Region Sjælland varsler fyringer: - Er politikerne egentlig klar over, hvad de laver?

Underskud og forventede besparelser kommer til at betyde fyringer i Region Sjælland. Det går ud over patienterne, lyder det fra HK.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland er presset på økonomien, og derfor indeholder den budgetaftale, der blev offentliggjort tirsdag morgen, flere forslag til besparelser. Det betyder fyringer, lyder det fra regionsrådsformanden, og i sidste ende rammer det patienterne, mener den faglige organisation HK Kommunal. 

- Vi må se i øjnene, at der vil ske afskedigelser. Vi skal med tættekam kigge på, hvordan vi anvender personaleressourcerne bedst muligt. I den proces skal vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan for, at der bliver tale om færrest mulige afskedigelser, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Afdelingssektorformand i HK Kommunal Sjælland, Michael Rosenberg, har læst budgetaftalen og konstaterer, at det går hårdt ud over hans medlemmer. 

Holbæk sygehus
Læs også
Budgetaftale for regionen på plads: 18 senge til Holbæk Sygehus - men også fyringer på vej
Holbæk sygehus
Læs også
Budgetaftale for regionen på plads: 18 senge til Holbæk Sygehus - men også fyringer på vej

- De administrative medarbejdere vil blive berørt af det her. Det er kolleger i HR, i udviklingsafdelinger, men også lægesekretærerne, siger Michael Rosenberg. 

Administrativt personale betragtes ofte som 'kolde hænder' og antages derfor at have mindre betydning for borgerne - i dette tilfælde patienterne. Men det afvises af HK-formanden.

- Opgaverne bliver altså ikke færre, og HK'erne understøtter jo det personale, der sidder med patienter. Det er altså mere rentabelt at få en lægesekretær til at lave journalnotater og indkaldelser end lægen - som jo skal tage sig af patienten. 

Administrativt personale står for skud

Det er blandt andet en reduktion af administrative udgifter på fem millioner kroner årligt frem til 2022, der bekymrer Michael Rosenberg. Og han stiller sig uforstående over for de udgifter, der igen ser ud til at være løbet løbsk.

- Man kan undre sig over, at der på denne årstid altid mangler penge. Er det fordi, man underfinansierer, eller kniber det med økonomistyringen, spørger HK-formanden retorisk.

Psykiatrihospitalet Slagelse
Læs også
Store besparelser i psykiatrien er en del af en større justering
Psykiatrihospitalet Slagelse
Læs også
Store besparelser i psykiatrien er en del af en større justering

Budgetaftalen tager udgangspunkt i et underskud i 2018 på 150 millioner kroner og forventede besparelser på 184 millioner kroner næste år.

- Det er nemt for mig at kalde det en tålelig aftale set i lyset af de økonomiske udfordringer. Men jeg er bekymret for arbejdsmiljøet, og der vil være områder, hvor den her aftale generere flere syge (de ansatte, red.) til regionens egne sygehuse, siger Michael Rosenberg. 

Og i sidste ende er det igen patienterne, der bliver ramt. 

- Besparelserne vil føre til længere ventetider, som vil påvirke arbejdsmiljøet. Det vil igen føre til fejl tæt på patienten, og så risikerer vi genindlæggelser og øget behandlingstid. Jeg er usikker på, om politikerne egentlig er klar over, hvad personalet laver, slutter afdelingssektorformanden.  

 


Nyhedsoverblik