Regionsrådspolitikere om mangelfulde brysttjek: Et mysterium at personalet ikke har reageret

Kommunikationen mellem sygehusledelse og det politiske niveau skal være bedre, lyder det fra flere regionsrådspolitikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagen om hundredvis af kvinder, der har fået en mangelfuld brystkræftundersøgelse på Ringsted Sygehus har resulteret i, at sygehusdirektør Vagn Bach er blevet afskediget.

Onsdag formiddag blev forretningsudvalget præsenteret for en redegørelse af sagen om de hundredvis af kvinder, der fik en mangelfuld brystkræftundersøgelse på Ringsted Sygehus. Her havde de muligheden for at stille spørgsmål til sygehusdirektøren om forløbet.

quote Vi er rigtig afhængig af, at personalet sørger for at fortælle, hvis der er noget, der er forkert

Bruno Jerup, medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland.

- Et af mine spørgsmål var, hvordan man kunne bryde reglerne, så det foregik skjult i mange år. Det er stadig et stort spørgsmål. Svaret var, og det står også i redegørelsen, at det var der ikke nogen, der har fortalt, siger Bruno Jerup fra Enhedslisten, der er medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland.

- Men det kunne ikke have været en hemmelighed, for der var masser af personale, der har stået for at lave de her undersøgelser. Derfor er det meget mystisk, siger Bruno Jerup.

Vagn Bach
Læs også
Sygehusdirektør fyret efter skandalesag på Ringsted Sygehus
Vagn Bach
Læs også
Sygehusdirektør fyret efter skandalesag på Ringsted Sygehus

Bruno Jerup: Personalet må have vidst, hvad der foregik

I december sidste år oplyste Region Sjælland, at der fra perioden marts 2013 til 2017 var blevet udført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Og det var i strid med de nationale retningslinjer på området.

Cirka 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed. Derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

Ni kvinder har senere fået konstateret kræft som følge af de mangelfulde brystundersøgelser.

Birgitte Smedegaard
Læs også
Birgitte fik mangelfuld brystundersøgelse: - Jeg er vred
Birgitte Smedegaard
Læs også
Birgitte fik mangelfuld brystundersøgelse: - Jeg er vred

Bruno Jerup havde en masse ubesvaret spørgsmål forud for dagens møde, men ét spørgsmål står stadig ubesvaret:

- Vi er rigtig afhængig af, at personalet sørger for at fortælle, hvis der er noget, der er forkert. I den her sammenhæng er der noget, der tyder på, at det ikke er sket til trods for, at jeg vil mene, vores personale må have haft viden om det her i en lang periode, siger han.

- Det er stadig en skandale. Og det er stadig et mysterium, at man har et system, der måske er for lidt proaktivt. Jeg kunne godt tænke mig, at vi havde et system, der var bedre til at opfange, hvis der sker, sådan nogle fejlagtige ting, som vi har set her.

quote Jeg fandt ud af, at vi ikke er blevet orienteret særlig godt på politisk niveau

Peter Jacobsen, medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland

Ringsted Sygehus
Læs også
Læs hele redegørelsen: Ni kvinder fik konstateret kræft efter mangelfulde undersøgelser
Ringsted Sygehus
Læs også
Læs hele redegørelsen: Ni kvinder fik konstateret kræft efter mangelfulde undersøgelser

Politikere vil have bedre kendskab til tingene

Peter Jacobsen fra Dansk Folkeparti, der er medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland deltog også i dagens møde. Han efterlyser, at politikerne får hurtigere besked, når der er noget, der ikke er, som det skal være.

- Jeg fandt ud af, at vi ikke er blevet orienteret særlig godt tidligere på politisk niveau. Det er vigtigt, at når der er ting, der ikke kører efter bogen, skal vi så tidligt som muligt orienteres, så vi på politisk niveau er i stand til at træffe nogle beslutninger.

Hvad skal der til for at sådan nogle sager her ikke opstår igen?

- Jeg tror, at administrationen og ledelsen både rundt omkring på vores sygehuse, men også her i regionshuset forstår, at det er vigtigt for os som politikere at være orienteret om, hvad der foregår. Ikke kun de gode historier, men også når tingene ikke lykkedes. Det har jeg en klar fornemmelse af, at der bliver rettet op på. Så det er jeg meget fortrøstningsfuld i forhold til, siger Peter Jacobsen.

Ifølge Bruno Jerup skal kommunikationsniveauet også være bedre, end det er tilfældet i dag:

- Vi vil have, at vi får kendskab til tingene. Det er også den eneste måde, vi kan handle og korrigere, hvis der sker nogle fejl. Jeg håber, vi får en bedre kommunikation med vores administration, så vi ved, hvad der foregår.


Nyhedsoverblik