Rester af sjælden fortidskrokodille fundet ved Stevns Klint

Fossile rester fra en 66 millioner år gammel havkrokodille er fundet i en kridtblok på Stevns Klint. Det udfylder et tomrum i historien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 15 kilometer lange klint ved Stevns har endnu engang overrasket geologerne på Østsjællands Museum.

Denne gang har den flittige amatørgeolog Peter Bennicke, der bor tæt på klinten, fundet fossile rester fra en havkrokodille, der er omkring 66 millioner år gamle. Havkrokodillen levede i havet, der dengang dækkede ikke bare Stevns, men det meste af Nordeuropa.

Amatørgeolog Peter Bennicke
Læs også
Sjældent fund på Stevns Klint:
Amatørgeolog finder tænder og knogler fra forhistorisk rovdyr
Amatørgeolog Peter Bennicke
Læs også
Sjældent fund på Stevns Klint:
Amatørgeolog finder tænder og knogler fra forhistorisk rovdyr

Fundet blev gjort ved Mandehoved på Stevns Klint og består af to velbevarede tænder og to hudpanserplader, som danner de karakteristiske panserplader, der sidder ned langs ryggen og på siderne af en krokodille.

- Mønsteret i pladerne varierer blandt forskellige typer krokodiller, men sammen med fundet af de to lange slanke tænder kan vi med rimelig sikkerhed sige, at der er tale om en krokodille at slægten Thoracosaurus, som var den mest almindelige havkrokodille i tiden lige omkring slutningen af Kridttiden og starten af Tertiærtiden, skriver museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe i en pressemeddelelse.

Dedikeret amatørgeolog

Det er ikke første gang den dedikerede amatørgeolog Peter Bennicke finder fossile rester fra fortiden. I efteråret fandt Peter Bennicke en kridtblok med to tænder og knoglestykker fra en såkaldt mosasaur, et op til 15 meter langt rovdyr, der var i familie med slanger og firben.

Han har også tidligere fundet et velbevaret tandsæt fra en halvanden meter stor rovfisk, den såkaldte Enchodus. Denne gang var det så fossile rester af en Thoracosaurus fra fortiden, der dukkede frem fra kridtet. 

Kæber fra Enchodus
Læs også
Skattejagt førte til særligt fund: Drabeligt gebis fundet på Stevns
Kæber fra Enchodus
Læs også
Skattejagt førte til særligt fund: Drabeligt gebis fundet på Stevns

Udfylder vigtigt tomrum i historien

Thoracosaurus var en slægt af havkrokodiller der levede i sidste halvdel af Kridttiden og den efterfølgende Danien tid. Thoracosaurus havde meget lange smalle kæber med tynde krumme tænder, og var specialiseret i at fange fisk.

- Jeg er meget begejstret for dette fund. I Danmark har vi indtil nu kun kendt enkelte fund af få løse Thoracosaurus tænder fra tiden lige omkring slutningen af Kridttiden. Så selv om det kun er to tænder og to panserplader, der er tale om, så udfylder de et vigtigt tomrum i historien, fortæller Jesper Milàn.

Fundet skal nu bedømmes af Danekræ udvalget i Danmark, og vil blive udstillet på Geomuseum Faxe senere på året.

Verdensarven Stevns Klint 

Stevns Klint er cirka 15 kilometer lang. Den går fra Bøgeskov Havn i nord til Rødvig i syd.

 

På det højeste sted er Stevns Klint 41 meter over havet.

 

Stevns Klint blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.

 

På Stevns Klint markerer et lag af fiskeler en af de største naturkatastrofer og masseudryddelser i Jordens historie, nemlig et asteroidenedslag, som var medvirkende årsag til, at dinosaurerne døde, og sammen med dem mere end halvdelen af alt dyreliv og alle planter på Jorden. 

 


Nyhedsoverblik