Reportage: Dronningens besøg i Kalundborg skridt for skridt

Frivillighed er det helt store emne i forbindelse med Dronningens sommertogt i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var lagt op til fest i Kalundborg, og alt var planlagt og tilrettelagt helt ned til allermindste detalje, da Hendes Majestæt, Dronning Margrethe, ankom på smukkeste vis til Kalundborg Havn præcis klokken 10:00.

De næste to dage er hun på besøg i byen, der i år kan fejre 850 års jubilæum, og netop her indleder hun sit sommertogt.

De sidste dage har der været travlt i byen for at få de sidste forberedelser på plads. Så sent som mandag testkørte borgmesteren kareten, som Dronningen tirsdag og onsdag skal fragtes rundt i.

- Vi har haft travlt. Vi har en drejebog, og pt. er den på 46 A4-sider. De handler ned i detaljen om alt det, der skal ske de kommende to dage, så alt er grundigt planlagt, sagde Kalundborg Kommunes borgmester, Martin Damm til TV ØST dagen før dagen (V). 

Læs også
Dronningen er gået i land i Kalundborg
Læs også
Dronningen er gået i land i Kalundborg

Kongeskibet Dannebrog lægger til

På havnen i Kalundborg stod masser af gæster klar til at byde Dronningen velkommen til byen. Blandt dem var Flemming Christensen.

- Det er jo et flot syn, og det er sjovt at se. Jeg har selv været i Søværnet i mange år, så det er dejligt at se, og det er dejligt for byen, at der sker nogle nye ting, siger han.

Stramt program

I løbet af de næste to dage har Dronning Margrethe et stramt program foran sig. Umiddelbart efter hendes ankomst til havnen, blev Hendes Majestæt, sammen med borgmesten og hans frue, kørt med karet til Højbyen, hvor hun skulle se nogle amatørskuespillere opføre et kort teaterstykke, der fortæller om Kalundborg anno 1167 foran den historiske byrådssal i Bispegården i Algade.

Det var også på det tidligere rådhus, Bispegården, som er opført i årene 1450-1480, hvor kommunalbestyrelsen tog officielt imod Dronningen.  

Kongeskib.jpg
Læs også
Dronningen på besøg i Kalundborg: Se programmet her
Kongeskib.jpg
Læs også
Dronningen på besøg i Kalundborg: Se programmet her

"Spiralen"

Klokken 12:00 ankom Dronningen til den nyopførte idrætshal ”Spiralen”, der er blevet til i samarbejde med frivillige og foreninger. Her ankom Dronningen med følge af Gardehusarregimentets Hesteskadron. Inde i bygningen skulle Hendes Majestæt vises rundt i i Spiralen, som er et unikt hjemsted for kampsport, fægtning, gymnastik og dans. Desuden skulle hun høre om tilblivelsen af huset. I bygningen fik Dronningen en rundvisning og blev præsenteret for de mange aktiviteter.

- Det er jo en kulturel begivenhed, som også kan være med til at vise børnene, hvad det vil sige at have et kongerige, og hvordan Danmark er kommet op. Og så er det det her med at komme tæt på. Vores børn bor i Kalundborg, og der er ikke så mange, der kommer ind og står ved Amalienborg, så for os betyder det rigtig meget, at man kan vise, hvem vi er, og hvad vi står for, siger Elisabeth Gothart, der er pædagogisk teamleder i Eventyrhuset.

Fokus på frivillighed

Efter en omgang frokost i Bispegården skulle Dronningen overvære et relativt nyt klokkespil fra 2013 i den femtårnede kirke, inden turen gik videre til Aktivitetscenter Munkesøen.

Kalundborg har over 100 foreninger på det frivillige område, og netop aktivitetscentret er et udtryk for denne frivillighed.

Frivillighed var i øvrigt det helt store fokusområde på førstedagen af Dronningens besøg. Munkesøen er udelukkende drevet af frivillige. Foruden 62 foreninger, der laver aktiviteter i huset, er der et frivilligt drevet køkken og en reception.

Røsnæs Rundt

Endelig skulle Dronningen introduceres for de unikke naturoplevelser på Røsnæs. Her var første stop på Røsnæs Rundt Naturrummet, som har en unik udsigt over Kalundborg Fjord, og som er et sted, hvor frivillige har gjort området til et attraktivt sted for turister og besøgende.

Derefter skulle hun videre til det vestligste punkt på Sjælland - nemlig Røsnæs Fyr, som er en turistattraktion med 200.000 besøgende årligt.

Sidste stop på tirsdagens dagsorden er Røsnæs Havn i Nyby, hvor Dronningen skulle introduceres for fiskerlejet, der blev opført efter anden verdenskrig. Her så Dronningen flere eksempler på aktiviteter, der har skabt et helt nyt liv på havnen.

Festaften

Her til aften byder Dronningen til reception for inviterede på Kongeskibet Dannebrog, som ligger til kaj i Kalundborg Havn. Samtidig med receptionen på Dannebrog underholder lokale bands på scenen i havneparken, hvor befolkningen er til fest.

Fortsætter onsdag

Onsdag byder dagen på et besøg i Vævernes Hus, besøg på Fugledegård, og så skal Dronningen præsenteres for Energibyen Kalundborg, inden frivillige fra Cykling uden Alder kører hende tilbage til Kongeskibet Dannebrog i en cykeltaxa.


Nyhedsoverblik