Champagnepropperne sprang: Regstrup-borgere fejrer sejr i kampen mod biogas

Masser af glade mennesker fejrede tirsdag aften, at planerne om at placere et biogas-anlæg ved Regstrup i Holbæk Kommune er droppet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gymnastiksalen på Sdr. Jernløse Lilleskole var tirsdag aften proppet med feststemte borgere, der ville fejre, at der ikke længere er et politisk flertal for planerne om at placere et biogas-anlæg ved Regstrup i Holbæk Kommune. Champagnepropperne sprang, og der blev skålet mellem de over 100 mennesker, der var mødt op.

quote Jeg går bare rundt og krammer alle, uanset om jeg kender dem eller ej, fordi jeg simpelthen er så glad.

Lone Plovstrup, Sdr. Jernløse

- Jeg går bare rundt og krammer alle, uanset om jeg kender dem eller ej, fordi jeg simpelthen er så glad. Vi er vildt begejstrede. Vi havde håbet på, at det ville ske, men vi skulle se det, før vi turde tro på det. Nu tør vi tro på det, og det er derfor, vi er samlet så mange, fortæller Lone Plovstrup fra Sdr. Jernløse.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Borgerne i området har kæmpet imod biogasanlægget i ni måneder. I dagens anledning valgte de at sætte flag op for at fejre, at kampen er vundet.  
Borgerne i området har kæmpet imod biogasanlægget i ni måneder. I dagens anledning valgte de at sætte flag op for at fejre, at kampen er vundet.   Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Borgernes kamp imod biogasanlægget begyndte i efteråret 2018. Høringsperioden sluttede i begyndelsen af maj, og der kom 280 høringssvar fra det lille lokalsamfund.

- Det er jo en imponerende modstandsbevægelse, vi har fået etableret. Det gør mig rigtig stolt, og det gør, at jeg får lyst til at bo her tyve år mere, siger Lone Plovstrup.

Føler sig ikke længere tromlet

Og høringssvarene har altså gjort indtryk, og DF, SF og Socialdemokratiet meddelte derfor i en fælles pressemeddelelse tirsdag formiddag, at partierne agter at stemme nej til forslaget om at etablere biogasanlægget ved Regstrup. Men partierne afviser ikke, at der kan anlægges biogasanlæg andre steder i kommunen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Champagnepropperne sprang på Sdr. Jernløse Lilleskole tirsdag aften, hvor borgerne fejrede at planerne om et biogasanlæg i området er droppet. 
Champagnepropperne sprang på Sdr. Jernløse Lilleskole tirsdag aften, hvor borgerne fejrede at planerne om et biogasanlæg i området er droppet.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Også René Bang fra Sdr. Jernløse var mødt op på skolen for at fejre borgernes sejr.

- Jeg har det fantastisk. Det er så stort, at vi nu kan begynde at sove om natten, og på alle måder ikke længere føler at vi bliver tromlet. Det er vigtigt for livskvaliteten. Og så er det heller ikke uvæsentligt, at hvis biogasanlægget var kommet, så havde vi risikeret, at vores opsparing i mursten var gået tabt. Hvis der er flertal og ønske om et biogasanlæg, så skal det placeres korrekt. Det her var for tæt på tre-fire byer, siger René Bang.

Overraskede over opbakning

Formanden for Regstrup Natur- og Miljøforening glæder sig over, at DF, SF og Socialdemokratiet har besluttet at stemme nej til et biogasanlæg ved Regstrup.

- Det er fantastisk at se, at de mange timer, som der er lagt i det, at de ressourcer, der er kastet ind i det her, bærer frugt, vi har været overraskede over den store opbakning. Vi har 500 medlemmer i dag. Vi vil gerne bekæmpe generne ved biogasanlæg, men vi er ikke imod biogas, siger Karina Ravn Moll.

Musik og stemning i gymnastiksalen på Sdr. Jernløse Lilleskole tirsdag aften. 
Musik og stemning i gymnastiksalen på Sdr. Jernløse Lilleskole tirsdag aften. 

Nyhedsoverblik