Nye fødestuer og hjælp til sårbare: Regionens gravide kan se frem til bedre omsorg

Region Sjælland vil snart kunne tilbyde gravide særlige fødestuer og skræddersyet forløb. Det sker efter et nyt udspil fra Danske Regioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der skal tages bedre hånd om sårbare gravide og tilbydes særlige fødestuer, som skal skabe bedst mulige omstændigheder for fødende.

Det er nogle af ambitionerne på fødegangene i Region Sjælland, efter interesseorganisationen Danske Regioner forleden præsenterede udspillet Godt fra Start, der med 16 konkrete initiativer skal løfte omsorgen for gravide i hele landet.

quote Man kan ikke lave et tilbud, der passer til alle. Nogle familier har brug for ekstra omsorg

Trine Lind, ledende chefjordemoder på Slagelse Sygehus

Med udspillet vil regionerne blandt andet styrke fødsels- og forældreforberedelsen, som fremover skal tilbydes i mindre hold og i samarbejde med kommunerne. Et andet initiativ handler om at etablere et særligt familieteam for sårbare gravide på tværs af fødeafdelinger og kommuner.

Desuden vil regionerne tilbyde fødestuer, der skaber ro og tryghed hos forældrene samt giver bedre mulighed for at inddrage den fødendes partner i fødselsforløbet.

Babyboom i Næstved
Læs også
Familier skal have skræddersyet hjælp til graviditeten
Babyboom i Næstved
Læs også
Familier skal have skræddersyet hjælp til graviditeten

Regionerne vil også give kommende og nybagte forældre et bedre overblik over deres forløb gennem en app, hvor de også skal kunne modtage målrettet information og kan rådføre sig med sundhedspersonale.

Vækker glæde blandt regionens chefjordemødre

Samtlige initiativer bygger på eksisterende erfaringer og projekter, som allerede kører i landets fem regioner. Ved et bestyrelsesmøde hos Danske Regioner valgte regionerne at forpligte sig på at indføre alle initiativer, så nye familier og gravide kan få en god start på det nye liv, og det vækker glæde blandt regionens chefjordemødre.

quote Det er hensigtsmæssigt, at det bliver udviklet nationalt, i stedet for vi alle sammen sidder og prøver at opfinde den dybe tallerken

Heidi Fischer, ledende chefjordemoder på Holbæk Sygehus

- Det er et rigtig godt initiativ, og det er positivt, man kigger på, at de forskellige familier har brug for individuelle tilbud. Man kan ikke lave et tilbud, der passer til alle. Nogle familier har brug for ekstra omsorg, siger Trine Lind, ledende chefjordemoder på Slagelse Sygehus.

Hun bakkes op af sin chefkollega fra Holbæk Sygehus.

- Det er nogle tiltag, som vi allerede arbejder med, men nu kommer det bare meget mere i nogle overordnet rammer og skrevet ind i nationale dokumentar, siger Heidi Fischer, ledende chefjordemoder på Holbæk Sygehus, der særligt glæder sig til udviklingen af en ny app, som skal sikre den bedst mulige informationer til gravide i hele forløbet.

DE 16 INITIATIVER

1: Individuelle forløb
2: Mest mulig sundhed for kommende forældre
3: Partnerskaber om sårbare gravide
4: Familiens teams
5: Fødsels- og forældreforberedelse i mindre hold og i samarbejde med kommuner
6: Lavere sygefravær blandt gravide
7: Udbredelse og udvikling af fremtidens fødemiljø
8: Hjem efter en nat eller efter fødslen
9: Nye regler for tidligt hjemmeophold til nyfødte
10: Digitale understøttelse af individuelle forløb
11: Udbredelse af telemedicin
12: Overblik og kommunikation med app-løsninger
13: Pilotprojekter med fokus på præcis vagtplanlægning
14: De rette kompetencer til de rette fødsler
15: Efteruddannelse af jordemødre til fremme af lighed i sundhed
16: Uddannelse af sonografer og føtalmedicinere

Du kan læse mere om alle initiativer her.


Kilde: Danske Regioner.

- Det er hensigtsmæssigt, at det bliver udviklet nationalt, i stedet for vi alle sammen sidder og prøver at opfinde den dybe tallerken, siger hun.

Særlig hjælp til sårbare gravide

Hos Region Sjælland oplever man især udfordringer med sårbare gravide.

Derfor ser ledende chefjordemoder Trine Lind store muligheder i et særligt familieteam på tværs af fødeafdelinger og kommuner, der skal hjælpe de gravide gennem

- Der er nogle gravide, hvor deres sociale forhold og uddannelsesniveau nogle gange kan halte lidt, og de fleste ønsker jo at få en rigtig god start som familie og som mor, så der er mange gode muligheder, hvis man tværfagligt sætter ind og støtter den pågældende gravide og familie, siger Trine Lind.

quote Der ingen tvivl om, at vi altid kan gøre det bedre, og vi vil gøre det bedre

Trine Lind, ledende chefjordemoder på Slagelse Sygehus

- Nogle familier har brug for den ekstra omsorg i graviditeten. Nogle familier har eksempelvis brug for et samarbejde med kommunen i forhold til en særlig støtte tidligt i forløbet, tilføjer hun.

Er de 16 initiativer fra Danske Regioner et udtryk for, at I ikke gør jeres arbejde godt nok?

- Der er selvfølgelig steder, hvor man kan gøre noget bedre og optimere de tilbud, der er til kvinderne. Men generelt er kommende familier og dem, der har født overordnet glade. Men der ingen tvivl om, at vi altid kan gøre det bedre, og vi vil gøre det bedre. Derfor er det en stor fordel, at det, man kommer til at opleve rundt omkring, ikke er forskellige tilbud. Om man er gravid det ene sted eller det andet sted, så er det samme tilbud, man kan få, så der bliver lighed i sundheden, svarer Trine Lind.

71 PROCENT BAKKER OP OM ET MERE SKRÆDDERSYET FORLØB

Hvert år fødes flere end 60.000 børn i Danmark.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2017 viser, at 87 procent af kvinder, der for nylig har født svarer, at de i meget høj eller i høj grad er tilfredse med deres samlede fødselsforløb.

En repræsentativ undersøgelse foretaget af Epinion for Danske Regioner i 2017 blandt kvinder, der var blevet mor inden for de sidste to år, viser, at 71 procent bakker op om en større differentiering i antallet af konsultationer hos egen læge og jordemoder i graviditeten.

Det betyder, at de for eksempel er enige i, at en kvinde med en ukompliceret graviditet får færre faste konsultationer end en kvinde med en kompliceret graviditet, men at hun har mulighed for at henvende sig, hvis behovet opstår.


Kilde: Danske Regioner.

Den ledende chefjordemoder på Slagelse Sygehus understreger dog, at man i Region Sjælland allerede arbejdere med at understøtte jordemødrenes kompetencer i forhold til at tage sig af de sårbare gravide.

- Det er et område, vi er meget opmærksom på, siger Trine Lind.

Nye fødestuer med lys og lyd

I initiativudspillet fra Danske Regioner, som landets fem regioner nu arbejder på at implementere på de regionale fødeafdelinger, lægges der blandt andet op til, at der skal tilbydes fødestuer, der skaber ro og tryghed hos forældrene.

- Jeg er meget positiv over for, hvordan man indretter sine fødestuer. For der er ingen tvivl om, at det her en stor indvirkning på en fødsel og den periode, hvor kommer på hospitalet op til fødslen. Rammerne skal være trygge og rolige, siger Trine Lind og fortsætter:

quote Gravide har brug for, at der bliver frigivet nogle gode hormoner, når man skal føde, og det skal underbygges af nogle hjemlige omgivelser

Trine Lind, ledende chefjordemoder på Slagelse Sygehus

- Gravide har brug for, at der bliver frigivet nogle gode hormoner, når man skal føde, og det skal underbygges af nogle hjemlige omgivelser.  

Skal I så til at bygge jeres fødestuer om?

- Vi er i den heldige situation, at vi har fem nye, store, flotte fødestuer med kar. Men lige nu arbejder vi på nogle løsninger med at optimere stuerne, så der kommer et særligt lys til at stimulerer hormonerne og lydstemninger til at berolige én under fødslen, svarer Trine Lind.

Heino Knudsen
Læs også
Fyringer og store besparelser på vej i Region Sjælland
Heino Knudsen
Læs også
Fyringer og store besparelser på vej i Region Sjælland

Indretningen med særlig lys og lyd afhænger naturligvis af Region Sjællands økonomi, som i forvejen er presset. Men Trine Lind håber, at fødestuerne kan stå klar i foråret 2019.


Nyhedsoverblik