Rester af sprøjtegift fundet i Lollands drikkevand

På grund af Lollands roeproduktion har man frygtet at finde pesticidrester i drikkevandet. Vandanalyser viser dog, at niveauet ikke er for højt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere steder rundt om i landet er der blevet fundet pesticidrester af stoffet desphenyl-chloridazon i drikkevandet – senest i Guldborgsund Kommune.

Efter at stoffet blev fundet i tre kommuner, besluttede Miljøstyrelsen for en måned siden, at vandværkerne fremover rutinemæssigt skal teste for stoffet.

Hos Lolland Forsyning har man nu resultatet af de første drikkevandsanalyser klar, og et sted har testen været positiv.

Holder sig under grænseværdien

Kugler
Læs også
Efter pesticidfund: Endnu en kommune tester drikkevandet
Kugler
Læs også
Efter pesticidfund: Endnu en kommune tester drikkevandet

- Der er fundet pesticidet desphenyl-chloridazon i regionalvandværket i Vesterborg, men efter målinger kan vi konstatere, at grænseværdien ikke overskrides, oplyser driftschef Søren Gertsen til TV ØST.

Pesticidet kan altså spores i drikkevandet fra vandværket i Vesterborg, men ikke i så store mængder, at det kan være farligt for mennesker. 

Udover regionalvandværket i Vesterborg har Lolland Forsyning også vandværker i Maribo, Nakskov og Rødby. Ingen af disse steder og er der fundet pesticider i vandet. 

Roeproduktion gav anledning til bekymring

vand
Læs også
Drikkevandet i Guldborgsund Kommune indeholder sprøjtegift, men er ikke sundhedsfarligt
vand
Læs også
Drikkevandet i Guldborgsund Kommune indeholder sprøjtegift, men er ikke sundhedsfarligt

Det fundne pesticid stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 anvendte man det dog i produktionen af roer, rødbeder og løg.

Og netop den udbredte roeproduktion på Lolland har givet anledning til bekymring hos Danva, Dansk Vand- og Spildevandsforening. TV ØST talte i sidste uge med seniorkonsulent Claus Vangård, som på daværende tidspunkt ikke havde modtaget målinger fra Lolland Forsyning.

- Det er et område, hvor vi frygter mange fund på grund af den store roeproduktion på Lolland. Det har været dyrket intensivt, og det gør det stadigvæk, sagde Claus Vangård dengang.

De nye undersøgelser viser dog, at niveauet af pesticidretser i drikkevandet ikke er så høj som frygtet. 


Nyhedsoverblik