Regionsrådsformand afviser at droppe Sundhedsplatformen

Overlægerne i Region Sjælland kræver i dag, at Sundhedsplatformen afvikles. Men det er ikke nogen god løsning, mener regionsrådsformanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi tager kritikken alvorligt - men IT-systemet Sundhedsplatformen bliver ikke droppet.

Så kort kan meldingen fra Region Sjællands formand Heino Knudsen (S) beskrives. En melding, som kommer ovenpå en hård udtalelse fra overlægerådet i Region Sjælland. Her kræver rådet, som repræsenterer over 800 overlæger, at systemet helt afvikles, fordi det ifølge lægerne er til fare for patienternes sikkerhed.

- Jeg tror på, at den bedste løsning fremadrettet er at få løst de udfordringer, der er for vores personale, i stedet for at skulle igennem en helt ny proces med at implementere et nyt system, som vil tage mange år og kræve mange ressourcer af vores medarbejdere, siger Heino Knudsen.

quote Den her proces har været sværere og vanskeligere, end nogen havde turde drømme om

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

Overlægerne peger blandt andet på, at Sundhedsplatformen fortsat skaber fejl i medicinering, visitering af patienterne, blodprøvebestillinger, recepter samt henvisninger til og svar på vigtige undersøgelser som for eksempel røntgen og scanninger.

- Det er den største katastrofe i mit professionelle liv, og jeg har været læge i 28 år, siger Anne Jung, formand for Det Regionale Overlægeråd.

VIDEO: Anne Jung, formand for overlægerne i Region Sjælland, retter en hård kritik mod Sundhedsplatformen:

 

Jysk løsning dur ikke

Det er den amerikanske IT-kæmpe Epic, der leverer Sundhedsplatformen, og siden systemet i 2017 blev lanceret i Region Sjælland og Region Hovedstaden har kritikken af systemet været hård. Nogle har foreslået, at man i stedet bruger det system, som er indkøbt i Region Syddanmark, og som ikke har mødt samme kritik fra sundhedspersonalet.

quote Den bedste model er, at vi ikke skal ud og implementere et nyt system

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Så skal vi igennem mange år med nyt udbud, og det er ikke sikkert, at man får det samme system som i det jyske. Og man skal igennem ny uddannelse af medarbejderne og ny implementering, siger Heino Knudsen.

Læs også
Formand for 837 overlæger: Sundhedsplatformen er den største katastrofe i 28 år
Læs også
Formand for 837 overlæger: Sundhedsplatformen er den største katastrofe i 28 år

Heino Knudsen understreger, at han tager dagens kritik fra overlægerne meget alvorligt og inviterer dem til dialog om problemerne.

- Den her proces har været sværere og vanskeligere, end nogen havde turde drømme om. Beslutningen om at købe systemet er taget for mange år siden af et tidligere regionsråd. Min opgave er at samle regionsrådet og finde ud af, hvad den bedste model er lige nu. Og jeg tror på, at den bedste model er, at vi ikke skal ud og implementere et nyt system, men at vi får rettet de ting, der er at rette.

quote Jeg kan simpelthen ikke se, at det skulle være nødvendigt at komme med flere advarsler eller henstillinger

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Kritik fra ekspertråd

Sundhedsplatformen bruges også i Region Hovedstaden, og her har man bedt et uvildigt ekspertråd gennemgå platformen. De konkluderede i sidste uge, at der er brug for markante forbedringer af systemet, og at det var uklart, om der var afsæt tilstrækkelige midler til faktisk at opnå de nødvendige forbedringer.

Eksperternes vurdering får dog ikke Heino Knudsen til at ryste på hånden.

Læs også
Nervøse overlæger vil afskaffe det dyreste it-projekt i dansk sundhedshistorie
Læs også
Nervøse overlæger vil afskaffe det dyreste it-projekt i dansk sundhedshistorie

- Noget af det, ekspertrådet netop sagde, var at der ikke er noget til hinder for, at systemet skal komme til at virke, og at vi faktisk kan få et IT-system i Superligaen. Men jeg anerkender fuldstændig de udfordringer, medarbejderne oplever. Det er derfor, vi arbejder på de her forbedringer.

Der er 837 overlæger, der rejser den her alvorlige kritik. Gør det dig ikke utryg ved, om der reelt er styr på at får det til at fungere?

- Jeg er hver eneste dag opmærksom på, hvad der er af farer og muligheder. Det er derfor, vi følger nøje med, når Styrelsen for Patientsikkerhed blandt andet vurderer, om systemet er patientsikkert. Det har de konkluderet, at det er. Det ekspertråd, som Region Hovedstaden nedsatte, har konkluderet, at der ikke er noget i vejen for, at systemet kan komme til at fungere, men at der har været knas med implementeringen. Det er dét, vi handler på, siger Heino Knudsen.

Minister: Bring orden i sagerne

I Sundheds- og Ældreministeriet er den nye minister, Magnus Heunicke (S), ærgerlig over situationen. Han understreger, at Styrelsen for Patientsikkerhed

- Men samtidig fastslår man, at Sundhedsplatformen på ingen måde er intuitivt opbygget, og at en nødvendig oplæring af sundhedspersonalet er afgørende, hvis der ikke skal opstå situationer, der kan påvirke patientsikkerheden, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar.

Han påpeger, at Region Hovedstadens uafhængige ekspertråd for nylig nåede frem til, at ledelsen i de to regioner har et meget klart og tungt ansvar for at sikre, at medarbejderne er klædt ordentligt på til at håndtere systemet.

- Jeg kan simpelthen ikke se, at det skulle være nødvendigt at komme med flere advarsler eller henstillinger fra diverse ekspertråd eller styrelser til de to regioner, for at de forstår alvoren i det her og får bragt orden i sagerne, lyder det fra ministeren.

Opdatering
Clock12. sep 2019, kl. 20:03
Artiklen er opdateret med kommentarer fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

 


Nyhedsoverblik