Regeringen giver millioner til lægehuse: - Vi er en kommune, der i den grad trænger

Regeringen har uddelt 32 millioner kroner til Sjælland og Lolland. Og det jubler man over i Odsherred Kommune, som er et lægedækningstruet område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sjælland og Lolland får nu 32 millioner kroner til læge- og sundhedshuse.

Det er regeringen, der har været i gavehumør, og det betyder, at de i Odsherred lige nu står og jubler. For kommunen får nemlig 2.574.660 kroner til et nyt sundhedshus i Fårevejle.

- Vi er ualmindelig glade og meget tilfredse med, at vi er blevet tilgodeset, siger Sussi Friis, der er sundhedskoordinator i kommunen, og fortsætter:

quote Det betyder, at de tilbud, der kommer, kommer til at være tættere på borgerne

Sussi Friis, sundhedskoordinator, Odsherred Kommune

- Vi er også en kommune, der i den grad trænger til at få midler. Vi er jo det, som regionen har udpeget som et lægedækningstruet område. Det er lyder meget alvorligt. Og det er det sådan set også.

200 millioner kroner uddelt

Udover Odsherred får Vordingborg og Lolland kommuner del i pengene. Vordingborg Kommune får 2,3 millioner kroner til udvidelse af Vordingborg Sundhedscenter, mens Lolland får 846.602 kroner til modernisering af lægehuset i Maribo Sundhedscenter.

Den, der trækker det helt store læs, er Greve Kommune, som har modtaget mere end 20 millioner kroner.

På landsplan har regeringen delt 200 millioner kroner ud. Ideen er at styrke det nære sundhedsvæsen, samt at der skal være kortere vej til behandling for patienterne.

FAKTA:

I 2018 blev der afsat 800 millioner kroner over fire år til en pulje for læge- og sundhedshuse.

I januar 2018 blev den første pulje slået op, som kommunerne har kunnet søge om.

Den nuværende pulje på 200 millioner er den første uddeling af midler.

- For patienterne betyder læge- og sundhedshusene, at der bliver kortere vej til deres behandling. For det giver jo ikke mening, at en ældre patient med KOL skal ud på en lang og besværlig tur til et sygehus, hvis behandlingen i stedet for kan foregå på et lokalt læge- og sundhedshus, der ligger langt tættere på patienternes hjem, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), i en pressemeddelelse.

Mere ansvar på kommunerne

Med uddelingen af pengene kommer kommunerne mere i spil på sundhedsområdet. Baggrunden er, at flere ældre med kroniske sygdomme kræver et mere lokalt sundhedsvæsen.

Og det er de glade for i Odsherred, hvor borgerne ofte har langt til det nærmeste lægehus. Der er dog et men.  

- Jeg synes, det er en god idé. Det betyder, at de tilbud, der kommer, kommer til at være tættere på borgerne, siger Sussi Friis.

- Jeg vil dog mene, at det også skal betyde, når vi får flere og flere opgaver over i kommunalt regi – hvad vi gerne vil have – skal det også medføre ressourcer. Og det er det, det ikke gør. Vi får flere og flere opgaver fra det regionale over i det kommunale, og der burde jo også følge nogle midler med, siger hun.

Hele regionen har samtidig modtaget 6,5 millioner kroner til telemedicinsk udstyr og et E-hospital i Region Sjælland.


Nyhedsoverblik