle overgreb, så var min klient blevet dømt for fuld udblæsning. For seksuelle overgreb på både pigerne og drengene. Fagpersonerne har gået ind til familien med det udgangspunkt, at det er faren, der har gjort det. Der er ingen, der har tænkt på, at her har vi en mor, der ikke skyr nogen midler for at få børnene. Det er et enormt wake-up call for alle aktører i sådan nogle sager, siger han i retten.

Risiko for gentagelser

Anklager Jeanette Wincentz Andersen har fremlagt konklusionen fra farens mentalerklæring for retten, fordi hun mener, at den indeholder vigtige oplysninger om et motiv til de seksuelle overgreb mod pigerne. Mentalerklæringen viser, at faren har en overoptagethed af sex, der forringer hans dømmekraft, ligesom der er risiko for gentagelsesfare for lignende kriminalitet.

Han har ikke fået meget sex i ægteskabet

Forsvarer, Lasse Martin Dueholm

Forsvarer Lasse Martin Dueholm påpeger dog, at der i mentalerklæringen også står, at faren ikke er til børn. Han har imidlertid en opfattelse af, at han er berettiget til sex. 

- Han har ikke fået meget sex i ægteskabet. Parrets seksuelle samvær var stort set ophørt. Hvor kunne han så få det, spørger anklageren og svarer selv: Det kunne han hos sin yngste datter. 

Blomstrede op efter far kom i fængsel

Der er intet, der tyder på, at de er bange for deres mor

Forsvarer, Susse Karen Fraaby

Morens forsvarer, Susse Karen Fraaby fremhæver, at den ene datters skolelærer har afgivet en forklaring om at pigen blomstrede fuldstændigt op, da faren blev varetægtsfængslet. En opblomstring, der har fortsat siden august måned, mens pigen fortsat boede hos moren. Tidligere havde hun svært ved at tale, savlede og havde svært ved at lege med de andre børn. Nu kan hun lege med andre børn, hun savler næsten ikke længere, ligesom hendes læseniveau er hævet betragteligt.

- Det her sker altså, mens de bor hos deres mor. Der er intet, der tyder på, at de er bange for deres mor. Pigerne siger, at mor aldrig har slået dem. Familieterapeuten så heller ikke nogen faresignaler, selvom hun stort set var hos familien døgnet rundt, mens de boede hos moren, siger forsvareren.

Hvem stod bag vold

Anklageren har i retten flere gange afspillet en videosekvens, hvor man kan høre moren råbe voldsomt ad børnene. Videosekvensen er optaget af en af sønnerne, og man kan høre den ulykkelige dreng spørge moren om, hvordan han kan hjælpe hende.

- Der er ingen tvivl om, at min klient går langt over grænsen, her hører vi en mor på sammenbruddets rand. Men det er altså ikke et bevis for, at hun har slået børnene, siger morens forsvarer under sin procedure.

Der er ingen tvivl om, at min klient går langt over grænsen

Forsvarer, Susse Karen Fraaby

Børnene bor i dag på to forskellige institutioner. Drengene bor sammen på en institution, deres søstre på en anden. Flere fagpersoner har beskrevet, at børnene er både håndsky og meget traumatiserede. Der er således ikke nogen, der er i tvivl om, at de alle har været udsat for både vold og psykisk og fysisk mishandling. Spørgsmålet, retten skal tage stilling til, er derfor, hvem der stod bag - mor, far eller dem begge.

Der falder dom i sagen d. 18. juni.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App