Regionsrådsformand om 17 påbud: - Vi arbejder hver eneste dag for at undgå påbud

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) mener, det vil være svært helt at undgå påbud, og at de er udtryk for et generelt pres i sundhedsvæsnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arbejdstilsynet har givet Region Sjælland 17 påbud indtil nu i år.

Heraf handlede seks af påbuddene om for højt arbejdspres for personalet.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) mener, påbuddene er udtryk for et landsdækkende pres på sundhedsområdet. Men han forklarer også, at der er fokus i regionen på, hvordan man gør arbejdsmiljøet bedre blandt personalet.

Herunder kan du se, hvad Heino Knudsen svarede.

Hvad siger du til i alt 17 påbud indtil nu i år?

- Vi arbejder hele tiden målrettet på at undgå påbud. Det er noget, vi tager meget alvorligt og arbejder meget målrettet og seriøst med. Når vi får et påbud, så er det altid sådan, at medarbejdere og ledelse går sammen og finder ud af, hvordan man kan løse problemstillingen.

- Vi arbejder hver eneste dag for at planlægge og tilrettelægge medarbejdernes arbejde på en måde, så vi undgår påbud. Det er så ikke lykkes på det seneste, og det er et udtryk for et generelt stort pres på nogle områder i sundhedsvæsnet – særligt det medicinske område.

De seks af påbuddene handler om det psykiske arbejdsmiljø – hvad tænker du om det?

- Der er for hårdt et arbejdspres nogle steder i vores sundhedsvæsen, særligt på de medicinske områder. Det er også noget, jeg forsøger at få på dagsordenen. Det kræver løsninger – både at vi letter arbejdspresset ved at aflaste for patienter, og det kræver også, at vi løser problemstillingen omkring rekruttering. Det er noget, vi tager meget alvorligt. Vi har en ambition om at mindske det her arbejdspres, men vi må bare konstatere, at i øjeblikket er der stort arbejdspres i hele sundhedsvæsnet.

Hvad gør I konkret ved det?

- Det, vi arbejder med, det er, hvordan vi i fremtiden kan give det her stykke frihed til vores medarbejdere, så de kan vælge noget af det fra i dagligdagen, som måske ikke giver værdi for vores borgere. Måske er der noget rapportering, noget registrering og noget bureaukrati, som er unødvendigt. Vi vil gerne se rigtig grundigt på, hvordan vi kan sætte medarbejderne fri, om man så må sige. Medarbejderne ved jo bedst, hvordan man gør deres arbejdsdag så smidig som mulig. Vi har også rekrutteringsudfordringer som hænger sammen med det, og det arbejder vi også på at få løst.

- Noget af det, vi har gjort på Holbæk Sygehus, det er at ændre på optageområdet, så vi giver dem et lille pusterum på den medicinske afdeling, så patienterne bliver håndteret i Køge i stedet for. Det, vi også arbejder på, det er, hvordan vi kan hjælpe så mange borgere tidligere i fremtiden. Det vil sige før, det kræver en genindlæggelse.

Hvordan går de her påbud i tråd med jeres rekrutteringsfokus, for det lyder ikke som et sted, man har lyst til at arbejde, når ansatte går grædende hjem?

- Man skal huske på, at vi skal altid undgå påbud, for det er et eksempel på, at presset er for højt. Men vi skal også huske på, at vi har rigtig mange afdelinger og rigtig mange medarbejdere, og der er heldigvis også afdelinger hvor presset ikke er så højt. Så det gælder om, at vi tager de erfaringer med og ser på, hvordan vi kan bruge dem.

Hvordan kan du som regionsrådsformand sikre, at medarbejderne i Region Sjælland arbejder under sikre og trygge forhold?   

- Der er ikke noget simpelt og enkelt svar på det. Der er rigtig mange indsatser, som vi arbejder med hver eneste dag. Det handler blandt andet om, at vi hele tiden får givet medarbejderne den frihed, at de er med til at planlægge deres arbejde på bedste vis. Hvordan vi skaber en god fordeling af patienter på vores sygehuse og fokus på at rekruttere medarbejdere.

- Desværre er det her udfordringer på det medicinske og det psykiatriske områder som vi ser i hele Danmark i øjeblikket. Den ene grund er, at det er områder, hvor det ikke er særlig attraktivt at arbejde, så vi mangler ofte hænder her, og den anden grund er, at vi samtidig oplever en eksplosiv stigning i patienter på de her områder. Så jeg tror også, man skal huske at dykke ned og se, hvor de store udfordringer er, og så have fokus der. Region Sjælland skal være et sted, man har lyst til at søge til og ikke fra.

Synes du at 17 påbud er mange?

- Vi arbejder hver eneste dag for at undgå påbud. Om vi nogensinde helt kan undgå at få et eneste påbud i så stor en organisation som Region Sjælland, det bliver nok svært. Men vi skal arbejde på at have et godt arbejdsmiljø og den bedste tryghed for vores borgere. Så selvfølgelig skal vi også hele tiden fokusere på, at vi får så få påbud som muligt.

- Vi har fået en økonomiaftale, der giver én milliard ekstra til sundhedsområdet næste år. Den giver ikke et løft til sundhedsvæsnet, men den lukker lidt af det hul, der er. Så der har vi stadig et stort arbejde foran os. Blandt andet i at sikre, hvordan vi kan undgå genindlæggelse og hjælpe borgerne tæt på hjemmet. Region Sjælland skal være et sted, man har lyst til at arbejde, og det er det heldigvis også, for vi har 18.000 medarbejdere, der går på arbejde hver dag.

Kan du love, at I får styr på at imødekomme de her påbud?

- Det arbejder vores ledelse og medarbejdere hårdt på. Det er der en helt fast rutine for. Jeg ved, at det arbejder de hårdt på ude i vores afdelinger.


Nyhedsoverblik