Retsmediciner: Emilies ligvoks kan bevare vigtige spor

Mikromiljøet og vandtemperaturen i søen, hvor Emilie Mengs lig blev fundet, kan være afgørende for, om der kan findes DNA på pigen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er endnu uklart, hvor længe hun har ligget der.

Men ved et pressemøde søndag fortalte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at Emilie Meng bar præg af at have ligget længe i søen ved Regnemarks Bakke i Borup, da en hundelufter fik øje på hende.

Politiet kan endnu ikke fortælle, hvilke spor Emilie Meng efterlader sig. Men ifølge retsmediciner Jørgen Lange Thomsen er der chance for at finde DNA fra en eventuel gerningsmand på den 17-årige pige, som forsvandt den 10. juli klokken 04.00.

- Det kommer an på, hvad han (gerningsmanden red.) har efterladt. Hvis man er heldig, finder man noget DNA. Men så skal man være heldig. Det er ikke helt udelukket, siger han til TV ØST.

quote Der kan nogen gange ske det i moser, at ligene er blevet bevaret af de ting, der er i mosevandet, så det kunne man være heldig, at hun er blevet

Jørgen Lange Thomsen, retsmediciner 

Ligvoks kan bevare kroppen

For ifølge Jørgen Lange Thomsen sker der en kemisk omdannelse, når lig ligger i en sø over længere tid.

- De fede syrer i underhuden spaltes og udstiller natrium og calciumsæber. Den fedtagtige masse kaldes ligvoks og er en fastsmuldrende sæbeagtig masse på vævet, der kan bevare kroppen. Det kan bevare nogle af hendes spor, forklarer retsmedicineren.

Jørgen Lange Thomsen fortæller desuden, at vandtemperaturen har meget at sige om, hvordan liget ser ud og ikke mindst hvor mange dyr og bakterier, der er i søen.

- Der kan nogen gange ske det i moser, at ligene er blevet bevaret af de ting, der er i mosevandet, så det kunne man være heldig, at hun er blevet, siger han.

Det handler altså om mikromiljøet i området, hvor Emilie Meng blev fundet juleaftensdag omkring klokken 16.00.

- Nogen gange er der kun knogler tilbage efter et halvt år i et vandhul, men andre steder kan liget være bevaret, fordi der dannes ligvoks. Jo varmere vandet er, jo hurtigere dannes der ligvoks, fortæller han.

Stort arbejde forude

Selvom eftersøgningen af Emilie Meng nu er ophørt, efter hun den 24. december blev fundet i en sø i et større naturområde i Borup, ligger der stadig et stort efterforskningsarbejde forude for politiet og for retsmedicinerne.

- Nu skal retsmedicinerne finde ud af, hvad hun er død af. De skal forsøge at regne ud, hvor længe hun har ligget der, finde spor, fortæller Jørgen Lange Thomsen og tilføjer:

- Men vigtigst af alt er at få fastslået, hvordan hun er død.


Nyhedsoverblik